Knygos keičia (si) – tokiu šūkiu Vilniaus senamiestyje įsikūrusi biblioteka kviečia į dviejų dienų renginių maratoną: susitikimus su knygų autoriais, trumpų filmų peržiūras, ekskursijas, teatro, šokio ir muzikinius pasirodymus. Vien edukacinių užsiėmimų birželio 9-10 dienomis bibliotekos kieme vyks daugiau kaip dvidešimt pavadinimų – ir mažam, ir dideliam. Visos veiklos ir renginiai nemokami.

Šių metų tema – literatūros transformacijos – atkreipia dėmesį į kintančias knygų formas ir besikeičiančius skaitymo įpročius. „Skaitymo festivalis“ yra šventė, sujungianti gražiausias literatūros transformacijas per meninius-interaktyvius pasirodymus, unikalias parodas, socialines iniciatyvas.

Programoje gausybė veiklų, kuriose lavinsime kūrybiškumą, improvizuosime ir stebėsime, kaip kinta knygų formos, diskutuosime apie skirtingus skaitymo poreikius ir įpročius, patraukliausius istorijos pristatymo būdus“, – sako Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos projektų vadovė Greta Bacevičiūtė.

Apie vis labiau populiarėjantį komiksų žanrą rengiama diskusija „Istorinis komiksas šių dienų kontekste“. Joje aptarsime, kiek vietos mūsų lentynose užima komiksai, kodėl Lietuvoje dažniausiai leidžiami būtent istoriniai komiksai. Diskutuosime ir apie savipagalbos knygas – „Jaunimo linijos“ diskusijoje dalyvaujantys psichologai papasakos, kiek apskritai žmogus savarankiškai gali sau padėti ir kiek čia gali būti naudingos knygos.

„Skaitymo festivalyje“ bus pristatomas garsinių knygų lobynas – virtuali biblioteka ELVIS, o susitikime su Jonu Nainiu, įgarsinančiu audioknygas, užduosime klausimą, ar žinomų žmonių garsinamos knygos labiau traukia skaitytojus.

„Kitokio“ skaitymo temą pratęs Dominykas Vaitiekūnas, pristatantis projektą „Mes taip nesitarėm“. Šis renginys vyks lietuvių ir lietuvių-gestų kalbomis, o jo metu skambės muzika įgarsinti gestų kalbos literatūros kūriniai bei dainos lietuvių žodine ir lietuvių-gestų kalbomis.

Skaitytojų pamėgtasis rašytojas, aktorius Juozas Gaižauskas su kolege Emilija Latėnaite kviečia žiūrovus į literatūrinių transformacijų susitikimą; poeziją ir Afrikos būgnus apjungs poetinė–muzikinė jungtis „Blyksniai“ su Mindaugu Ancevičium ir Gediminu Mačiulskiu; pasirodys improvizacijų teatras IMPRO241, šokio teatras „Circle“, o festivalį užbaigs „1/2 Garbanoto“: Mantas ir Šarūnas Joneikiai.

Abi dienas vyks „Lithuanian Shorts“ specialiai festivaliui sukurta filmų programa jaunimui „Trumpas kinas. Netikėti herojai“ bei komiksų paroda „Kita forma“.

Tvarumo deklaraciją viena pirmųjų Lietuvoje pristačiusi ir savo veiklose įgyvendinanti Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešoji biblioteka „Skaitymo festivalyje“ pristato skaitytų knygų knygynų erdvę. Su lankytojais bendraus „Mint Vinetu“, „Juodas šuo“ ir „Pelėdų knygos“.

Edukacinių užsiėmimų skirtingo amžiaus dalyviams Skaitymo festivalyje vyks net 24 pavadinimų!

Penktadienį, birželio 9 dieną, bibliotekos kieme sutiksime daug bibliotekininkų iš Vilniaus ir Alytaus regionų bibliotekų – jie atveža pačias populiariausias ir lankytojų pamėgtas savo bibliotekų veiklas. Festivalyje su lankytojais bendraus edukatoriai iš Medinės miesto architektūros muziejaus, menų agentūros „Artscape“, taip pat žinoma animatorė Eglė Davidavičė.

Gidė Rūta Norkūnė specialiai festivaliui sukūrė interaktyvią ekskursiją „Perskaityti Vilnių“. Slemo poezijos kūrybines dirbtuves surengs Juozas Ališauskas, o kaniterapijos asociacija kviečia į skaitymus su šunimi.

Festivalis kvepės ypatinga kava – šeštadienį „Skaitymo festivalyje“ kavą virs socialinė iniciatyva #kavosgalia. Tai kelerius metus gyvuojanti iniciatyva, kuomet intelekto negalią turintys žmonės gamina kavą renginiuose. Tai ne tik kavos gaminimas, tai – bendrystės galia, pažintis su proto negalią turinčiais asmenimis, jų galiomis.

„Skaitymo festivalį“ remia Lietuvos kultūros taryba, visi renginiai nemokami, programa – skaitymofestivalis.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją