Renginyje dalyvaus vienas parodos kuratorių bei katalogo sudarytojų - Lietuvos ir Ispanijos draugijos pirmininkas Evaldas Galvanauskas.

Šia paroda tęsiamas Lietuvos dailės muziejaus kilnojamųjų fotografijos parodų ciklas “Sveika, Europa!”. 2004 m. balandžio 30 d. Vilniaus paveikslų galerijoje buvo atidaryta “Salve, Italia!”, 2005 m. balandžio 22 d. – “Hola, Espana!”, o 2006 m. rengiama “Bonjour, la France!”. Beje, Panevėžyje 2005 m. sausį buvo surengta pirmoji kilnojamosios parodos “Salve, Italia!” ekspozicija.

Migelio de Servanteso Savedros (1547-1616) romano “Išmoningasis idalgas Don Kichotas iš La Mančos” 400 metų jubiliejui skirta paroda yra Lietuvos Respublikos ir Ispanijos Karalystės 2004-2008 m. kultūros bendradarbiavimo programoje vienas reikšmingiausių vaizduojamojo meno projektų. Parodą rėmė ir jos katalogo leidybą finansavo Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.

Parodoje “Hola, Espana!” pristatoma Lietuvos dailės muziejaus XIX a. Ispanijos fotografijų kolekcija ir Ispanijos istorinio paveldo institute, Madride, saugomas Laurenťo fotografijos namų archyvas.

Eksponuojama muziejaus XIX a. Originalių fotografijų kolekcija ir instituto kolodijaus stiklo negatyvų atspaudai. Tai ne tik integruoja mūsų šalyje saugomą rinkinį į bendrą Europos kultūros paveldą, bet ir atskleidžia senosios „fotolaboratorijos” specifiką.

Parodoje - 1858-1887 m. Ispanijos pietų, vidurio ir šiaurės regionų vaizdai: miestų panoramos, gatvės, architektūra, uostai, geležinkeliai, tiltai bei kiti istoriniai objektai, gyventojų portretai.

Viena įspūdingiausių parodos fotografijų yra septynių dalių Sevilijos panorama, sukurta apie 1866 m. Vertingas karalienės Izabelės II epochą atspindinčias fotografijas sukūrė Jeanas Laurentas bei jo įsteigti fotografijos namai. Fotografo, jo kompanionų veiklos mąstą, darbų populiarumą liudija ir Lietuvos šviesuomenės XIX a. pab. rinkti bei išsaugoti Ispanijos fotovaizdai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją