Teatralams svarbiausio metų renginio režisierius Gediminas Šeduikis „Delfi“ sakė, kad žiūrovų dėl užaštrėjusios pandemijos situacijos salėje šį kartą nebus – gyvai dalyvaus tik nominantai, o likusieji galės stebėti tiesioginę transliaciją per „LRT Plius“: „LNOBT salė didelė, o dalyvaujančių nominantų skaičius sąlyginai mažas. Galime sau leisti tokią prabangą: maksimaliai užtikrinti visus saugumo reikalavimus, tokius kaip atstumai, kaukių dėvėjimas ir kitas priemones.“

Tai geriausias sprendimas

Paklaustas, ar nebuvo ketinama perkelti renginio vėlesniems laikams, G. Šeduikis tikino, kad ne. Ir tam yra keletas žmogiškų priežasčių – tuoj bus antri „Auksiniai scenos kryžiai“. „Visi jau laukia laimėtojų, emociškai nebenorime toliau nutęsti. Kita – techninė. LNOBT repertuaras jau sustatytas. Nebeturime jokių tarpų, tai vienintelė optimali data. Taip, tai nėra patys geriausi laikai, bet kas žino, kiek visa tai truks. Galvojame, kad reikia suorganizuoti tai dabar, juolab kad dauguma žiūrovų renginį matys tiesiogiai, per televiziją – tai geriausias sprendimas“, – įsitikinęs pašnekovas.

Situacijai negerėjant, turbūt daugės nuotoliniu būdu rengiamų renginių? „Kiekvieną dieną svarstome, kokia bus mūsų ateitis. Stengiamės nenutraukti kultūrinio gyvenimo, nors jis ir labai sudėtingas, nuostolingas. Žinoma, lengviausia būtų sustoti ir nieko nedaryti. Daug sunkiau eiti tuo keliu, kuriuo mes einame. Nenoriu kalbėti viso teatro vardu, bet „Auksiniai scenos kryžiai“, visi kiti renginiai eis panašia eiga. Bus tiek žiūrovų, kiek leis jų turėti, kad užtikrintume visų saugumą“, – kalbėjo G. Šeduikis.

Saugumo siekia visur

Galvojama ir apie atlikėjų, choro, orkestro narių saugumą. Kalbėdamas apie jau minėtą ceremoniją, G. Šeduikis pažymėjo, kad čia neišvysime masinių scenų, vyraus daugiausia solo kūriniai, o jeigu pasirodys duetas – bus laikomasi atstumo. Choras išsidėstęs per visą plotą – LNOBT scena tam dėkinga, yra viena didžiausių šalyje. Kūrinius atliks sumažintos sudėties orkestras. „Visur siekiame saugumo – ir prieš uždangą, ir už jos“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad teko nemažai palaužyti galvas dėl techninių sprendimų.

Režisieriaus teigimu, daug pastangų įdėta, kad renginys įvyktų visu 100 proc., neatrodytų apkarpytas, būtų pilnavertiškas. Kad žiūrovas tiek sėdintis salėje, tiek stebintis transliaciją nesuprastų, kad čia yra „supaprastinta“ versija. Tai ir buvęs pats didžiausias iššūkis.

Jau seniai dirba prie projekto

Šventė ypatinga, visi teatralai, menininkai jos laukia. Už įsimintiniausius 2019-ųjų darbus bus įteiktos Profesionalaus scenos meno kūrėjų darbų premijos: atminimo ženklai „Auksiniai scenos kryžiai“ ir Boriso Dauguviečio auskaras. „Svarbi diena. „Auksiniai scenos kryžiai“ vieni svarbiausių metinių apdovanojimų, mes patys jos laukiame. Jau seniai dirbame prie šito projekto. Svarbu paminėti, kad tai Lietuvos operai ir dramai jubiliejiniai metai – šimtmetis. Renginys dėl to dar ypatingesnis. Tikimės, kad bus gražus, jautrus ir prasmingas vakaras. Tiek žiūrovams, tiek nominantams“, – vylėsi G. Šeduikis.

Skelbiama, kad lapkričio 5 dienos vakarą bus apdovanoti 16 laureatų šiose nominacijose: „Scenografija“, „Moters vaidmuo“, „Vyro vaidmuo“, „Spektaklis vaikams ir jaunimui“, „Dramaturgija“ , „Metų patirtis“, „Nepagrindinis moters vaidmuo“, „Nepagrindinis vyro vaidmuo“, „Režisūra“, „Choreografija“, „Šokėja“, „Šokėjas“, „Solistė“, „Solistas“, „Muzika spektakliui“, taip pat už novatoriškumą ir drąsą scenoje bus įteikiamas Boriso Dauguviečio auskaras bei dar vienas garbingas apdovanojimas už ilgametį indėlį į scenos meną.

Su visais dar kovo mėnesį paskelbtais nominantais galima susipažinti čia.

Subūrė ryškiausias garsenybes

Šventinio vakaro metu žiūrovus džiugins tokių atlikėjų kaip Monika Liu, Andrius Mamontovas, Jeronimas Milius, Kostas Smoriginas, Edgaras Montvidas ir Irena Milkevičiūtė muzika. Scenoje muzikinius kūrinius taip pat atliks Petras Geniušas, Rytis Saladžius, violončelių ansamblis, choras „Madam Baterflai“ ir kiti. Vedėjai – Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistas Rafailas Karpis ir lietuvių teatro bei kino aktorė Nelė Savičenko.

Šiais metais Kultūros ministerijai buvo pateikta 80 siūlymų skirti Profesionalaus scenos meno kūrėjų darbų premijas. Kandidatūras vertino ir nominantus atrinko devynių narių komisija: teatrologė Margarita Alper, baleto kritikė Skaidrė Baranskaja, šokio kritikė Goda Dapšytė, teatrologė Lina Klusaitė, muzikos kritikė Rasa Murauskaitė, teatrologas Martynas Petrikas, scenografė Jūratė Račinskaitė, teatro kritikė Ingrida Ragelskienė ir aktorius Remigijus Vilkaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)