„Juvelyrika lagamine“ yra bendras Lietuvos instituto ir galerijos „Meno niša“ projektas, startavęs dar 2004 metais. Kolekciją sudaro žinomų Lietuvos menininkų kūriniai. Gruzijoje darbus eksponuoja daugiau nei 20 žinomų lietuvių juvelyrų: Birutė Stulgaitė, Eimantas Ludavičius, Arvydas Gurevičius, Marytė Gurevičienė, Sigitas Virpilaitis, Indrė Diržienė, juvelyrikos studijos „Ūla“ autoriai Algis Mikutis, Ąžuolas Vaitukaitis, taip pat jaunosios menininkės: Jurgita Erminaitė, Eglė Čejauskaitė ir kiti.

Pasak LR ambasadoriaus Gruzijoje Ričardo Degučio, „galimybė pristatyti lietuvių juvelyrų kūrinius pagilina ir praplečia bendradarbiavimo ribas; juvelyrikos objektai – maži , tačiau vertingi meno kūriniai, atskleidžiantys lietuvių autorių meistriškumą ir originalumą, turėtų būti palankiai sutikti tokioje senas juvelyrikos tradicijas turinčioje šalyje, kaip Gruzija.“

„Visa ši kolekcija telpa į vieną lagaminą, kuris yra tapęs neatskiriamu ilgų kelionių simboliu. Projektas ir toks jo simboliškas pavadinimas išties pasiteisino – mūsų „Juvelyrika lagamine“ per kelis metus jau apkeliavo tokias šalis kaip: Ispanija, Italija, Švedija, Rusija“ , - sakė galerijos „Meno niša“ direktorė Diana Stomienė. Į Gruziją paroda „Juvelyrika lagamine“ atkeliavo iš Ispanijoje šalia Barselonos esančio Salou šiuolaikinio emalio meno muziejaus.

Projektas „Juvelyrika lagamine“ sumanytas kaip žinomų Lietuvos menininkų kūrinių kolekcija, keliaujanti po pasaulio šalis. Kolekcija atskleidžia šiuolaikinės lietuvių juvelyrikos pasiekimus, tradicijas bei konceptualias šiuolaikinės juvelyrikos tendencijas. Lietuviška juvelyrika – santūri, pagrįsta idėjos ir formos vieningumu, traukianti žvilgsnį elegancija ir netikėtais minties posūkiais. Lietuvių autoriai pagarbiai žiūri į poetišką bei rimtą XX a. lietuvos juvelyrikos tradiciją, žiūrovą stebina, tačiau nešokiruoja. Originalumas, sarkazmas, puikus amato išmanymas ir lyriškumas – pagrindiniai lietuvių juvelyrikos bruožai.

Lietuvišką juvelyriką pristatanti galerija „Chardin“ jau antrus metus sėkmingai bendradarbiauja su LR ambasada Gruzijoje. Pernai joje buvo surengta Tbilisyje dirbusio lietuvių menininko Rimanto Burneikis paroda.

Kolekcijos „Juvelyrika lagamine“ pristatymą Tbilisyje organizavo LR ambasada Gruzijoje kartu su Lietuvos institutu ir galerijomis „Meno niša“ bei „Chardin“. Parodos rėmėjai – LR Kultūros ir Užsienio reikalų ministerijos.

Pirmoji „Juvelyrika lagamine“ paroda buvo atidaryta 2004 m. Italijos Bari miesto prestižinėje galerijoje „Trizio Caiti“. Šiais metais paroda jau buvo eksponuota Sankt Peterburgo Valstybiniame Smolnio muziejuje Vilniaus miesto dienų metu bei Ispanijos Salou šiuolaikinio emalio meno muziejuje.

2006 m. liepą „Juvelyrika lagamine“ bus pristatyta Prancūzijoje, Moreze mieste, tarptautinėje emalio meno parodoje, rugsėjo mėn. - Krokuvoje Vilniaus miesto dienų metu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją