Šiuo klausimu keturkojai kažkokiu būdu išvengė rimtesnio mokslininkų dėmesio, tačiau greičiausiai bet koks padaras, turintis galvą ir gebėjimą suvokti skausmą, turėtų su tuo susidurti. Deja, bent kol kas neturime jokių galimybių nustatyti šunų galvos skausmą ar įvertinti jo sunkumą (šunys negali kalbėti ir pasisakyti, kad jaučiasi blogai) – tad, kol nėra tinkamų diagnozavimo priemonių, tol ir patikimų gydymo būdų negalime pasiūlyti. Gali būti net ir taip, kad šuns ir žmogaus galvos skausmo pojūčiai – skirtingi.

Mokslinės užuominos apie tai, kad kai kuriems veterinarams galbūt teko susidurti su tuo, ką galima pavadinti šunų migreniniais skausmais, labai menkos. Tokiems gyvūnams būdingas cypimas, slapstymasis, padidėjęs seilėtekis bei jautrumas garsams. Situacija pagerėdavo davus vaistų, naudojamų žmonių galvos skausmams gydyti.

Kokie požymiai gali rodyti, kad gyvūnui skauda galvą?

Kiekvieno gyvūno simptomai gali būti vos pastebimi, be to, gali pasireikšti pavieniui ar po kelis. Jų sąrašas ilgas, neapibrėžtas ir labai preliminarus. Tikėtini galvos skausmo požymiai:

- stipri reakcija palietus galvą, kaklą (taip pat gyvūnas gali vengti šių sričių lietimo);

- gyvūnas gūžiasi prie jo artinantis;

- neįprastas aktyvumas, pvz., žingsniavimas;

- ataksija, drebulys;

- padidėjęs jautrumas šviesai ar garsams – šuo nori būti tamsoje, vengia tokių prietaisų kaip televizorius, bando pasišalinti šeimos pasibuvimo metu; Šunys tikrai nėra vienišiai. Kai kompanionas nesuinteresuotas su jumis bendrauti ir vienas guli kampe, tai gali kelti įtarimą;

- itin žemai ar aukštai laikoma galva;

- ilgaplaukiai šunys nesileidžia šukuojami;

- pasikeitęs elgesys – irzlumas, agresija, baimė, dėmesio prašinėjimai;

- galvos purtymas, spoksojimas;

- į baldus įremta galva;

- apetito praradimas – jei šuo atsisako ėsti be aiškios priežasties, viena iš priežasčių gali būti skausmas;

- dažnas markstymasis, keistos išraiškos;

- suspausti, įsitempę žandikauliai.

Tarp tikėtinų simptomų taip pat kartais minimi ašarojimas, akių paraudimas (pusėje kur skauda galvą), nosies užgulimas, vokų ptozė, miozė, aklumas, vėmimas, kaklo sustingimas, nuovargis, sunkumai susikaupiant, koordinacijos sutrikimai, stiprus lekavimas ir t.t.

Šunų galvos skausmo priežastys

Kai kuriais atvejais galvos skausmą sukelia žmonės, pvz., netinkamai naudodami apynasrius nuo pavadžio tempimo. Kiti atsiranda iš tų pačių priežasčių kaip ir mums įprasti galvos skausmai.

Galimos priežastys:

- kaklo ar galvos trauma;

- netinkamos laikymo sąlygos (per mažas narvas);

- cheminės medžiagos – smalkės, pesticidai, nitritai ir pan.;

- hormonai – gydymas ar ruja;

- alergijos;

- netaisyklinga, nereguliari, intensyvi veikla, perkaitimas;

- traukuliai, uždegiminiai procesai smegenyse, augliai, blogai išsivysčiusios kaklo ar kaukolės srities kraujagyslės;

- pasikeitimai gyvenime, stresas (šeimininko pakeitimas, kelionės, naujo šeimos nario atsiradimas);

- vėjas – karštas ar šaltas, drėgmė;

- kraujo problemos, inkstų nepakankamumas, kepenų ligos;

- padidėjęs spaudimas;

- sinusų ligos.

Kaip gydyti gyvūno galvos skausmą?

Atsižvelgiant į plačias galvos skausmų priežastis, akivaizdu, kad sprendimas priklauso nuo konkrečios situacijos – ar gyvūnui teks skirti nuskausminamųjų, ar keisti gyvenimo būdą. Neretai į pagalbą pasitelkiamos terapijos kaip masažai, akupunktūra ar T-touch sistema. Dažnai užteka atsisakyti neteisingai naudojamų priemonių kaip antkaklis ar antsnukis.