Maža kalytė neįtiko ir vairuotojui, ir keleiviams

V. Seinauskaitė jau 3 metus važinėjo viešuoju transportu Vilniuje kartu su savo augintine kalyte Milka. Aplinkiniams ši 6 kilogramus sverianti mažylė sukeldavo šypseną, tačiau vakarykštė troleibuso vairuotojo reakcija į keturkoję bendrakeleivę buvo šokiruojanti.

„Algirdo gatvėje įlipau į stotelę ketindama pavažiuoti iki Trakų gatvės. Labai skubėjau ir lipau per priekines duris, esančias šalia vairuotojo. Netrukus jis demonstratyviai sustabdė troleibusą, pradėjo garsiai šaukti, kad turėčiau turėti augintinio skiepų pasą, kad mano pavadėlis netinkamas, nes jis su grandinėle ir kalytė galinti iš jo lengvai išsilaisvinti, o taip pat pridėjo, kad jai reikalingas antsnukis“, – nejaukia patirtimi dalinasi pašnekovė.

It šaltas dušas troleibuso vairuotojo riksmus palydėjo ir agresyvus gestas. Merginos teigimu, staugdamas vairuotojas jas išmetė iš troleibuso ir nuvažiavo. Aplinkinių reakcijos taip pat buvo netikėtos. „Viena moteris sakė: o Dieve, šuo tikrai turi turėti antsnukį! Milka visuomet važiuoja prisiglaudusi man prie kojų, niekada niekam nekelia jokių problemų. Suprantu, kad kai kuriems žmonėms visi šunys gali atrodyti agresyvūs, tačiau šiuo atveju reikalauti antsnukio man atrodo perteklinis dalykas“, – teigia ji.

Trejus metus susilaukdavo vien teigiamos reakcijos

V. Seinauskaitė visus ankstesnius pasivažinėjimus viešuoju transportu prisimindavo su šypsena. Jos teigimu, netgi troleibusą patikrinimui sustabdę kontrolieriai visuomet linksmai papokštaudavo, kad tokiai mielai kalytei bilieto nereikia.

Milkos šeimininkė įsitikinusi, jog vairuotojo elgesys šioje situacijoje yra visiškai neadekvatus. Po incidento ji apsilankė pas veterinarą norėdama pasiteirauti, kokį antsnukį jai reikėtų pirkti – veterinaras nustebo, kam tokiam mažam gyvūnui galėtų reikėti antsnukio ir merginos paklausė, ar ji nejuokauja.

Iš prieglaudos priglaustos kalytės praeitis nebuvo linksma – dėl to Milka bijo ir slepiasi nuo nepažįstamų žmonių. Todėl šeimininkę stebina tokia aplinkinių reakcija į mažą, taikų ir išsigandusį gyvūną. „Supratau, kad gal tiesiog nebevažinėsime miesto viešuoju transportu, kad mano šunytė ko nors mirtinai neišgąsdintų drebėdama“, – kitą dieną po incidento savo feisbuko paskyroje rašė V. Seinauskaitė.

Pripažįsta, kad vairuotojo elgesys – neadekvatus

UAB „Vilniaus viešasis transportas“ atstovė Rasa Norkienė apgailestauja dėl įvykusio incidento. „Iš šios informacijos nepavyks identifikuoti vairuotojo ir daugiau sužinoti apie įvykio aplinkybes, tačiau susidaro įspūdis, kad vairuotojas sureagavo ir pasielgė per daug griežtai. Nepanašu, kad mažas šunelis kėlė grėsmę kitiems keleiviams“, – sako ji.

Tiesa, vėliau keleivė redakcijai pateikė detalesnę informaciją. Ją žurnalistai pateikė įmonės atstovams, kad vairuotojas būtų identifikuotas. Tai įvyko Algirdo stotelėje 16. 20 val. 6 troleibuse. Moteris ketino pasiekti Trakų gatvę.

R. Norkienės teigimu, tai, kad gyvūnas buvo be antsnukio neatitinka Keleivių ir bagažo vežimo taisyklių, tačiau pripažįsta, jog šiuo atveju vairuotojui pritrūko geranoriškumo ir gebėjimo pastabą pasakyti mandagiai. Pašnekovė pabrėžia, jog „Vilniaus viešasis transportas“ siekia būti draugiškas visiems keleiviams. „Tikimės, Milka ir jos šeimininkė mūsų paslaugomis nenustos naudotis“, – prideda ji.

Keleivių ir bagažo vežimo taisyklėse šiuo metu numatoma, jog keleivis turi teisę nemokamai vežti gyvūną taroje. Pagal taisykles tara, kurioje gyvūnas yra vežamas, neturi trukdyti keleiviams praeiti. Veždamas augintinį be taros, šeimininkas privalo su savimi turėti dokumentus, kuriuose nurodomos skiepų žymos. Taip pat numatoma, kad šuo turi būti su antsnukiu ir laikomas už ne ilgesnio kaip 0,5 m pavadėlio neužimdamas keleivio vietos.