Nors Danielio J. Levitino knygos pavadinimas „Kaip vystosi ir keičiasi smegenys“ atrodo apribojantis, lyg tai būtų knyga tik apie smegenis, bet iš tikrųjų tai yra knyga apie žmogaus gyvenimo kokybę ir kaip mums nugyventi kuo ilgesnį ir kartu kuo kokybiškesnį gyvenimą.

„Prisipažinsiu, seniai laukiau tokios visapusiškos, taip plačiai apimančios knygos, kuri pristatytų naujausius mokslinius tyrimus ir geriausias praktikas, kaip mums kurti savo gyvenimą taip, kad iki paskutinės minutės būtume kuo sveikesni, kuo laimingesni“, – sakė V. Maksvytė.

„Šios knygos autorius Danielis J. Levitinas yra Kanados ir Amerikos neurologas, kognityvinis psichologas, dar ir kompozitorius, rašytojas. Jis pats jau knygos įžangoje mini ir džiaugiasi tuo, kad tai yra pirmoji knyga, kuri susieja labai skirtingus, labai įvairių sričių duomenis į vieną veikalą. Jis sako, kad iš tikrųjų dažna problema yra ta, kad skirtingų sričių mokslininkai tarpusavyje mažai bendrauja, o čia vartotoją, tą paprastą žmogų pasiekia apibendrinta informacija apie naujausius, naudingiausius atradimus“, – pasakojo literatūros ekspertė.

Kaip vystosi ir keičiasi smegenys

„Iš tikrųjų knygos pagrindas yra smegenys, jų neuroplastiškumas, tai yra, mūsų, kiekvieno žmogaus, galimybė koreguoti savo mąstymą, savo įpročius nuo pirmosios gyvenimo dienos iki paskutinės gyvenimo minutės. Kartu tai yra labai išsami studija apie gyvenimo įpročius, kokius juos kurtis, ką reiškia mūsų mityba, judėjimas, miegas, kokius papildus vartoti, bet didelis akcentas šioje knygoje dedamas jau tam brandžiam ir vyresniam amžiui. Labai įdomi pastaba apie smegenų pokyčius, kad mums iki 30 metų yra būdingi vieni ypatumai, smegenys veikia tarsi vienu režimu, o vėliau daugėja ramybės, tolerancijos, žinių. Autorius pats sako, kad jis yra tos kartos atstovas, kuri atmesdavo vyresnius žmones, o dabar jo misija yra padėti vyresnei kartai integruotis į visuomenę, atkreipti dėmesį, kokias naudas visuomenei ir pasauliui gali duoti kokybišką gyvenimą gyvenantys vyresnio amžiaus žmonės. Tad ši knyga visiems, kuriems nuo 18 iki 100 ar daugiau metų, kurie nori daugiau sužinoti, kaip gyventi kokybišką gyvenimą“, – kalbėjo V. Maksvytė.

Kita verta dėmesio knyga – Oliverio Burkemano „Keturi tūkstančiai savaičių“.

„Britų žurnalistas O. Burkemanas, kaip pats prisipažįsta, daugybę metų bandė suvaldyti ir sukontroliuoti savo laiką, ir dar papasakoti kitiems, kaip tai daryti. Bet autorius sako: staiga vieną dieną supratau, kad visi tie valdymo metodai, kuriuos aš žinau ir bandau naudoti – neveikia. Ir kuo daugiau aš padarau, kuo sėkmingiau valdau savo laiką, tuo daugiau darbų krinta ant manęs, tuo daugiau neatsakytų laiškų, žinučių, to spaudimo ir nerimo tik daugėja. Ir tada autorius nusprendė pažiūrėti į laiko valdymą iš esmės ir paieškoti kažkokios perspektyvos, kuri dar galbūt pražiūrėta, gal neatrasta. Ir štai, jis ją randa, ir iš to gimsta puiki knyga „4000 savaičių. Kaip mirtingiesiems valdyti laiką“, – pasakojo V. Maksvytė.

Keturi tūkstančiai savaičių

„Turiu pasakyti, kad viena iš autoriaus kertinių minčių, kad vis dėlto ne mes valdome laiką ir ne mes valdome gyvenimą – tai gyvenimas gyvena mus ir laikas teka per mus, todėl mums labai svarbu suvokti, kad turime tik 4000 savaičių, tai yra toks vidurkis, jei gyventume 80 metų. Todėl labai svarbu pasirinkti, prioritetizuoti ir kartais išmokti tiesiog nedaryti, leisti reikalams išsispręsti savaime. Tai knyga apie laiko nevaldymą ir tokiu būdu valdymą, su labai konkrečiais patarimais, būtent iš tos perspektyvos, kaip, žinant, kad turime ribotus laiko resursus, išsigryninti, kas mums svarbiausia ir vėlgi susitelkti ties kokybiško, laimingo, gero gyvenimo kūrimu“, – kalbėjo ji.

Lietuvių skaitytojams pažįstama autorė, visame pasaulyje nuskambėjusios knygos „Žiemojimas“ kūrėja, taip pat britė Katherine May parašė visame pasaulyje labai lauktą naują knyga „Gamtos kerai“.

„Jei „Žiemojimas“ dar neskaitytas, labai rekomenduoju perskaityti tą knygą, bet galima pradėti ir nuo šios, kuri pasakoja, kaip atrasti kitokį santykį su pasauliu ir išsivaduoti iš nerimo. Ši knyga vėlgi yra apie sveiko santykio su pasauliu ir savimi kūrimą, o ši autorė yra ypatinga tuo, kad turi talentą rašyti lengvai, bet kartu žvelgti labai giliai. Ji tokia labai autobiografiška, drąsiai pasakoja per savo patirtis, turi labai jautrų ir subtilų santykį su gamta, su aplinkiniu pasauliu ir neslepia, kad iki jo jai reikėjo daug nukeliauti“, – pasakojo V. Maskvytė.

Gamtos kerai

Literatūros ekspertė atskleidė, kad rašytoja K. May žinoma ir tuo, kad atvirai pasakoja apie jai jau suaugusiai nustatytą autizmo diagnozę.

„Šitoje knygoje turime autorės fiksavimą, kaip šiame pasaulyje gyventi, kurti. Ji stebi gamtą, jos resursus, ši knyga yra paremta jos santykiu su keturiomis stichijomis – vandenimi, žeme, oru, ugnimi. Čia galima rasti visko, ir praktinių patarimų, ir kartu tai tokia graži istorija apie jos namus, apie jos santykius su vyrais, su sūnumi, apie gyvenimą šiuolaikiniame pasaulyje žmogui, kuris nori to lėto, kokybiško gyvenimo, bet kartu yra tame nuolatiniame sraute ir bėgime. Tad kaip būti tame šiuolaikiniame pasaulyje be nerimo ir kartu pasiimant maksimalų džiaugsmą iš aplinkos ir iš to vidinio buvimo. Tad visiems tiems, kas ieško ir konkrečių atsakymų, bet šiuo atveju ir skaitymo malonumo, nes rašytoja labai mylima pasaulyje už savo stilių, gebėjimą rašyti labai įtraukiančiai ir patraukliai“, – kalbėjo V. Maksvytė ir pridūrė, kad gegužę šią knygą kol kas galima rasti tik internetiniame knygyne knygos.lt ir jai yra taikoma speciali kaina, o nuo birželio ji jau bus visose įprastose knygų prekybos vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją