Didžiausią pavojų kelia vištoms

Skiemoniečiai susirūpino šia problema, nes jiems su lapėmis teko susidurti iš labai arti. Vieni skundžiasi, jog atbėgusi lapė įsitaiso kieme ant laiptų, kiti pastebi lapes, lipančias per tvorą tarsi katės, o kažkas net pasiskundė, jog vieną iš lapių matė beeinančią į bažnyčią.

Anykščių rajono vicemeras gamtininkas Sigutis Obelevičius, ramindamas panikuojančius gyventojus, primena, jog lapės – ne vilkai. „Jos bijo šunų, o apie užpultas kates irgi neteko girdėti. Skiemoniškė netgi pasakojo, kad katės su lapėmis, kieme viena prieš kitą sutūpusios, apžiūrinėja viena kitą be jokios agresijos. Jeigu lapės kam ir kelia pavojų, tai tik vištoms“, – teigia jis.

Vis dėlto, žmonės bijo lapių pasirodymo. Nerimaujama, jog jos gali platinti ligas ir naikinti paukščius. Pačių žmonių jos nepuola.

„Plečiantis civilizacijai, laukiniai žvėrys prisitaiko prie žmonių. Prieš porą metų, vidury Berlyno esančiame botanikos sode, teko sutikti lapę, kuri visai nekreipė dėmesio į žmones. Skiemonių miestelio pakraštyje yra net dveji lapių urvai. Matyt, jų priviso labai daug. Gyvendami šalia miestelio, žvėreliai ėmė nebebijoti žmonių, ateina į jų kiemus“, – aiškina S. Obelevičius.

Baimintis dėl pasiutligės nereikia

Nors skiemoniečiai baiminasi dėl pasiutligės, pašnekovas nuramina, jog dėl to panikuoti nereikia. „Kai Lietuva ėmė mėtyti iš lėktuvų masalus su „skiepais“ nuo pasiutligės, ši problema, regis mūsų šalyje išspręsta, nes 2016 m. nebuvo užregistruota nė vieno pasiutligės atvejo. Tačiau Skiemonių lapių populiacija užsikrėtusi lapių niežais, todėl nušiurę žvėreliai gyventojams kelia baimę“, – aiškina jis.

Anykščių rajono vicemeras patikina, jog lapių invazija Skiemonyse ne pirma, prieš porą metų žmonės taip pat skundėsi ta pačia problema. Tuo metu imtasi priemonių lapių skaičiui reguliuoti.

„Praeitą kartą buvo prašoma aplinkosaugininkų išduoti leidimą medžioti lapes šalia gyvenvietės. Mažo kalibro šautuvais buvo sumedžiota net apie 10 lapių. Dabar vėl kreipsimės leidimo į aplinkosaugininkus“, – teigia S. Obelevičius.

Seniūnui žmonių skundai kelia juoką

Tuo metu Skiemonių seniūnas Stasys Steponėnas, paklaustas apie lapių invaziją, pradeda juoktis: „Vieną lapę turime tokią miestelyje. Matote, čia kaip ir su ta pasaka, kur dangus griūva. Pernai iš tikrųjų turėjome problemų, suderinome viską su aplinkosauga ir įveikėme virš 10 lapių. Pamėgo jos mūsų miestelį, pradėjo puldinėti vietinių gyventojų vištas, kitus naminius paukščius, bet su medžiotojų pagalba apmažinome jų populiaciją“, – tikina jis.

Seniūnas tvirtina, jog skiemoniečių baimė kilo vos nuo vienos lapės ir dėl to didelio pavojaus nemato: „Žmonėms tik kad pakalbėt, o šiaip tai čia jokių problemų nėra. Viena lapė – nieko baisaus. Tik pernai jos sudraskė ne vieną naminį paukštį“, – nuramina S Steponėnas.

Anot jo, spąstai lapėms nebus statomi, nes į juos gali netyčia įlįsti naminės katės ir kiti gyvūnai. „Čia reikia tik daug biurokratinio susirašinėjimo, viską derinti su aplinkosauga. Jei lapė nedings savaime, teks prašyti, kad leistų ją sumedžioti, nes miestelio teritorijoje reikiam tam specialaus leidimo“, – sako seniūnas.

Vis dėlto, miestelio gyventojų pasakojimai apie lapes, einančias į bažnyčią ir sėdinčias ant laiptų, seniūnui kelia juoką. „Dar galėjo pasakyti, kad į varpinę lipo, su varpais skambino. Čia žmonės gali daug ką prikurti, man irgi patiko. Skaičiau, nusijuokiau, ką padarysi“, – sako S. Steponėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)