Šokio trupės „Ulna“ įkūrėja Indrė Puišytė-Šidlauskienė pasakoja, jog išskirti istorijas būtų sunku – dėl to ekskursijoje jų visas pluoštas.

Tačiau asmeniškai menininkę itin palietė garbingą amžių nugyvenusių žmonių prisiminimai, kuriuose – tamsūs trėmimų momentai. Žiemos metu, dažnai – naktį, jie pėdindavo link Kauko laiptų, kur rasdavo paruoštas roges, šiomis čiuožė nuo kavos ir slėpdavosi artimųjų ar draugų namuose. Tuo tarpu linksmesnės istorijos, įtrauktos į šokio ekskursiją „Pakopa po pakopos“ pabrėžia tų laikų išdaigiškumą ir kaimynų santykius.

„Kurdami siekėme atskleisti Žaliakalnį, Kauko laiptus bei buvusį baseiną supančių vietų įvairiapusiškumą. Rinkdamos istorijas bendravome su didžiais menininkais, pavyzdžiui, Ž. Noreikiene (Virgilijaus Noreikos pirmąja žmona), gydytojais, kitais vietos senjorais ir jų artimaisiais,“ – proceso detalėmis dalinasi I. Puišytė-Šidlauskienė. Ji priduria, jog scenos menu apjungtoje ekskursijoje atsispindi kartos, o istoriškai apimamas laikotarpis nuo tarpukario iki šių dienų: „tikime, jog kartų bendradarbystė prisideda mažinant socialinę atskirtį bei skatina tarpusavio ryšių ir pasitikėjimo savimi stiprinimą“.
Šokio ekskursija "Pakopa po pakopos" (Lino Žemgulio nuotr.)

Šokio ekskursija „Pakopa po pakopos“ sukurta „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ metais, bendradarbiaujant su programa „Fluxus Labas!“.

Tačiau šiais metais ir toliau sėkmingai tęsia pasirodymus ir į Žaliakalnio patirtį kviečia prisijungti silpnaregių bei kurčiųjų bendruomenes.

Mikrorajono skverai, gatvelės, kiemai ir paunksmės virsta scena, o po atviru dangumi pasirodo profesionalai Lina Puodžiukaitė-Lanauskienė, Andrius Stakelė, Ema Senkuvienė, jaunieji šokėjai ir kiti. Perteikti istorinį vaizdą padeda Radvilės Kisieliūtės ir Kauno menų kolegijos studentų sukurti kostiumai, o mitinės būtybės atgyja Aistės Ramūnaitės ir Ritos Kazokaitės apdaruose.

Spektaklį organizuojanti šokio trupė „Ulna“ ragina pasirūpinti orą atitinkančia apranga bei patogia avalyne ir prisijungti į žiūrovų gretas. O dėl kintančių oro salygų, esą, nerimauti neverta – „lietus pasirodymo įspūdį tik sustiprino,“ — tikina jie.

Artimiausias šokio ekskursijos „Pakopa po pakopos“ rodymas – gegužės 21 dieną, 15:00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją