Ji sukaupta ir visiems prieinama apžiūrėti, nes saugoma Druskininkų miesto muziejuje. Šią kolekciją dabar sudaro 1548 druskinės iš Europos, Afrikos, Amerikos ir Azijos žemynų, daugiau nei 40 šalių.

Druskininkų miesto muziejus druskinėmis siekia pagerbti kurorto pavadinimo kilmės žodį „druska“ ir supažindinti su druskos gavyba, saugojimu ir vartojimu.

Per penkerius metus sukauptos druskinės yra labai įvairių pavidalų. Tai atviri ir uždari pastatomi arba kabinami indeliai, bokšteliai, barstyklės biriai druskai. Kolekcija papildyta kitokiais eksponatais siejamais su druska. Druskinės pagamintos iš įvairių metalų lydinių, įskaitant tauriuosius, medžio, bet yra ir iš beržo tošies, krištolo, stiklo, porceliano, taip pat yra pagamintų iš rago, jūros kriauklių, akmens, marmuro, plastiko, molio. Jų puošybai taikyti graviravimo, drožybos įvairiaspalvės tapybos, emaliavimo, glazūravimo, filigrano būdai, naudoti pusbrangiai akmenys, perlamutras, pažymima pranešime.

Druskinės yra vienetinės-autorinės, darytos dailininkų, juvelyrų, liaudies meistrų arba masinės gamybos. Jų pavidalai įvairūs, primena medines kėdutes, gyvūnus, augalus, transporto priemones, vaizduoja istorines asmenybes, įvairių profesijų atstovus, statinius, paminklus ir teminės, skirtos Velykoms ar Kalėdoms bei suvenyrinės su miesto arba šalies vaizdais.

Didžiausia kolekcijoje – 37,5 cm aukščio, 13 cm ilgio, 12 cm pločio XX a. II pusės pakabinama keturšonė medinė kėdutės pavidalo druskinė su lentynėle ir kabliuku, mažiausia – 1,2 cm aukščio, 3,2 cm skersmens sidabrinė pagaminta Irane, seniausia – spėjama XVIII a. pabaigos iš raudono ir balto stiklo bei sidabro paauksuota druskinė padaryta Bohemijos karalystėje, rašoma pranešime.

Ypatinga druskinė yra viena iš dviejų šios kolekcijos druskinių su lietuvišku žodžiu „druska“. Tai Art Deco stiliaus su pratęsta į viršų lankine nugarėle ir užlenkiamu dangteliu pakabinama virtuvinė pusapvalė kėdutės pavidalo metalinė druskinė. Jos priekyje išspaustas ir baltu emaliu paryškintas užrašas. Ji pagaminta Budafoke (dabar Budapeštas, Vengrija) XX a. trečiajame dešimtmetyje ir tai rodo, kad tarpukariu Lietuva buvo ekonomiškai stipri valstybė, užsakinėjusi tokias prabangias druskines. Ją muziejui padovanojo kompozitoriaus Giedriaus Kuprevičiaus šeima.

Išskirtinių pasiekimų knygoje puikuojasi ir gausiausias – 120 medinių druskinių rinkinys. Jas iš beržo ir ąžuolo medienos išdrožė tautodailininkas Artūras Narkevičius 2018–2022 m.. Jo rinkinyje didžiausia druskinė – 44 cm aukščio, 27 cm pločio, sunkiausia –1,9 kg masės, lengviausia – 5 g masės.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją