Jo plastiški judesiai, išlavintas muzikalumas ir žmogiškas požiūris į šokį pelnė jam vietą šalia žymiausių suomių bei pasaulio šiuolaikinio šokio atlikėjų.

T. Kitti šokėjo karjera prasidėjo aštuntajame dešimtmetyje. Jis šoko ir kūrė choreografiją Raatiko šokio teatre, Helsinkio miesto teatro šokio trupėje, Cullberg baleto ir Suomijos nacionalinio baleto trupėse.

Jo choreografinių kūrinių unikalumas sulaukė teigiamų publikos bei kritikos įvertinimų, ir 2000 metais T.Kitti spektaklis „Vis dar gyvenimas keturiems šokėjams“ buvo apdovanotas specialiu prizu tarptautiniame Bagnolet šiuolaikinio šokio konkurse.

Tais metais T. Kitti įkūrė ir savo trupę Tommi Kitti & Co. Trupė kiekvienais metais pristato po du naujus šokio spektaklius, jie jau yra pasirodę reikšmingose tarptautinėse scenose ir dalyvavę visuose didžiausiuose Suomijos šokio festivaliuose per pastaruosius keletą metų. „Jei kada ir buvo sukurtas šokio darbas, tinkamas bet kuriai sielai, tai būtent toks yra Tommi Kitti „Šuolis“ (Annikki Alku, Demari, Helsinkis, Suomija).

Ką čia ir bepridursi, tiesiai į taikinį. „Šuolis“ sukurtas remiantis S.Becketeo pjese „Belaukiant Godo“. Tai įdomi, dėmesio verta interpretacija. Šokio spektakliui „Kūrinys mažai scenai“ stiprų atspalvį suteikia ir charakteringa muzika.

Šokėjų judesiai bei emocijos susipina su neįprastos harmonijos muzika ir sukuria dvasingą atmosferą.

„Gilus jau anksčiau muzikantų sukurtas pasaulis yra pateikiamas kaip jų pasaulis. Jie mus pasikviečia prisijungti prie jų, o ne atvirkščiai. Tas faktas, kad mes šokame pagal jų muziką, keičia jos įspūdį, nes šiame kontekste muzika leidžiasi į dialogą su mūsų šokiu,“ – taip šį kūrinį apibūdina pats T. Kitti. Muzika su stipriu indišku prieskoniu ir šokėjų meistriškumas leidžia „vaizdu pajusti ritmą“ tai yra stebint įsijausti į šokio dinamiką. T.Kitti choreografija retai atspindi tik muzikos paviršių, jis skverbiasi giliai į melodiją ir šokio kalba perteikia emocijas.

Tai kas vyksta ant scenos atrodo tikra, nė kiek nesuvaidinta, publika lengvai pajaučia spektaklio nuotaiką ir lieka su ja lig pat pabaigos.

„Tuo metu pajutau ir ramybę, ir jaudulį...Viskas šiame pusvalandį trunkančiame spektaklyje buvo rūpestingai apsvarstyta ir būtina, o žiūrovai liko ištroškę tęsinio...Trupę sudaro stiprūs, įdomūs atlikėjai, kiekvienas išlaiko vieningą stilių tuo pat metu interpretuodami jį savo savastimi.“ (Annikki Alku, Nemari, Helsinkis)

Virtuoziškumas ir intymus sąryšis su šokiu padėjo Timmi Kitti & Co įsitvirtinti suomių bei tarptautinio šokio priešakyje.

T.Kitti spektaklius bus galima pamatyti gegužės 7-ąją (sekmadienį) Lietuvos nacionalinio dramos teatro Didžiojoje salėje.