2023–siais į Žiūroviškiausio metų filmo apdovanojimą pretenduoja 5 darbai – „Reemigrantai“, „Piktųjų karta“, „Poetas“, „Kartą kaime“, ir „Ko nežino vyrai“. Kuris iš šių filmų buvo pats žiūrimiausias, sužinoti bus galima jau šį sekmadienį vykstančių „Sidabrinės gervės“ apdovanojimų metu.

Anot „APOLLO“ rinkodaros skyriaus vadovo Donato Ivoškos, pastarieji metai kinui ir kino teatrams buvo optimistiniai ir pozityvūs. „Antroje metų pusėje pandemijos ir karo išvarginti žiūrovai parodė, kad nori grįžti į kino teatrus. Dar ne taip, kaip prieš pandemiją, bet tendencijos pozityvios. Kino teatro patirtis laimi prieš filmų žiūrėjimą namuose. Labai džiugino tai, kad lietuviško kino kūrėjai pagaliau ryžosi išleisti savo 2020-2021 metais sukurtus filmus ir jų tikrai buvo daug. Tai ženkliai paskatino žiūrovų grįžimą, ypatingai mažesniuose miestuose.

Manau, kad žiūrovai į kino sales sugrįžo labiau išrankūs, norintys pozityvaus, šviesesnio kino. Jis ieško labiau kokybiško pramoginio turinio arba kitokio, dar nematyto filmo. Galima pastebėti, kad žiūrovai rečiau renkasi filmus aklai, laukia draugų rekomendacijų arba kino kritikų vertinimų, todėl esame pastebėję didesnį filmų lankomumą tik antrą ar trečią rodymo savaitę. Tai galioja tiek didžiųjų Holivudo studijų, tiek lietuviškiems filmams. Nepaisant visko, stipriausi ir žiūroviškiausi filmai rinko pilnas sales“, – pasakoja D. Ivoška.

Tarp populiariausių pastarųjų metų filmų – rež. Kęstučio Gudavičiaus komedija „Reemigrantai“, sekanti į tėvynę iš Anglijos grįžusių emigrantų nuotykius.

„Manau, kad 30 procentų filmo sėkmės sudaro reklaminė kampanija, 30 – parinkta data, dar 30 – pats filmas, o likusius 10 – kiti nenuspėjami aspektai. „Reemigrantai“ yra lietuviška komedija, tačiau pasigilinus galima pastebėti, kad ji primena Nikolajaus Gogolio pjesės „Revizorius“ scenarijų, kuomet valdininkai sumaišo paprastus žmones su ilgai lauktais svečiais. Galbūt žiūrovus veikia šis klasikinio kūrinio pagrindas. Galiausiai, norėjome, kad žmonės iš kino salės išeitų su gera nuotaika“, – apie filmo populiarumo priežastis svarsto jo prodiuseris Mantvidas Žalėnas.

Vienas žiūrimiausių filmų – režisieriaus Emilio Vėlyvio „Piktųjų karta“. Vaidybiniame filme pagrindiniam veikėjui tenka įsipainioti ne tik vidinių šeimos santykių dramoje, praryti atvirai demonstruojamą homoseksualios dukters neapykantą ar pajusti, kaip siekiant politinių aukštumų draugai virsta priešais, bet ir spręsti ramiame provincijos miestelyje užmintas kruvinas mįsles, kurių gijos veda į sovietų laikus. „Piktųjų karta“ pretenduoja į dar 4 „Sidabrinės gervės“ statulėles.

Itin daug žiūrovų į kino sales pritraukė ir režisierių Vytauto V. Landsbergio bei Giedriaus Tamoševičiaus filmas „Poetas“. „Sidabrinės gervės“ apdovanojimuose juosta nominuota dar 9 kategorijose. Tikromis Lietuvos partizanų istorijomis paremtas filmas renka poeto Kosto Kubilinsko gyvenimo dėlionę. Filme išryškėja laisvės, pasiaukojimo, sudėtingų, bet neišvengiamų pasirinkimų pasekmės.

Režisieriaus Roberto Kuliūno filmas „Ko nežino vyrai“ žiūrovams pasiūlė lietuviškame kine dar nenaudotą „bodyswap“ siužetą – kūnais filme apsikeičia pagrindinius veikėjus suvaidinę aktoriai Rimantė Valiukaitė ir Vytautas Rumšas Jaunesnysis. Anot filmo režisieriaus, ši istorija galimai ir suviliojo žiūrovus. „Manau, kad galbūt žmones sudomino pati tema, lietuviškame kine dar neatrastas siužetas, aktorių – Vytauto Rumšo Jaunesniojo, Rimantės Valiukaitės, Kirilo Glušajevo vaidyba, gan subtilus, intelektualesnis humoras. Žiūrovai keičiasi, jie ieško originalumo, geros istorijos, kokybės. Būtent tai ir stengėmės sujungti šiame filme. „Ko nežino vyrai“ – Čekijoje sėkmės sulaukusio filmo adaptacija, kurią praturtinome mūsų žiūrovams aktualiomis temomis, akcentais, problemomis“, – pasakoja R. Kuliūnas.

Režisieriaus, aktoriaus ir scenaristo Mariaus Pocevičiaus pastangos kinui suburti Lietuvos influencerius taip pat neliko nepastebėtos. Jo filmas „Kartą kaime“ – tarp daugiausiai žiūrovų į kino sales pritraukusių juostų. Filmas seka Veisiejuose gyvenančio ir žmonos niekaip nesusirandančio Martyno gyvenimo peripetijas. Filme vaidina būrys gerai pažįstamų veidų – Laurynas Jurgelis, Gelminė Glemžaitė, Ramūnas Cicėnas, Vaidotas Grincevičius, Giedrius Sasnauskas, Laurynas Zmejauskas, Mantas Stonkus, Mantas Bartuševičius, Žiedūnė Mardosaitė, Marius Repšys, Paulius Mikolaitis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją