Produktai, tinkami žmogui, gali būti žalingi ar net nuodingi šuniui. Kodėl? Todėl, kad kitoks gyvūnų metabolizmas – maisto suskaidymas ir jo pavertimas energija. Pateikiami šuniui žalingi produktai:

Alkoholis. Nutinka taip, kad vakarėlių metu šuo gali paragauti išpilto alaus ar stipresnio gėrimo. Nors aplinkiniams tai juokinga, tačiau pačiam gyvūnui – visai ne. Alkoholiu šuo gali apsinuodyti, prarasti koordinaciją, pradėti dusti, jis gali patekti į komą ir net nugaišti.

Obuolio sėklos. Jų odelė yra žalinga šuniui, nes ją virškinant išskiriamas cianidas. Tačiau reikia suvalgyti daug tokių sėklyčių, sukramtyti jas, kad jos patektų į kraują. Saugumo dėlei prieš duodami obuolį šuniui, nulupkite jį ir pašalinkite sėklas.

Avokadas. Šis vaisius turi medžiagų, galinčių sukelti vėmimą ir viduriavimą.

Kūdikio maistelis. Jame tiesiog nėra vitaminų, reikalingų šuniui, be to, būtina patikrinti, ar jame nėra svogūnų miltelių.

Virti kaulai. Šuniui kramtant tokius kaulus, jie gali lengvai suskilti ir jų aštrios nuolaužos gali sužaloti šuns žarnyną. Šuniui labiau tinka žali kaulai.

Saldainiai ir kramtomoji guma. Juose dažnai yra ksilitolio, kuris gali paskatinti per didelį insulino išsiskyrimą, inkstų sutrikimą ir dar blogesnius sutrikimus.

Kačių maistas. Jis yra subalansuotas katėms ir turi tokių proteinų bei riebalų, kurie netinka šunims, be to, kačių maiste riebalų ir proteinų lygis yra per didelis šuniui.

Šokoladas. Gal jau teko apie tai girdėti anksčiau, tačiau šokoladas yra tikrai netinkamas jūsų šuniui. Čia ne vien dėl kofeino, kuris, žinoma, yra žalingas, tačiau ir dėl kitų medžiagų, galinčių sukelti dusimą, vėmimą ir viduriavimą.

Citrusinio aliejaus ištrauka. Gali sukelti vėmimą.

Kava. Nors kažin ar kas duoda savo augintiniui kavos, tačiau jos poveikis toks pat kaip ir šokolado.

Kukurūzų burbuolė su kotu. Ji gali užblokuoti jūsų šuns žarnyną. Grūdai suvirškinami, o kotą gali tekti šalinti chirurginiu būdu.

Riebalų nuopjovos. Gali sukelti pankreatitą.

Žuvis. Šunims ypač žalingos žuvys yra lašiša ir upėtakis. Žalioje lašišoje gali būti tam tikrų parazitų Nanophyetus salmincola. Pats parazitas nėra žalingas, tačiau dažnai jis būna užsikrėtęs bakterijomis Neorickettsia helminthoeca, kurios, jei negydomos, gali būti lemtingos jūsų šuniui. Virtoje lašišoje tų parazitų nėra.

Vynuogės ir razinos. Apie jas nežino daugelis šunų savininkų. Vynuogėse yra toksino, galinčio pakenkti kepenims bei inkstams.

Apyniai. Tai sudėtinė alaus dalis, galinti būti toksiška jūsų šuniui. Gali padažnėti šuns pulsas, šuo gali sunkiai kvėpuoti, jį gali apimti traukuliai, karštinė.

Žmogui skirti vitaminai. Kai kuriuos galima duoti ir šuniui, tik reikia žiūrėti, kad juose nebūtų geležies, kuri gali sutrikdyti virškinimo sistemą, inkstų ir kepenų veiklą.

Kepenys. Galima duoti mažais kiekiais, ir tai yra naudinga, tačiau nepadauginkite. Kepenyse yra daug vitamino A, kas gali neigiamai paveikti jūsų šuns raumenis ir kaulus.

Makadamijos riešutai. Turi toksinų, galinčių sukelti jūsų augintiniui silpnumą, jis gali drebėti, jam gali sutinti kojos, gali būti pakenktos jo virškinimo, nervų ir raumenų sistemos.

Marihuana. Jei kvailai elgiatės rūkydami ją patys, tai net negalvokite perduoti savo suktinės šuniui – tai labai pakenks jo nervų sistemai ir pulsui. Šuo gali pradėti vemti.

Pieno produktai. Maži kiekiai nepakenks, bet šuo gali pradėti viduriuoti, leisti bjaurius kvapus. Šunys netoleruoja laktozės (kaip ir vis daugiau žmonių šiais laikais), šunys neturi pakankamai laktozės baltymo, kad galėtų gerai suvirškinti pieno produktus. Jei tikrai turite jiems duoti pieno produktų, ieškokite tokių, kuriuose nebūtų laktozės.

Grybai. Kaip kai kurie grybai gali būti nuodingi žmonėms, taip ir šunims. Verčiau nerizikuokite.

Svogūnai ir laiškiniai česnakai. Nors ir kokia forma būtų svogūnai (žali, džiovinti, kepti, virti), tai yra pats blogiausias maistas šunims, nes jiems svogūnai yra nuodingi. Katėms – dar blogiau. Disulfidai ir sulfoksidai, esantys šiose daržovėse, gali sukelti anemiją ir pakenkti raudoniems kraujo kūneliams.

Persimonai, persikai, slyvos. Šie vaisiai gali sukelti enteritą.

Rabarbarai ir pomidorų lapai. Juose yra oksalatų, kurie gali neigiamai paveikti virškinimo, nervų ir šlapimo sistemas.

Žalia žuvis. Pastoviai ją vartojant gali pasireikšti vitamino B (Tiamino) trūkumas. Šuo neteks apetito, jį gali apimti traukuliai ir retais atvejais visa tai gali baigtis fatališkai.

Druska. Kaip ir žmogui, taip ir šuniui per daug druskos yra žalinga. Gali sutrikti elektrolitų pusiausvyra, šuo gali pradėti viduriuoti.

Cukrus (ir visi produktai su juo). Per daug cukraus šuniui gali sukelti dantų problemas, nutukimą ir net diabetą.

Tabakas. Šunims jis dar žalingesnis negu žmogui. Nikotinas gali pakenkti šuns virškinimo sistemai, padidinti pulsą.

Ksilitolis, randamas kepiniuose, saldumynuose, kramtomoje gumoje yra ypač nuodingas šunims. Gali labai sumažinti cukraus kiekį kraujuje, pakenkti šuns kepenims, šunį gali ištikti traukuliai.

Mielės (vienos ar tešloje). Kaip mielės iškelia tešlą, taip jos kils ir jūsų šuniuko pilvuke. Jei nedidelis kiekis, tik sukels dujas ir nemalonius pojūčius, didesnis jų kiekis gali susprogdinti šuns žarnas.