Pompidou centre eksponuojami tokių menininkų kaip Pablo Picasso ar Vasilijaus Kandinskio darbai, o pernai jį aplankė daugiau kaip trys milijonai lankytojų. Tačiau architektų Richardo Rogerso ir Renzo Piano sukurta novatoriška „atvirkštinė“ pastato struktūra, kurios esmė – išorėje matomi vamzdynai ir kitos komunikacijos, smarkiai susidėvėjo.

Centras taip pat susiduria su didele konkurencija iš naujesnių Paryžiaus meno galerijų, kurias įsteigė milžiniškas Louis Vuitton fondas ir milijardierius Francois-Henri Pinault.

Kultūros ministrė Rima Abdul Malak sakė, kad remontas „leis centrui išlikti“, ir pasidžiaugė, kad nuo 1977 metų, kai buvo atidarytas, jį aplankė 300 mln. lankytojų.

Pompidu centras turi didžiausią Europoje modernaus meno kolekciją ir yra pagrindinis pasaulyje paveikslų ir skulptūrų skolintojas, kasmet paskolinantis 8 000-10 000 paveikslų bei skulptūrų kitiems muziejams ir galerijoms.

Pirmasis per visą pastato istoriją kapitalinis remontas kainuos 262 mln. eurų, o jo metu bus atnaujinta pastato priešgaisrinė sauga, pagerintos patekimo sąlygos neįgaliesiems ir atliktas bendras remontas.

Viduje bus pertvarkytos galerijų erdvės, įrengtos naujos erdvės jaunesniems lankytojams ir išplėsta itin populiari viešoji biblioteka.

Remontą iš pradžių buvo planuojama daryti nuo 2023 iki 2027 metų, kad pastatas galėtų būti atidarytas per 50-ąsias metines, tačiau dabar tai atsitiks ne anksčiau kaip 2030 metais.

Pastaruoju metu Pompidu centras stengėsi padidinti savo biudžetą tarptautiniais sandoriais: kovo mėnesį pasirašė susitarimą su Saudo Arabija dėl pagalbos statant modernaus meno muziejų paveldo vietovėje Al-Ula.

Jis jau turi frančizinius muziejus Šanchajuje, Briuselyje ir Malagoje, taip pat didelį filialą Mece rytų Prancūzijoje. Taip pat bendradarbiaujama su Pietų Korėjos verslo grupe „Hanwha“, kuri padeda rengti parodų seriją Seule.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją