Didžiulės išliekamosios vertės knygų rinkinio „Lietuvos sakralinė dailė“ pirmieji trys tomai jau išleisti 2003–2004 m. Šie leidiniai – tai albumai, katalogai, studijos. Jau ištyrinėti, aprašyti ir reprodukuoti visi tapybos, skulptūros, grafikos, liaudies meno ir bažnytinės tekstilės kūriniai, kurie buvo eksponuoti ilgametėje parodoje „Krikščionybė Lietuvos mene“. O šis – ketvirtasis tomas skiriamas liturginės paskirties auksakalystės vertybėms ir kitiems bažnytiniams metalo kūriniams.

IV-jo tomo I-je knygoje publikuojamos istoriškai susiformavusios auksakalystės kūrinių kolekcijos, saugomos įvairiose Lietuvos bažnyčiose ir kt. institucijose. O antrąją knygą sudarys pavieniai liturginiai indai ir kiti reikmenys iš visų Lietuvos vyskupijų. Aprašai, fotografijos, katalogo dalis ir gilesniu specialistų žvilgsniu argumentuoti straipsniai pasitarnaus ne vienai bažnytinės dailės ir meno istorikų kartai, studentams ir visiems besidomintiems sakraliniu menu.

Čia publikuotas Varšuvos nacionalinio muziejaus žymaus auksakalystės specialisto Ryszardo Bobrowo įvadinis straipsnis, kuris atveria jo įžvalgas apie sakralinės paskirties meno objektų kilmę ir paskirtį. Ankstyvųjų krikščionybės laikų, vėliau – gotikos, renesanso, baroko ir kitų meno epochų bruožais ryškios sakralinės vertybės knygoje apžvelgiamos chronologiškai ir išsamiai. Be to, jos liudija atskirų meistrų darbo ypatumus ir valstybių kultūrinių ryšių plačią geografiją.

Knygoje aprašytos 363 auksakalystės vertybės. Svarbiausios kolekcijos – Vilniaus katedros lobynas (autorius dr. Vydas Dolinskas), Trakų, Rokiškio bažnyčių, Kauno arkikatedros rinkiniai (autorius Gintautas Žalėnas), Vilniaus Šv. Jono ir Šv. Kotrynos bažnyčių kolekcijos (autorė Ona Mažeikienė), Raudondvario bažnyčios rinkinys (autorė Aldona Snitkuvienė), Kauno kurijos insignijų rinkinys (autorė Rima Valinčiūtė), Vilniaus Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios kolekcija (autorė dr. Jolita Liškevičienė), Vilniaus bernardinų bažnyčios vertybės (autorė dr. Rūta Janonienė) ir kt.

Tarptautinės muziejų dienos minėjimo vakare dalyvaus J.E. Sigitas Tamkevičius, Kauno Arkivyskupas Metropolitas, LDM direktorius Romualdas Budrys, dr. Gražina Marija Martinaitienė, šios knygos sudarytoja dr. Jolita Liškevičienė. Taip pat iš dvylikos knygos tekstų autorių – dr. Rūta Janonienė, dr. Vydas Dolinskas, Gintautas Žalėnas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją