"Kadangi Danieliaus Dolskio vardas asocijuojasi su Kaunu ir "Metropoliu", mes įsivaizduojame, kad tai turėtų būti prie "Metropolio", bet jei nebus galimybių ieškosime vietos, kad paminklas būtų pastatytas šalia. Jei dabar esančio "Metropolio" kavinės savininkai žiūri šiek tiek į priekį, jie supras, kad D.Dolskio skulptūra sunaikins jiems du staliukus, tačiau privilios mases žmonių", - sakė V.Kernagis.

Projekto organizatoriai mano, kad skulptūra galėtų būti pastatyta jau šį rudenį arba kitų metų pavasarį. Lėšas - apie 80 tūkst. litų bronzinės skulptūros paminklui ketina skirti AGATA.

Sukurti D.Dolskio skulptūrą AGATA yra paprašiusi skulptorių R.Kvintą. Skulptorius teigia, kad atkurti estrados pradininko veidą būsią nelengva, nes išlikę tik kelios įamžinto D.Dolskio nuotraukos.

"Buvo labai mažai medžiagos apie jį, nei fotografijų, o iš 2-3 išlikusių padaryti tikslų portretą yra labai sunku, bet aš manau svarbiausia, kad būtų perduotas atlikėjo charakteris", - kalbėjo R.Kvintas.

Savivaldybės valdininkai greito paminklo pastatymo nežada, nes teigia, kad laukia nemažai biurokratinių procedūrų: reikia, kad šiai skulptūrai pritartų miesto architektai, urbanistai bei visuomenė.

Lietuvos estrados pradininkas D.Dolskis savo karjerą pradėjo įžymiame to meto Sankt Peterburgo restorane "Vila Rode". Taip pat daug koncertavo Maskvoje, Odesoje, Kijeve. Po 1917 metų persikėlė į Rygą. 1929 metais atvyko į Kauną ir pradėjo dainuoti "Metropolio" ir "Versalio" restoranuose bei "Konrado" kavinėje ir greitai išgarsėjo.

Per trumpą laiką jis išmoko lietuvių kalbą. Tuo metu populiarius užsienio kūrinius įrašė lietuviškai. Taip pat kūrė anekdotus, parodijas bei monologus. Populiariausios jo dainos "Palangos Jūroj", "Kariškas Vaizdelis", "Gegužinė" gerai žinomos ir šiais laikais.

D.Dolskis mirė 1931 metais, palaidotas Kauno Žaliakalnio žydų kapinėse.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją