Nyderlanduose gyvenančią lietuvę labai sujaudino tarnybinio šuns Ramzio žūtis, todėl ji nutarė nelikti nuošalyje. Moteris nusprendė Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams padovanoti naują šunelį, kuris jiems padėtų kasdieniame darbe.

Šuniuko šeimininku taps Vilniaus rinktinės Kinologijos skyriaus instruktorius Ričardas Dikas. Anot jo, vos tik šuniukas atsidurs Lietuvoje, jo laukia netrumpas adaptacinis laikotarpis.

„Šunytis patirs didelį stresą: jis atskirtas nuo šeimos, ilga kelionė, nauja vieta. Todėl pirmas porą savaičių vyks jo socializacija, pripratimas prie naujų namų, žmonių, šeimininko“, – aiškina kinologas.

R. Dikas tęsia, kad po to, kai kalytė apsipras naujuose namuose, ji bus pratinama ir prie savo naujo vardo, maitinama iš rankų – taip šuo jaus didesnį ryšį su šeimininku. Vėliau jos laukia testas, ar ji tinkama pareigūnės darbui.

„Tarnybai tinkamas šuo neturi bijoti patalpų, slidžių paviršių, žmogaus. Privalo ramiai reaguoti į tam tikrus garsus, pavyzdžiui, šūvius. Tie šuneliai, kurie netinka pareigūno tarnybai, yra parduodami. Skelbiami konkursai ir tokie šuneliai parduodami. Bet retai pasitaiko, kad šunį tenka parduoti. Kadangi mes patys renkamės šunis, jau žiūrime, kad jie atitiktų tarnybinio šuns reikalavimus“, – komentuoja R. Dikas.

Kinologas sako, kad pareigūne mažoji kalytė gali tapti po mažiausiai kelerių metų, kada bus praėjusi visus būtinus mokymus bei išlaikiusi tarnybinių šunų testus.

VSAT dalijasi ir būsimos pareigūnės bei jos dovanojimo R. Dikui akimirkų nuotraukomis.