Dobermanas sulaukia daug lankytojų dėmesio

Dobermano Ramzio likimas vis dar kelia nerimą – šuns šeimininkas atkakliai siekė, kad gyvūnui būtų atlikta eutanazija, nes jį laikė savo kūdikio žudiku. Klaipėdos regiono gyvūnų globos namų „Nuaras“ administratorė Gintarė Liutkuvienė informuoja, jog kol vyksta ikiteisminis tyrimas, Ramzio šeimininkui, kaltinamam neatsargiu gyvybės atėmimu, apribotos teisės į gyvūną.

„Kol šeimininkas kaltinamas ir nėra priimtas teismo sprendimas, šuniui paskirta 6 mėnesius gyventi mūsų globos namuose. Šeimininkas turėjo teisę pareikšti savo valią – tai jis ir padarė. Kol vyksta tyrimas, niekas gyvūno negali užmigdyti ir nemanau, kad toks tikslas atsiras vėliau. Lietuvoje ir serijiniams žudikams leidžiama gyventi, todėl nemanau, kad gyvūnui turėtų būti kitoks nuosprendis“, – svarsto „Nuaro“ administratorė.

Anksčiau prieglaudos direktorė Jurgita Gustaitienė DELFI buvo informavusi, jog prieglaudoje sulaukiama daugybės norinčiųjų priglausti dobermaną skambučių, aktyviai domimasi gyvūno likimu, mat daugelį išgąsdino šeimininko prašymas užmigdyti gyvūną.

„Kol kas kreiptis dėl priglaudimo negalima. Žmonės gali atvežti maisto, paaukoti ir pasiklausti, kaip Ramzis laikosi. Prieglaudoje apsilanko tie, kurie šią istoriją sekė nuo pat pradžių. Šuo sulaukia daug dėmesio“, – teigia G. Liutkuvienė.

Prieglaudoje niekuo neišsiskiria iš kitų šunų

Nors kai kam gali pasirodyti, jog Šilutėje įvykusioje tragedijoje dalyvavęs gyvūnas gali išsiskirti iš kitų agresyviu ir neprognozuojamu elgesiu, „Nuaro“ padalinio Klaipėdos rajone administratorė tikina, kad prieglaudoje esama kur kas piktesnių ir agresyvesnių šunų už Ramzį.

„Jeigu mes nebūtume žinoję tos istorijos, tai būtų tiesiog eilinis šuo mūsų prieglaudoje. Tai gyvūnas, kuriam voljeras tapo kankinimo priemone, kuriame jis buvo verčiamas gyventi siaubingomis sąlygomis. Su juo netgi kalbamasi nebuvo. Kol kas gydomės odos problemas, kilusias dėl prasto maitinimo praeityje. Tepame išbertas vieteles, prausiamės specialiais šampūnais – šuns būklė labai pagerėjo“, – aiškina pašnekovė.

Pagerėjo ne tik fizinė šuns savijauta – pasikeitęs gyvūno elgesys išduoda, jog jo vidinė savijauta taip pat yra žymiai geresnė.

„Anksčiau jis labai bijojo žmonių, nes iš tos aplinkos, kurioje jis buvo visą gyvenimą, pateko pas visiškai svetimus žmones. Pastebėjome, kad jis labiau mėgsta moteris, o pasirodžius vyrams jis bėgdavo slėptis, lodavo. Šiandien visi prieglaudos darbininkai gali prieiti prie šuns, jį pamaitinti, paglostyti, pakeisti vandenį. Priprato prie mūsų veidų ir nebijo, nebėga“, – teigia G. Liutkuvienė.

„Labai šuo pasikeitė, Ramzis žaidžia, šokinėja. Kai išvedame į lauką pasivaikščioti su pavadžiu, jis jį įsikanda ir pats tave vedasi palakstyti kur nors ant žolytės. Net kai prie jo prieina svetimi žmonės, šuo nerodo jokios agresijos – priešingai, noriai prieina nulenkęs ausytes, tarsi sakytų: esu geras, paglostykit mane. Jis labai mėgsta, kai jam yra glostoma galva. Taip pat jam labai patinka prisiglausti prie žmogaus – jis tai moka“, – sako pašnekovė.

Įtaria, jog anksčiau buvo netinkamai dresuojamas

Vis dėlto, prausiamas gyvūnas bijo prisileisti žmones prie užpakalinės kūno dalies. „Nuaro“ padalinio Klaipėdos rajone administratorė spėja, jog gyvūnas anksčiau buvo dresuojamas mušant tą vietą, nes artėjant prie jos Ramzis pritupia, pradeda drebėti.

„Maudymasis jam nėra pati maloniausia procedūra. Iš pradžių jis nelabai nori lipti į vonią, atsisėda šalia ir sėdi. Gražiai su juo pabendraujame, pasakome, kad viskas bus gerai, niekas nieko blogo jam nepadarys, pagiri ir pasakai „op“ – tada jis įšoka. Kai šalia jo yra keliamas griežtesnis balsas, jis neklauso ir tik žiūri išsigandęs. Kai paprašai gražiai, tada jis viską daro su mielu noru“, – aiškina G. Liutkuvienė.

Pašnekovė prideda, jog šuns šeimininkas su prieglaudos darbuotojais nėkart nemėgino bendrauti – apie jo prašymus ir pareiškimus dėl gyvūno užmigdymo „Nuaras“ sužinodavo tik iš policijos ir savivaldybės.

Įvykusi tragedija nereiškia, jog panašaus elgesio iš šuns reikėtų tikėtis ir ateityje. Paklausta, ar įmanoma visiškai išgydyti tokį sukrėstą gyvūną, kinologų draugijos atstovė Aurelija Staskevičienė anksčiau DELFI sakė, jog tinkamai prižiūrimas šuo tikrai gali pasveikti. „Reabilitacija dažniausiai įmanoma. Tiesa, tam prireiks daug kantrybės, žinių apie psichinę šunų sveikatą, tinkamos patirties „perauklėjant“ tokius šunis“, – teigė ji.

Nelaimingo atsitikimo buvo galima išvengti

Įvykus tragedijai, vietinio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) skyriaus vadovas buvo patvirtinęs, jog už netinkamą gyvūno priežiūrą šeimininkus teko bausti ir anksčiau. Tuo metu nusprendę, jog dobermano laikymo sąlygos yra apgailėtinos, kontrolieriai nusprendė sutvarkyti voljerą, tačiau tragedijai įvykus paviešintose nuotraukose matomos šuns laikymo sąlygos taip pat atrodo siaubingos.

Susisiekus su VMVT atstove Jurgita Savickaite, komentuoti susiklosčiusią situaciją ji atsisakė. Anot jos, dabar šuns likimas priklauso nuo šeimininko ir teismo sprendimo, o VMVT su šia istorija esą daugiau nebeturi nieko bendro.

Tragedijoje žuvusio kūdikio tėvui pareikšti kaltinimai, šiuo metu vykdomą ikiteisminį tyrimą planuojama baigti liepos 1 d. Baudžiamąją bylą nagrinėja Šilutės apylinkės teismas.

DELFI primena, jog kovo 22 d. policija gavo pranešimą, kad apie 18 val. Šilutėje, Tilžės g. nuosavo namo kieme, dobermanų veislės šuo, pabėgęs iš voljero, iš šalia stovėjusio vežimėlio pagriebė kūdikį iri su juo išbėgo į gatvę. Tilžės g. patruliavę ir pro šalį važiavę pareigūnai pastebėjo bėgantį šunį kažką nešantį nasruose.

Sustoję ir pamatę šuns nasruose kūdikį pareigūnai prieš šunį panaudojo elektros impulsinį prietaisą „Tazer. Pareigūnai skubiai puolė gelbėti kūdikį – nuvežė jį į ligoninę, tačiau nuo patirtų sužalojimų berniukui ligoninėje buvo konstatuota mirtis. Pareigūnams neiškart pavyko susikalbėti su kūdikio tėvu – vyrui nustatytas 2,36 prom. girtumas. Iškart po tragedijos šunį paėmė Klaipėdos regiono gyvūnų globos namų „Nuaras“ darbuotojai.