Dailininkas gimė 1880 metais Karaliaučiaus apygardoje Franzo Domscheit pavarde, tačiau vėliau pasirašinėjo lietuviška pavarde ir priėmė Lietuvos pilietybę. Dailininkas pakaitomis gyveno Vokietijoje, Lietuvoje ir Austrijoje. 1910-1914 metais jis buvo suartėjęs su ekspresionizmui artima Nidoje susitelkusių dailininkų kolonija, kur dalyvavo pleneruose, parodose, tapė peizažus, religinių temų kompozicijas.

Parodose įvertintas kaip vienas žymiausių ekspresionistų, P.Domšaitis buvo įtrauktas į Vokietijos nacionalsocialistų parengtus dekadentų sąrašus ir išvyko gyventi į Pietų Afriką. Nuo lietuvių meno tradicijų neatitrūkusio dailininko kūrybą veikė ir Afrikos menas.

Dailininko našlė P.Domšaičio tapybą, pastelę, piešinius ir ofortus išvežė į Havajus. Kolekcininkams ėmus medžioti jo darbus, Amerikos lietuvių fondui pavyko įsigyti P.Domšaičio kūrybos rinkinį.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, didžioji dalis P.Domšaičio palikimo buvo perduota Lietuvos muziejams. Kita dalis liko Afrikos ir Europos muziejuose.

Didelė P.Domšaičio kolekcijos dalis nuo praėjusių metų liepos eksponuojama Klaipėdoje. Čia veikia ir jo vardo kultūros centras.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją