Keliai ar klystkeliai?

Pernai akcijos iniciatorius Keistuolių teatro aktorius Vaidotas Žitkus pasiūlė žiūrovams pristatyti Juozo Marcinkevičiaus postmodernią komitragediją „Mamutienos valgytojai“ ir Editos Kauzaitės lyrinę komediją „Neliūdėk, Marcele!“. Po abiejų pjesių teatralizuoto skaitymo vyko autorių, Keistuolių teatro aktorių bei žiūrovų diskusijos apie kūrinius jų galimybes virsti scenos spektakliais. Teatro vadovas Aidas Giniotis išsakė viltį „jog šie skaitymai galų gale taps tikrais gerų pažįstamų vakarojimais prie vyno taurės – susitikimais, į kuriuos kviečiame visus, kam teatras yra įdomus“.

Šiemet V.Žitkus ryžosi avantiūrai – pristatyti neprofesionalių dramaturgų kūrybą. Pirmoji klausytojų „teismui“ buvo pristatyta aktoriaus Sauliaus Bareikio pjesė „Trumpa karalienės sūnaus istorija“, sulaukusi itin palankių vertinimų. Daugiausiai diskusijų ir polemikų sulaukė gegužės 9 d. vakaras, kurio metu buvo pristatytos moksleivių pjesės: Linos Klimkaitės „Žaidimas be taisyklių“ ir Eglės Aleknaitės „Žiebtuvėlis“. Moksleiviai kone vienbalsiai pasisakė už pirmąją pjesę, vaizduojančią realistinę moksleivių aplinką ir gyvenimiškas situacijas. Tuo tarpu aktorius ir režisierius „papirko“ antrasis kūrinys, turintis daugiau teatrinio sąlygiškumo ir erdvės žaidimui. Tačiau abipusiai buvo prieita išvados, kad dramaturgai, režisieriai ir aktoriai privalo bendrauti su moksleiviais, siekdami sukurti jiems įdomias pjeses ar spektaklius.

Pjesė – literatūra ar teatras?

Ne mažiau prieštaringų nuomonių žada ir baigiamasis šių metų pjesių skaitymo vakaras. Jau pati pjesių atranka sukėlė pirmuosius nesusipratimus. Internautų pjesės pradėtos atrinkinėti svetainėje rasyk.lt paskelbus konkursą. Tačiau nusivylė anksčiau svetainėje savo kūrinius patalpinę „rašykai“, pagal svetainės nuostatus negalėję jų patalpinti antrą kartą. Akcijos „Rinkis pjesę lietuvišką“ iniciatoriaus V.Žitkaus prašymu konkursinėmis tapo visos nuo 2005 m. liepos mėn. svetainėje patalpintos pjesės.

Tačiau šiuo kompromisu nesibaigė nesutarimai tarp internautų ir Keistuolių teatro akcijos organizatorių, rinkusių geriausias „rašykų“ pjeses. Svetainėje balsavusieji „rašykai“ geriausiomis išrinko pjeses, kurios mažai tesuintrigavo teatralus. Pastarieji iš konkursui pateiktų pjesių išsirinko būtent tas, kurios surinko mažiausiai internautų balsų. Tai iškelia dar vieną klausimą diskusijai, vyksiančiai po pjesių pristatymo, ar pjesė – tik literatūra, ar jau ir teatras...

Telieka sulaukti gegužės 23 d. „Vakaro skaitymų: rinkis pjesę lietuvišką“, kuomet visi susirinkusieji galės tarti savo „už“ ir „prieš“...

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją