Skulptūra iškilo pilietiškos visuomenės iniciatyva. Žmonės aukojo pinigus, iš kurių skulptūros kūrimui išleisti 8 tūkst. eurų. Kūrinio autoriai – skulptorius Kęstutis Balčiūnas ir architektė Kristina Rimienė. Jų sukurta skulptūra vaizduoja natūralaus dydžio pasieniečių šunį su skiriamais ženklais.

Kūrinio atidengimo ceremonijoje apdovanoti ir tarnyboje labiausiai pasižymėję kinologai su savo augintiniais. Pasieniečių Kinologijos centro kompleksas šiemet mini savo veiklos dešimtmetį.

Į ceremoniją atvyko pasieniečiai kartu su tarnybiniais šunimis, taip pat gyvūnų mylėtojai.

Skulptūrą atidengė Pagėgių rinktinės kinologas, buvęs Ramzio šeimininkas
Valdas Stancikas ir skulptorius K. Balčiūnas. Šis pripažino, jog skulptūros kūrimas jam tapo dideliu iššūkiu ir tikisi, jog skulptūra taps gražiu atminimu žuvusiems tarnybiniams šunims.

„Buvo smagu pamatyti, kaip tarnauja ir dirba šie šunys – džiaugiuosi, kad čia atsiras šuns skulptūra. Tikiuosi, kad pavyks ir kitas etapas – ketiname šį šunį išlieti iš bronzos. Ši skulptūra pagaminta iš plastiko, tačiau ateityje bus lygiai tokia pati skulptūra iš bronzos“, – renginio metu teigė K. Balčiūnas.

Su renginio svečiais pasisveikino ir į VSAT kinologus kreipėsi Lietuvos kinologų draugijos atstovė Aurelija Staskevičienė.

„Linkime jums didelės sėkmės profesinėje karjeroje, o jūsų šunims – geros sveikatos. Gana dažnai tenka išgirsti sakant – nusipirkau šunį, turiu šunį, dresuoju šunį, tačiau jūsų bendruomenėje tarp kinologų daug dažniau išgirstame sakant – gyvenu ir dirbu su savo šunimi. Kiekvienam iš jūsų linkime turėti patį ištikimiausią, darbščiausią, talentingiausią ir jums patiems gražiausią partnerį – jūsų šunį“, – renginyje kalbėjo A. Staskevičienė.

Tiesa, iškilusi skulptūra – ne vienintelis atminimas, skirtas šiam belgų aviganiui. Keturkojo pareigūno Ramzio nuopelnus ir darbus galima prisiminti jo kelią į tarnybą vaizduojančiame filme, kurį galite peržiūrėti čia. Pagėgių rinktinės muziejuje stovi urna su tarnyboje žuvusio šuns pelenais, veikia jo atminimui skirta ekspozicija.

Ramzis buvo nušautas 2016 m. rugsėjo 27 d. netoli sienos su Rusija, kuomet sekė kontrabandininkų pėdsakais. Jį nušovė Seimo vicepirmininko Kęsto Komskio ir Pagėgių mero Virginijaus Komskio brolis Arvydas Komskis.

Šių metų balandžio 5 d. Tauragės rajono apylinkės teisme tyčiniu tarnybinio šuns nužudymu kaltinamam A. Komskiui paskelbtas nuosprendis. Prokuroras pasiūlė kaltinamajam skirti galutinę subendrintą bausmę – 7532 eurų baudą, konfiskuoti ginklą, tenkinti Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių rinktinės 10577,20 eurų civilinį ieškinį.