Jau dabar apie 50 km į pietvakarius nuo Krokuvos esančiuose Vadovicuose galima išvysti daug ženklų, sveikinančių turistus atvykus į "popiežiaus Jono Pauliaus II miestą", ir plakatų su velionio pontifiko atvaizdu.

Vidury miestelio, Jono Pauliaus II aikštėje, stovi Popiežiaus biustas. Vos už kelių žingsnių marmuro lentelėmis pažymėtos jo gimimo vieta, paauglystėje lankyta bažnyčia ir pradinė mokykla. Vienoje suvenyrų parduotuvėje siūloma įsigyti Jono Pauliaus II knygų, žvakių, paveikslų ir maldos atvirukų.

Praėjusiais metais Vadovicuose apsilankę 500 tūkst. piligrimų neprilygsta keturiems milijonams, kurie lankėsi populiariausioje Lenkijos piligrimų vietovėje - Čenstakavos šventykloje su Juodosios Madonos ikona, tačiau po Jono Pauliaus II mirties prieš 13 mėnesių šis skaičius nuolat auga.

Miestelio, kuriame gyvena 20 tūkst. žmonių, gyventojai tikisi, kad piligrimų dar labiau padaugės, kai čia šeštadienį apsilankys iš Vokietijos kilęs popiežius Benediktas XVI, tapęs Jono Pauliaus II įpėdiniu.

"Lankytojų srautas Vadovicuose išaugo, kai mirė Jonas Paulius II", - teigė Magdalena Dziura, laikanti suvenyrų parduotuvę tame pačiame pastate, kaip ir kuklus dviejų kambarių butas, kuriame velionis popiežius gyveno nuo 1920 iki 1938 metų. "Čia atvyksta daugiau italų ir amerikiečių, taip pat vokiečių. Apsilankius Benediktui, jų dar labiau padaugės", - sakė ji.

Vadovicų miestelis yra toks mažas, kad lankytojai paprastai čia tik užsuka važiuodami iš Krokuvos ar sustodami pakeliui į buvusią mirties stovyklą Aušvice.

Prieš Benedikto XVI vizitą Vadovicai atsinaujino - šaligatviai palei pagrindines gatves iškloti naujomis plytelėmis, o barokinė bazilika pagrindinėje aikštėje padengta nauju šviesiai pilkų dažų sluoksniu. Tačiau dėl pinigų ar laiko stokos bažnyčios šonai liko niūriai pilki.

"Žmonės labai džiaugiasi, kad atvažiuoja Benediktas XVI, - teigė miesto muziejaus gidas Jozefas Hyrcielas (Jozefas Hyrcelas). - Jie sako, kad jis yra mūsų popiežius, o jo tautybė neturinti jokios reikšmės".

Tačiau kitu metu Benedikto XVI tautybė būtų turėjusi didelę reikšmę Vadovicuose, kurie nuo XVIII amžiaus pabaigos iki 1918 metų priklausė Austrijai, per Antrąjį Pasaulinį karą buvo okupuoti nacistinės Vokietijos, o iki 1989 metų - valdomi komunistų.

Jono Pauliaus II aikštė per karą buvo pavadinta Adolfo Hitlerio vardu, o po to kelis dešimtmečius buvo vadinama Raudonosios armijos aikšte.

Dabar Lenkija yra demokratiška šalis ir pagrindinėje Vadovicų aikštėje yra įsikūręs kinų restoranas, picerija ir mobiliųjų telefonų parduotuvė. Ant jos fasado iškabintuose plakatuose pavaizduotas Benediktas XVI ir bazilika, kurią iš dangaus stebi besišypsantis Jonas Paulius II.

"Jie sako, kad pažiūrėti Benedikto XVI atvyks apie 30 tūkst. žmonių - maždaug tiek pat, kiek atvyko pamatyti Jono Pauliaus II", - teigė jauna moteris, prisistačiusi tik Anetos vardu.

"Prieš Jono Pauliaus II pontifikatą čia nebūdavo jokių turistų, - savo suvenyrų krautuvėje teigė M.Dziura. - Mes tebuvome dar vienas miestelis pakeliui į Krokuvą. Popiežius viską pakeitė. Dabar turime kontaktų ir su kitų šalių miestais".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją