Šventinį renginį ves Domas Raibys – istorijų pasakotojas, rašytojas su transporto inžinerijos diplomu. Šiuo metu Raibys eina VLKK (Visuotinės lietuvių kalbos komisijos) vadovo pareigas ir mėgsta linksmintis kalba, nes kalba yra pigiausias būdas linksmintis.

Rašytoja, kuratorė, meno kritikė Monika Kalinauskaitė vakaro metu perskaitys savo naująjį komentarą, skirtą meno bendruomenei, institucijoms, bičiuliams, iššūkiams ir lūkesčiams. Kalinauskaitės kūryba publikuota literatūros ir meno žurnaluose, parodose ir kataloguose. Komentaro autorės tekstų rinkinį „Mirror Mirror“ 2020 m. išleido „The Baltic Notebooks of Anthony Blunt“, o 2021 m. leidykla „Kirvarpa“ išleido jos knygelę vaikams „Miškas ir mažas“. Monika Kalinauskaitė yra ir viena iš pretendenčių į Meno kritikos apdovanojimą „Trumposios formos“ kategorijoje.

Vėliau tą patį vakarą sveikinimo žodį tars LNDM Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė ir bus paskelbta, kas iš į apdovanojimus pretenduojančių 39-ių tekstų, laidų ir kitų iniciatyvų autorių taps šių metų laureatais. Apdovanojimus teiks vertinimo komisijos nariai ir kviestiniai meno kritikos lauko atstovai. Laureatams bus įteiktos menininko Gedimino Akstino sukurtos statulėlės, o po renginio – ir piniginės premijos.

Laureatus iš daugiau nei 350 atviro kvietimo metu pasiūlytų nominacijų išrinko menotyrininkė, kultūros žurnalistė Jogintė Bučinskaitė; menotyrininkė, Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja Linara Dovydaitytė; menininkė, rašytoja, žurnalo Dailė redaktorė Aistė Kisarauskaitė; rašytojas, kuratorius Valentinas Klimašauskas ir kuratorė, rašytoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja Laima Kreivytė. Nominuoti savo favoritus galėjo visi norintys.

Apdovanojimai bus teikiami keturiose kategorijose: „Trumpoji forma“, „Ilgoji forma“, „Menininkų ir kuratorių tekstai“ bei „Metų reiškinys“. Į „Trumposios formos“ kategoriją pateko straipsniai, interviu, apžvalgos ir kiti nedidelės apimties meno kritikos ir menotyros tekstai, taip pat atskiri radijo, televizijos laidų ir tinklalaidžių epizodai bei siužetai ir kiti nerašytiniai tekstai apie meną. „Ilgosios formos“ kategorijoje buvo vertinamos straipsnių serijos, tekstų rinkiniai, laidų ciklai ir kiti didelės apimties darbai.

„Menininkų ir kuratorių tekstų“ kategorijoje apdovanojimai bus teikiami už tekstus, paskelbtus kaip sudėtinė meno kūrinio, parodos ar kito pristatymo dalis arba kaip savarankiškos meno rašymo (angl. art writing) publikacijos, kurių pagrindinis tikslas nėra reflektuoti kitus meno lauko reiškinius. Paskutinėje – „Metų reiškinio“ – kategorijoje apdovanojimas skiriamas už išskirtinį indėlį į vizualaus meno kritikos raidą Lietuvoje.

Meno kritikos apdovanojimus ir juos lydinčius renginius kuruoja ŠMC komandos narės Virginija Januškevičiūtė ir Justina Zubaitė-Bundzė bei Artnews.lt žurnalo redaktorė Vaida Stepanovaitė. Šioms dviem organizacijoms bendradarbiaujant su LNDM Nacionaline dailės galerija, nuo šiol tokius apdovanojimus ketinama rengti kasmet. Projekto partneriai – Tarptautinės meno kritikų asociacijos (AICA) Lietuvos skyrius bei Kultūros periodinių leidinių asociacija. 2023 m. projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją