Gegužės 17 d. „Downtown Forest Hostel & Camping“ kiemelyje vykęs Ukrainos paramos koncertas „Vienu ritmu su Ukraina“ jau paruošė dirvą artėjančiai GMD. Scenoje pasirodė Gatvės muzikos dienos bičiulis Kristijonas Ribaitis, taip pat grupės „Colours of Bubbles“ ir „Akli“. Už koncerto bilietų pardavimus surinktos lėšos bus skiriamos bičiuliams ukrainiečiams – NVO „Лoгістичний Штаб“ (liet.: Logistikos štabas), kurios logistikai vadovauja Ukrainoje vykstančios GMD organizatorė Olesia Korzhenevska.

Renginio organizatoriai džiaugiasi, nes gegužės 18 d. Ukrainos GMD (День Вуличної Музики) organizatorė Olesia pranešė Kijeve organizuojanti nedidelį Gatvės muzikos dienos renginį, kuris vyks tą pačią dieną kaip ir Lietuvoje – gegužės 20 d. Tai nuostabi žinia, nes nuo 2014 m., kai Ukrainoje įvyko pirmoji GMD, šventė tapo itin mėgiama ir organizuojama daugiau nei 60-yje šalies miestų. Dėl karo nutrūkusi tradicija grįžta – Kijevo gatvės vėl skambės muzika.

Šių metų renginio šūkis – „Tarp mūsų viskas skamba“. Vienas iš šventės organizatorių ir šio šūkio autorius Jogaila Ivašauskas teigia, kad tokia tema pasirinkta ne veltui ir kalba apie tarpusavio ryšį, vienas kito girdėjimą, pajautimą, buvimą „viename ritme“ ir žaismingą to skambesio paiešką.

„Šis šūkis įkvėptas jausmo, kurį juntu muzikuodamas pats, o taip pat klausydamas kitų atlikėjų kūrybos. Tai nepaaiškinamai stiprus ir malonus būvis, kuris atsiranda būriui žmonių esant čia ir dabar, viename dažnyje, viename ritme – absoliučiame sinchrone. Turbūt dėl to mes visi taip mylime muziką. Ji nesuterštas ir nesuvaržytas eteris per kurį jungiamės su vienas kitu, savimi ir mus supančia aplinka“, – sakė J. Ivašauskas.

17-osios Gatvės muzikos diena plakatą sukūrė garsi Lietuvos iliustratorė Lina Vyšniauskaitė – Disciplina, kurios išskirtinio braižo darbus atpažįsta daugelis muzikos, dizaino ir literatūros mylėtojų. „Iliustracija kurta Gatvės muzikos dienai yra „skambėjimo“ interpretacija – joje telpa žaismės, talento, lengvumo dermė – įsivaizduoju, kad muzikantas, atlikdamas savo mėgstamą kūrinį jaučia tokius pojūčius, o klausytojas – girdėdamas“, – komentavo pati iliustracijos autorė, iliustratorė Lina Vyšniauskaitė-Disciplina.

Gatvės muzikos diena Vilniuje kaip ir kiekvienais metais startuos vidurdienį (12:00) ir tęsis iki 22:00 valandos vakaro. Visus pasirodymus ir žemėlapį galima rasti GMD svetainėje arba nemokamoje vaikščiojimo programėlėje #walk15, kurioje organizuojamas Gatvės muzikos dienos žingsnių iššūkis. GMD dalyvaujantys muzikantai gali registruoti savo komandas: fanus, draugus, kolegas, tėvus ar net senelius už juos nueiti kuo daugiau žingsnių ir taip laimėti renginio partnerio, Amerikos garso įrangos gamintojo JBL, įsteigtą prizą – Harman Kardon kolonėlę.
Gatvės muzikos diena (Gabrieliaus Jauniškio nuotr.)

JBL scena prie baro „BIX“

Iš Vilniaus Gatvės muzikos dienos žemėlapio niekur nedingo daugelio pamėgta ir jau legendinės scenos statusą turinti baro „BIX“ scena. Šiemet ši scena dar stipresnė, nes ją įgarsina Amerikos garso įrangos gamintojo JBL aparatūra, o joje nuo 15.00 val. pasirodys grupės: „Żalčiai“, „Manologas“, „Too Early To Trust“, „Džemas“, „Sinkerline“, „MVNTRA“, „Monkey Tank“.

„Caffeine“ garso instaliacija

Šiemet kavinių tinklas „Caffeine“ GMD dalyvius džiugins ne vien tik progine savaitės kava, bet ir menininko ir muzikanto Pauliaus Šaparnio sukurta muzikine instaliacija, kuri leis groti kavos ruošimo garsais. Visi norintys išbandyti muzikinę instaliaciją ją galės rasti Gedimino pr. 2 įsikūrusioje „Caffeine“ kavinėje.

„Mikstūros“ iššūkis

Specialios laidos „Mikstūra“ transliacijos metu Konstantino Sirvydo skvere („Prancūzparkyje“) vedėjų Igno Klėjaus bei Gyčio Judžio mestą iššūkį priims keturi alternatyviosios muzikos scenos vardai. Tiesioginio eterio metu vieni kitų dainas perdarys atlikėjai Migloko, Lukas Pilkauskas, Tautvydas Paulius Augustinas („Baltasis Kiras“) ir Lukas Radzevičius („Katarsis“).

LRT OPUS zonos šiemet džiugins ne tik Vilniaus, bet ir Tauragės, Mažeikių, Šiaulių, Klaipėdos ir Kaune vyksiančių GMD dalyvius. Šiose zonose gros alternatyvios muzikos atlikėjai.

Afrikos būgnų ratas

Gatvės muzikos dienos draugai – perkusijos studija „Afrikos būgnai“ su Gediminu Mačiulskiu priešakyje nuo neatmenamų laikų prisijungia prie didžiausios miesto muzikos šventės, joje ne tik grodami autentiškais būgnais, bet ir kurdami šventinę nuotaiką bei atmosferą alsuojančią Afrikos karščiu.

Šie metai ypatingi tuo, kad GMD kviečia atlikėjus groti ne tik publikai, bet ir kartu su ja, todėl perkusijos studija „Afrikos būgnai“ kviečia visus į A. Mickevičiaus bibliotekos kiemą, kur rengs didžiausią Afrikos būgnų ratą visiems susirinkusiems. 100 būgnų vienu metu panirs į bendrą ritmą, pojūtį ir garsą. Norintys jungtis į būgnų ratą kviečiami 15:00 val. atvykti į A. Mickevičiaus bibliotekos kiemelį (Trakų g. 10, Vilnius).

„Tikiu, kad tai bus it būgnų sutartinė, kurioje visi susirinkę sutars tarpusavyje ir būgnai suskambės žmonių rankose iš širdies į širdį. Tai turbūt svarbiausia šių dienų pasaulyje. Ir visai nesvarbu, ar jūs esate groję ar ne. Būgnai įtraukia visus, ir jais groti gali visi“, – sako studijos įkūrėjas, perkusininkas Gediminas Mačiulskis.

Tradicijos tęsiasi: „Mood Sellers“ eisena ir griausmingasis GMD uždarymas – „Drum2gether“
Vilniaus Gatvės muzikos diena neapseis be labai svarbių jau tradicija tapusių įvykių: „Drum2gether“ ir grupės „Mood Sellers“ organizuojamos pučiamųjų instrumentų eisenos.

Pastaroji kvies jungtis į Naujojo Orleano kultūros įkvėptą pučiamųjų sūkurį, kuris 18:00 val. išjudės nuo Aušros vartų link Paupyje esančio „Downtown Forest Hostel & Camping“ kiemelio. Gatvės muzikos dieną vainikuojanti griausminga masinė būgnų improvizacija „Drum2gether“ prasidės 20:00 val., Katedros aikštėje ir sujungs muzikantus ir žiūrovus į vieną audringą ritmo šėlsmą.

GMD „Dūzgės“ vyks „PERONO“ terasoje „PARKAS“

Nuskambėjus paskutiniams 17-osios Gatvės muzikos dienos akordams ir „Drum2gether“ griausmui visi norintys kartu palydėti muzikos šventę į sekančius metus kviečiami į „PARKAS“ tersasą, kur grojusias grupes „bunkersesh“, „Raudona Šviesa“ ir „Babilono Vartai“ pakeis naktinė DJ atlikėjų programa: „Kórnelė“, „Azdi“, „Smėlio Laikrodis“, „Homemade Explosives“, „Katilinē b2b Lolah“.

„PEPSI“ iššūkis Katedros aikštėje ir „IKEA“ poilsio zona

GMD metu Katedros aikštėje vyks „PEPSI“ skonio iššūkis – aklos degustacijos metu reikės išsirinkti, kuris kolos skonio gėrimas labiau prie širdies, o prie Vilniaus Salomėjos Nėries gimnazijos bus galima atsipūsti ir pasimėgauti aplink skambančiais muzikos garsais „IKEA“ įrengtoje poilsio zonoje.

Į GMD grįžta GATVĖS MAISTAS

Visus išalkusius šventės dalyvius atgauti jėgas kvies į gatvės muzikos šventę grįžę gatvės maisto atstovai – maisto furgonėliai. Šventės lankytojų alkį Gedimino prospekte priešais Vinco Kudirkos aikštę malšins: „Flying tomato pizza“, „Ajomama“, „Bao bao“, „williwok“, „Bite my truck“, „Dešrainis24“, „Country chef“.

Įdomybės Gatvės muzikos dienoje

Ieškantiems išskirtinių įvykių GMD žemėlapyje bus galima rasti ir keletą įdomybių. Viena iš jų – improvizacinių pasirodymų indėniškas tipis šalia stačiatikių bažnyčios Maironio gatvėje arba prie „Paviljono“ grupės „String of Earth orchestra“ organizuojamas ilgiausio nenutrūkstamo improvizacinio pasirodymo rekordo siekimas.

Dar vienas įdomus faktas apie šių metų GMD – šventė vyks ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, Ann Arboro miestelyje, Mičigano valstijoje. Čia gatvės muzikos šventę organizuoja Jonas Dainius Berzanskis.

Šventės organizatorė Viktorija Mamontovaitė dalinasi kvietimu į Gatvės muzikos dieną.

„Muzikantus jungtis prie šventės kviečiame nuo kovo mėnesio. Šiandien kviečiu visus miesto lankytojus, svečius ir gyventojus prisijungti prie muzikantų kūriamų gatvės ritmų, kad muzika skambėtų tarp mūsų visų“, – sakė V. Mamontovaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją