Vertėjams atiteko beveik dvigubai didesnė Kultūros ministerijos skirto atlyginimo dalis. Asociacijos nuomone, tai rodo, kad nacionalinei kūrybai valstybė skiria per mažai dėmesio.

„Palyginti su praėjusiais metais honoraras už vieną išduotį sumažėjo. Ir taip yra dėl to, kad duomenys apie skaitytas knygas renkami iš vis daugiau bibliotekų, daugėja panaudos kartų, autorių, tačiau Vyriausybės skiriama suma knygų panaudai – labai nežymiai“, - DELFI sakė LATGA-A atstovė ryšiams su visuomene Erika Straigytė.

Dainininkų honorarai – daug didesni

Už vieną knygos išdavimą vaikų ir jaunimo literatūros autoriui atiteko – 0,78 lito, grožinės literatūros autoriui – 0,68 lito, mokslinės literatūros autoriui – 0,58 lito, vertėjui – 0,48 lito, iliustratoriui – 0,23 lito. Iš viso už 2005 metais bibliotekose skaitytas knygas autoriams paskirstyta beveik 190 tūkst. litų.

Palyginti su populiariosios muzikos atlikėjų honorarais - tai nėra didelė suma. LATGA-A autorių honorarų neskelbia, tačiau neoficialiais duomenimis, tarp dažniausiai radijo, televizijos eteryje skambančios muzikos autorių ir atlikėjų yra per metus gaunančių ir šimtus tūkstančių litų.

25 bibliotekose automatizuotai skaičiuojant kiekvienos knygos išdavimo skaitytojui kartus, išaiškinti 2005-ųjų populiariausių knygų autoriai.

Iš nacionalinės grožinės literatūros gerbėjai dažniausiai ėmė Elenos De Strozzi (4212 kartus), Jurgos Ivanauskaitės (3413 kartus) ir Daivos Vaitkevičiūtės (3307 kartus) knygas.

Pirmojoje dažniausiai skaitytų užsienio autorių knygų vietoje buvo John Irvingo knyga „Ketvirtoji ranka“, Niccolo Ammaniti „Aš nebijau“, Ildiko von Kurty „Laisva“.

Skaitomiausia mokslinės literatūros autorė – V. Daujotytė

Pagal išdavimus skaitytojams populiariausia lietuviška knyga - Daivos Vaitkevičiūtės „Moterys meluoja geriau“ (išduota 936 kartus), Jurgos Ivanauskaitės „Placebas“ (821 kartus), Galinos Dauguvietytės „Perpetum Mobile“ (693 kartus).

Užsienio grožinės literatūros gerbėjai bibliotekose dažniausiai skaitė Nijolės Salnikienės verstas knygas, kurių per 2005 metus prašyta beveik 12 tūkst. kartų. Laimos Bareikienės vertimus skaitė 11 tūkst. bibliotekų lankytojų, Anetos Ručinskienės – beveik 9,8 tūkst. skaitytojų.

Populiariausiai mokslinės literatūros autoriais pripažinta Viktorija Daujotytė. Šios autorės knygos imtos 3537 kartus, Bronislovo Martinkaus 1836 kartus, Antano Andrijausko 1552 kartus.

Už kūrinius surinkta 11 mln. litų

Populiariausiais knygų iliustratorių autoriais pripažinti Vladimiras Beresniovas, Romas Orantas, Eglė Gelažiūtė-Petrauskienė.

1990 metais įkurtos kolektyvinio autorių teisių administravimo asociacijos tikslas - rinkti ir paskirstyti autorinį atlyginimą už kūrinių panaudojimą, koordinuoti asociacijos narių veiklą, užtikrinti kuo platesnį Lietuvos ir užsienio autorių kūrinių panaudojimą, užkirsti kelią autorių teisių pažeidimams.

Už muzikos, dailės, tekstų, kitų meno kūrinių viešą naudojimą pernai LATGA-A surinko 11 mln. litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją