Buvęs kinologas negalėjo priglausti šuns

Kiekvienas tarnybą baigęs šuo sulaukia savo likimo: pripažinti netinkamais, šunys gali būti perduoti kinologui, kuris ir anksčiau kartu su jais dirbo ir rūpinosi, taip pat gali būti parduoti aukcione, atiduoti į gyvūnų prieglaudą. Blogiausiu atveju šuo užmigdomas. Pasak kinologo Aleksandro Aleksandravičiaus, tarnybinis šuo užmigdomas tik tuo atveju, jei sunkiai serga.

Rudis yra Vilniaus miesto policijos šuo, kuris dėl amžiaus ir sveikatos sutrikimų pripažintas netinkamu. Deja, buvęs šeimininkas negali juo toliau rūpintis ir neturi sąlygų jo laikyti. Norima pasielgti humaniškai ir netinkamu pripažintą šunį perleisti toliau gyventi į kitas rankas“, – aiškina A. Aleksandravičius.
Rudis

Policijos kinologijos valdybos viršininkas A. Aleksandravičius jau pasirodžius publikacijai suteikė papildomos informacijos ir sakė, kad policijos kinologai socialinio tinklo pagalba tikėjosi rasti Rudžiui naują šeimininką. Nors šuniui jau 13 metų, migdyti jo policija tikrai neketino, nes kraštutinis nurašymo būdas taikomas tik nepagydoma liga sergantiems šunims.

„Šis šuo daugelį kartų yra padėjęs policijai. Manome Rudis ir visi tarnybiniai šunys yra verti laimingai nugyventi savo likusį gyvenimą. Rudis tikrai yra prižiūrėtas ir visų mylimas, tuo galite įsitikinti apsilankę Lietuvos policijos kinologijos valdyboje. Vien tik per šiuos metus pas mus apsilankė apie 2000 vaikų iš įvairių Lietuvos miestelių. Vaikams demonstruojame tarnybinių šunų sugebėjimus, dažnai tą mielai demonstruoja ir Rudis“, - teigė A. Aleksandravičius.
Rudis

Jis teigė, kad Rudis artimiausiu metu turėtų surasti naują šeimininką: „Tikime, kad artimiausiu metu Rudis bus perduotas į patikimas rankas ir oriai pasitiks senatvę. Policijos kinologai yra pasiryžę padėti naujajam šeimininkui prisijaukinti Rudį ir organizuoti dresavimo pamokėles su juo.“

Kada šuo pripažįstamas netinkamu tarnybai? Kinologas aiškina, jog tarnybinius šunis testuoja speciali komisija. Netinkamumas tarnybai gali būti konstatuotas dėl šuns ligos, fizinių savybių pokyčių, senatvės.

Pasak jo, įprastai tarnybinis šuo atitarnauja 9-10 metų. „Tarnavimo metai gali būti įvairūs – visai kaip ir žmogaus. Mes irgi galime būti darbingi iki tam tikro amžiaus, kai kurie gali puikiai atlikti užduotis ir būdami 80-ies. Žinoma, stengiamės, kad šunys nebūtų užmigdomi. Dažniausiai, jei anksčiau šunį prižiūrėjęs kinologas turi tam tinkamas sąlygas, jis šunį priglaudžia“, – tikina A. Aleksandravičius.

Rudis

Pasirūpino, kad šuo nebūtų užmigdytas

Į „Facebook“ patalpintą skelbimą greitai sureagavęs buvęs policijos pareigūnas Rimas Stankevičius pranešė, jog jau susipažino su Rudžiu, kurį iškart nusprendė priglausti ir išgelbėti nuo užmigdymo. „Man pagailo šuns, kurį nori užmigdyti. Šiandien ryte jį aplankiau ir ketinu jį pasiimti – kartu su kitais trimis mano augintiniais jis turės naujus namus, kuriuose gyvens iki pat kelionės į šunų rojų“, – teigia šunį priglausti nusprendęs vyras.

Ir čia pat jis paaiškino daugiau aplinkybių. „Jeigu šunį dirbti atsiveda pats kinologas, tai yra jo nuosavybė, o jei nusiperka policijos komisariatas, šiuo atveju VPK – šuo yra policijos nuosavybė. Būtent dėl to šiuo atveju paskutinis šunį globojęs kinologas, kuris išėjo į pensiją, nebegali pasiimti šuns“, – aiškina R. Stankevičius.
Rudis

Buvęs policijos pareigūnas teigia, jog šiuo atveju susitarimas, jog šuo gyvena iki mirties pas kinologus, buvo paskelbtas negaliojančiu. Taip nutiko todėl, nes šuo nebeatlieka pareigų, nors jam vis dar skiriami pinigai maistui, skiepams ir priežiūrai. Todėl buvo priimtas sprendimas arba užmigdyti šunį, arba perleisti jį globoti kam nors kitam.

„Šiandien mačiau Rudį ir galiu pasakyti, jog jis yra sveikas, tačiau neprižiūrėtas. Akivaizdu, jog šeimininkų neturinčio šuns niekas nemyli ir neiššukuoja“, – susitikimo įspūdžiais dalinasi buvęs policijos pareigūnas.

R. Stankevičiaus teigimu, į feisbuke pamatytą skelbimą jis sureagavo akimirksniu net neabejodamas, nes myli šunis. „Iškart pranešiau, jog priglausiu Rudį. Kadangi jis tebėra policijos nuosavybė, pirmiausiai kinologas turi užpildyti dokumentus, jog pasiima šunį sau, o tuomet perduoti jį man. Padariau viską, kad galėčiau priglausti šunį ir pasirūpinti, kad niekas jo neužmigdytų“, – teigia jis.