Kaip šalčių metu prižiūrėti pėdutes?

Labai svarbu tinkamai ir reguliariai trumpinti augintinio nagus. Šuniui stovint jie neturėtų remtis į žemę. Ilgi nagai pavojingi - jie gali užsikabinti ir skaudžiai pasukti pirštą, be to, priverčia šunį skėsti pirštus, dėl ko tarp jų labiau linkęs kauptis sniegas.

Bukomis žirklutėmis reikia iškarpyti atsikišusius plaukus iš tarpupirščių. Taip prie pėdučių lips mažiau purvo, prie pėdų nesusidarys kieti sniego kamuoliukai, galintys nutrinti pėdas iki žaizdų.

Pasivaikščiojimų metu stenkitės laikytis toliau kelių, šaligatvių, gatvės pakraščių, kur druskų būna daugiausiai. Jei šuo dreba, kilnoja kojas - veskite jį namo. Atminkit - jei oras Jums atrodo per šaltas, greičiausiai jis bus per šaltas ir augintiniui.

Po pasivaikščiojimo nuplaukite šuns kojas šiltu vandeniu ir nusausinkite rankšluosčiu. Tai padės pašalinti druskas.

Kokius tepalus rinktis?

Specialūs tepalai padeda apsaugoti pėdutes nuo druskų. Geriausi rinktis specialius vaškus ar apsauginius balzamus. Jais pėdos ištepamos 2 – 5 min. prieš einant laukan. Tingint „taškyti“ pinigus, galima prieš išeinant pėdas patepti medumi ar sviestmedžiu. Paprasti pėdų tepalai, kremai ar vazelinai tam netinka. Šunų padai turi būti kieti, o dauguma kremų juos minkština, taip padarydami dar jautresnius aplinkos poveikiui.

Batukai

Batai keturkojams draugams nėra vien tik šiuolaikinių žmonių „išpindėjimas“. Kai kuriais atvejais jie tikrai reikalingi. Juos naudoja ir vadinamieji „mašeriai“, kurių kinkinių šunys dalyvauja ilgose lenktynėse. Kiekvienam kinkinių šuniui lenktynėse skiriami bent 8 bateliai. Kinkinių šuniui gera pėdų būklė išties svarbi, tad jos tikrinamos kiekviename sustojimo punkte, tepamos įvairiais tepalais (vieni jas sausina, kiti padeda išvengti infekcijų, dar kiti mažina patinimus ir t.t.).

Batus ant kojų naudinga mauti, kai ruošiatės ilgam pasivaikščiojimui esant dideliam šalčiui, drėgnam, prie pėdų linkusiam lipti sniegui ar planuojant lakstyti po apledėjusią vietovę. Ilgesni batai naudingi kai ruošiatės smagiai pusdienį paklampoti po pusnis, o ant sniego susidarė pluta, galinti iki kraujo supjaustyti šuns kojas.

Atminkit ir tai, kad netinkami batai gali varžyti judesius, formuoti blogą eiseną. Negana to, prastesnės medžiagos apavas tik erzins pėdutes. Dėl to būtina išsirinkti tinkamo dydžio, patogius, laisvai judėti leidžiančius batus. Ypač rekomenduojami batukai su neslystančiu padu. Batai kojas turi aptempti ir nekristi, tačiau negali ir pernelyg spausti.

Renkantis batų dydį, svarbu tinkamai išmatuoti šuns pėdą. Geriausia ant grindų patiesti popieriaus lapą ir ant jo pastatyti šunį. Kol šuo ramiai stovi, pieštuku apibraukite jo leteną. “Piešinyje” išmatuokite letenos plotį (plačiausia vieta) ir ilgį. Šie parametrai bus nurodyti ir prie batukų aprašymo. Jeigu matote, kad letenos dydis tarpinis tarp dviejų siūlomų batų dydžiių, rinkitės didesnį.