Aukciono namai tikėjosi, kad portreto kaina viršys 40 mln. dolerių, tačiau pasiūlyti 95,216 mln. dolerių, įskaitant komisinius, privertė nustebti net pačius "Sotheby's" pareigūnus.

"Tikėjausi 70 mln. ir daugiau, - teigė "Sotheby`s" impresionistinio ir moderniojo meno aukcionams pirmininkaujantis Davidas Normanas. - Manėme, kad jis vertas daugiau, ir buvome teisūs".

Netgi Tobias Meyeris, paprastai iš vėžių neišmušamas aukcionų dalyvis, pripažino, kad nustebo, kai paveikslo kaina perkopė 65 mln. dolerių.

"Salėje tvyrojo neprilygstama energija, - sakė jis. - Buvo juntamas labai aiškus ir stiprus tokio paveikslo su emocine trauka, kurią skleidžia P.Picasso, poreikis".

Galvoje turėdamas neklestinčią ekonomiką, D.Normanas pažymėjo, jog yra "nustebintas ir nudžiugintas" tokio aukciono rezultato, tačiau sakė nesitikėjęs blogesnės prekybos. "Žinome, kad tenai yra milžiniškos sumos pinigų", - teigė jis.

Per impresionistinio ir moderniojo meno aukcioną iš viso buvo parduota darbų už 207 564 800 dolerių (581 181 440 litų) - tai trečioji pagal dydį bendra pardavimų suma per aukciono istoriją, nurodė "Sotheby's".

Tarp kitų garsių darbų, parduotų per aukcioną, buvo vienas Henri Matisse`o paveikslas, nupirktas už 18,496 mln. dolerių (51,7 mln. litų), ir dar keli P.Picasso tapiniai, tarp jų "Arlekinas su lazdele" (Harlequin with baton), už kurį buvo pasiūlyta 10 mln. dolerių (28 mln. litų), ir "Moteris, sėdinti krėsle" (Woman seated in an armchair), už kurią buvo paklota 6,7 mln. dolerių (18,7 mln. litų).

Brangiausiai nupirkto paveikslo pasaulio rekordas priklauso kitam P.Picasso darbui - "Berniukui su dūdele" (Boy with a pipe), už kurį prieš du metus per aukcioną "Sotheby`s" nebuvo pagailėta 104 mln. dolerių (291,2 mln. litų).

Iki trečiadienio aukciono antrasis brangiausiai parduotas paveikslas buvo Vincento van Gogho "Daktaro Gachet portretas" ("Portrait of Dr.Gachet"), kuris 1990 metais buvo nupirktas už 82,5 mln. dolerių (231 mln. litų).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją