Paroda gegužės 17 d. bus perkelta į Klaipėdos paveikslų galeriją (Liepų 33). Parodoje pristatomos šiuolaikinių japonų architektūros kūrinių (1985-1996) nuotraukos ir komentarai. Paroda pristato pastarųjų dešimties metų Japonijos architektūrą.

Kaip teigiama parodos anotacijoje, pirma šio laikotarpio dalis sutapo su Japonijos ekonominio suklestėjimo metais. Architektūrinis pasaulis irgi buvo labai veržlus. Tačiau ekonomikos burbulas, išpūstas pernelyg didelio augimo, pasireiškė architektūroje besaikėmis dizaino apraiškomis. Burbulas, kaip ir buvo galima tikėtis, sprogo.

Puota baigėsi ir šiandien įsivyravo griežtos socialinės sąlygos. Japonai, teigiama parodos anotacijoje, “nuo to laiko ėmė daug blaiviau mąstyti. Burbulo eros neketinama visai išsižadėti, nes ji atvėrė architektūrai ir, apskritai, kultūrai daug naujų galimybių.

Nūnai architektūra turi pasirinkti naują kryptį, nes kelio atgal nėra. Vis dėlto architektai naudoja burbulo eros metu įgytą patirtį, o pasiektą architektūrinės išraiškos įvairovę pritaiko sumažintų biudžetų ribose. Visa tai byloja, jog architektūra yra kultūros dalis, kuri nėra pilnai reguliuojama ekonomikos.”

Šioje parodoje architektūrinio dizaino transformacijos, trukusios per trumpą dešimtmetį, pristatomos tiesiogine forma. Visi darbai suskirstyti į septynias kategorijas: didmiesčiai, vidutinio dydžio miestai, miesteliai ir kaimai, priemiesčiai, sukultūrintos žemės, periferija ir kurortinės vietovės, taip siekiant geriau atskleisti architektūrinės išraiškos reakciją į socialinių sąlygų pokyčius Japonijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją