Šių metų Vienos mugė išskirtinį dėmesį skyrė Vidurio bei Rytų Europos regionui (jį atstovavo ketvirtadalis iš 106 mugėje dalyvavusių institucijų) ir kartu su ERNSTE Bank grupe finansiškai rėmė ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Slovėnijos, Serbijos ir Juodkalnijos bei Rumunijos galerijų dalyvavimą šiame renginyje.

Šiemetinę Vienos meno mugę, organizatorių duomenimis, aplankė daugiau nei 12000 interesantų.

Šiuolaikinio meno centras buvo vienintelė institucija, atstovaujanti Lietuvos meną ir viena iš nedaugelio nekomercinių Vienos mugės dalyvių. ŠMC siekė ne parduoti menininkų kūrinius, o supažindinti kolekcionierius, fondų atstovus, galeristus, žurnalistus su šiuolaikinio meno situacija Lietuvoje ir tarpininkauti tarp menininkų bei potencialių pirkėjų.

Savo ekspozicijoje (kuratorės – Catherine Hemelryk ir Virginija Januškevičiūtė) ŠMC pristatė pastaruosius 2 metus centro parodų programoje dalyvavusius menininkus (pradedant nuo šiuolaikinio meno klasikais jau tapusių „Emisijos“ ciklo autorių ir baigiant jauniausiais kūrėjais, praeitų metų pabaigoje pristatytais parodoje „Entuziastai“).

Taip pat buvo pristatytos neparodinės menininkų reprezentacijos platformos: „ŠMC TV“ laida, sulaukusi ypatingo lankytojų susidomėjimo, bei „ŠMC interviu“ žurnalas.

Išskirtinis mugės organizatorių dėmesys Vidurio ir Rytų Europos regionui išreiškė bandymą prisidėti formuojant šiuolaikinio meno rinką tose šalyse, kuriose ji praktiškai neegzistuoja.

Galima tikėtis, kad dalyvavimas Vienos mugėje ir kituose panašiuose renginiuose paskatins aktyvesnę Lietuvos menininkų integraciją į tarptautinę šiuolaikinio meno rinką ir galbūt padės pradmenis vietinei rinkai atsirasti. Šiuo metu ne tik Lietuvoje, bet ir kaimyninėse valstybėse vis dar nėra paprasta įrodyti, kad ne tik tapyba, grafika ir skulptūra, bet ir video menas, instaliacijos, objektai, garso darbai gali ir turi būti kolekcionuojami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją