Rado naujus namus, tačiau kančios tuo nesibaigė

Dar 2014 m. suplotasnukių gelbėjimo organizaciją „Dogspotas“ pasiekė žinia, kad nuošalioje Ukmergės vietoje vilkšunį vedžiojanti moteris išgirdo iš nuotekų šulinio sklindantį verksmą. Šulinys buvo uždengtas dangčiu, kurį nukėlus paaiškėjo, kad po juo įkalintas bejėgis, išsilaisvinti negalintis prancūzų buldogas. Ištrauktas su diržu, netrukus šuo pateko į prieglaudos įkūrėjos ir vadovės Indrės Pileckienės rankas ir buvo pavadintas Dragio vardu.

Šuns kailis vietomis buvo nuplikęs. Netrukus paaiškėjo, jog dėl to kalti parazitai – odos erkutės, sukėlusios niežus. Po reabilitacijos ir procedūrų (kastracijos ir skiepų), atgavęs jėgas ir pasipuošęs ataugusiu, spindinčiu kailiu, Dragis buvo pasiruošęs atrasti naujus namus.

Žmonės skambino ir domėjosi šunimi – iš visų pretendentų buvo išrinkta Edita iš Kauno, patikinusi, kad rūpinsis Dragiu ir jį mylės. Šuo buvo jai nuvežtas 2014 m. rugsėjį. Niekas negalėjo nujausti, kad pasirašyta dovanojimo sutartis gali baigtis šokiruojančiai.

„Dovanodami augintinį būsimus šeimininkus supažindiname su priežiūros specifika – nebūtume dovanoję jo sakydami, jog šuo visiškai sveikas. Sakėme – stebėkite odą, o jei kils sunkumų, rašykite mums. Šeimai siuntėme vaistus nuo parazitų, specialų maistą. Vėliau jie pranešė, kad patys susitvarko“, – tikina I. Pileckienė.
Dragis 2014 m. vasarą

Praėjusių metų kovo mėnesį Edita pranešė šunų prieglaudos vadovei, kad Dragis nudvėsė. I. Pileckienei tuo metu liūdna žinia nekėlė abejonių ir ji moterimi pasitikėjo – juk žinoma, kad buvusių globotinių gyvenimo trukmės negalima prognozuoti, o padovanotas Dragis buvo 6-7 metų, jau ne jauniklis. Deja, netrukus I. Pileckienei naujos šeimininkės pateikta versija teko suabejoti.

Šuo prisikėlė iš numirusiųjų: „negyvą“ šunį pamatė skelbime

Organizacijos vadovė gailėjo šuns, prie kurio buvo prisirišusi, tačiau netrukus neva negyvą šunį išvydo tarp kitos šunų prieglaudos „Penkta koja“ globotinių. Iš pradžių skelbime vaizduojamo šuns neatpažino, tačiau akį patraukė girdėtas retas vardas – Dragis.

„Žiūriu į šunį ir suprantu, kad tai mūsų buvęs globotinis. Galbūt kitiems žmonėms visi prancūzų buldogai atrodo vienodi, bet juk aš pastebiu atsinaujinusius išplikusio kailio plotus, charakterį, tokį patį ausies įkirpimą, visus buvusius randus, tas pats retas vardas – viskas sutampa. Tai pastebėjau ne tik aš, bet ir visi žmonės, kurie anksčiau matė Dragį“, – tikina organizacijos vadovė.

Kai tik I. Pileckienė pamatė tarsi iš numirusiųjų prisikėlusį šunį, iškart puolė skambinti Editai. „Sakau, dedam kortas ant stalo – kas čia nutiko? Ji ir toliau laikėsi savo versijos, kad Dragis mirė kovo mėnesį. Pasakė – jeigu netikit, atvažiuokit į sodą ir išsikaskit“, – piktinasi Indrė.

Šuns išvaizda, charakteris ir vardas nėra vieninteliai įrodymai. Savo „Facebook“ paskyroje 2015 m. Edita buvo pasigyrusi, kad įsigijo dar vieną šunį. Šis vilkšunis į prieglaudą „Penkta koja“ pateko kartu su Dragiu, o perdavimo prieglaudai metu nurodytas adresas sutampa su tuo, kuris nurodytas ir ankstesnėje Dragio dovanojimo sutartyje.

Skubėjo gelbėti neatpažįstamai pasikeitusio šuns

Sugrąžintam kritinės būklės šuniui teko gelbėti gyvybę. Iš pradžių buvo įtariama, kad jis gali sirgti kokia nors onkologine liga, tačiau po tyrimų paaiškėjo, jog siaubingai sulysęs, nuplikęs ir nusilpęs šunelis tiesiog buvo neprižiūrimas. I. Pileckienei sunku įsivaizduoti, kur galėjo būti laikomas gyvūnas ir kas buvo su juo daroma, kad jis į rūpestingų žmonių rankas pateko vos gyvas.

„Šiuo metu didelės grėsmės Dragio gyvybei nebėra. Iš pradžių vaizdas buvo išties liūdnas – ką suvalgydavo, tą išvemdavo, viduriavo, per nosį varvėjo gleivės. Dragis buvo be proto suliesėjęs ir vos pastovėjo ant kojų. Šiuo metu bandome pasidengti skolas klinikoje už gydymą, kurios susidarė per šį laiką. Kadangi šuo jau išgelbėtas, atsiranda kitas prioritetas – mes kreipsimės į teismą. Daug kas sako, kad tie žmonės turėtų padengti gydymo išlaidas, bet man pakaktų, kad jie būtų nubausti įstatymo numatyta tvarka“, – teigia I. Pileckienė.

Dragis 2016 m. rudenį

Šiuo metu jau ruošiami dokumentai teismui – I. Pileckienė įsitikinusi, kad viešumas nėra vienintelė bausmė, kurios nusipelnė Dragį iškankinę buvę šeimininkai. Tiesa, šiuo metu gana sudėtinga įrodyti, jog tai tikrai yra Editos šuo, kadangi organizacija čipuoti šunis pradėjo tik nuo 2015 m., o Dragis iš prieglaudos buvo pasiimtas anksčiau. Nepaisant to, I. Pileckienė neabejoja, kad daugybė šunį atpažįstančių liudininkų neleis abejoti jo tapatybe.

Gyvūnų globos organizacijai vadovaujanti moteris nori, kad žiauriai su gyvūnu pasielgę žmonės suvoktų, kad negalima pabėgti nuo atsakomybės už priglaustą gyvūną. I. Pileckienė tikina, jog po išaiškėjusio šuns likimo Edita vengia kontakto ir „Dogspoto“ vadovę kaipmat užblokavo, tačiau vadovė spėjo ne tik susirašinėjimus, bet ir į profilį keltas Dragio nuotraukas, komentarus apie naują priglaustą globotinį Pepsį, kurio likimas analogiškas – kartu su Dragiu jis buvo atiduotas į „Penktos kojos“ prieglaudą praėjusių metų spalį.

Abejojantiems siūlo išsikasti šuns lavoną

Dar 2015 m. birželį rūpintis Dragiu prisižadėjusi moteris savo „Facebook“ paskyroje dalinosi sveikai atrodančio šuns nuotrauka – I. Pileckienė stebisi, kas per tokį trumpą laiką turėjo nutikti, kad jis taip neatpažįstamai pasikeistų. Keisčiausia, jog buvę šeimininkai neskambino prašyti pagalbos, nors jiems tai buvo pasiūlyta ne vieną kartą.

„Pasirašinėji sutartį, žiūri žmogui į akis ir sakai, jog tai žiauriai prisikentėjęs šuo, mylėkite, rūpinkitės, o mes padėsime kuo tik galėsime. Buvome atvažiavę pas šeimą į namus, tuo metu vyras pjovė žolę, namo aplinka ir vidus atrodė tvarkingai, o žmonės atrodė paprasti“, – prisimena organizacijos vadovė.

Tuo metu Edita tikina, jog Dragį pasiėmė atsikrausčiusi į naujus namus norėdama padaryti vaikams staigmeną. „Žinoma, tai buvo probleminis šuniukas, problemų buvo milijardai. Ir maistas specialus, ir vaistai, ir šampūnas. Tinkamai prižiūrint problemų su juo nebuvo, tik vieną dieną sulaukiame skambučio, kad mūsų Dragis priduotas kažkur kitur, nors faktas, kad jis nudvėsė. Nebent ten buvo ne jis, nes Dragis tik kieme būdavo ir niekur neišeidavo“, – DELFI kalbėjo moteris.

Edita teigė nesuprantanti, kuo yra kaltinama. „Aš sakau, kad jo nėra gyvo, ką man dabar daryti, iškasti jo lavoną? Jei viskas ir sutampa, turbūt kažkas manimi pasinaudojo. Mes ir toliau gyvenam, laikome šunis ir niekada nebuvo problemų gyvenime. Mūsų šeima nėra asociali. Aš ir vaiką esu iš globos namų įsivaikinusi, man net šiurpai eina nuo tokių kaltinimų. Nesu toks žmogus, esu jautri“, – tvirtina ji.

Pasak moters, naujasis jos augintinis taip pat yra priglaustas iš prieglaudos, o Dragis, anot jos, tebėra užkastas jos kieme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (107)