Šios dienos išvakarėse Vilniaus senajame teatre (VST) poezija nuskambės ne tik rusų, bet ir lietuvių, ukrainiečių, baltarusių bei lenkų kalbomis. Įvairiose teatro erdvėse poetinis vyksmas įgaus įvairias formas – spektakio, dainos, eilėraščio, žaidimo, pasakos, muzikinių pokalbių. Poetinis vyksmas „Žodžio teritorija“ gegužės 18-20 dienomis vyks VST skirtingose erdvėse, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Emigracijos poezija

Poetinė muzikinė kompozicija „Žodžio teritorija: emigracijos poezija“ (rež. Andrius Darela) gegužės 18 d. 18.30 val., pirmą kartą tapsianti tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ dalimi, publikai bus pristatyta naujoje VST M8 salėje (Mindaugo g. 8, Vilnius).

Kompozicijos pamatas – 700 metų senumo istorija, menanti ir Vilniaus miesto pradžią, ir poeto Dante Alighieri, iš Florencijos miesto, išvarymą. Pati istorija bus transliuojama improvizuotoje studijoje tiesiogiai. Paties Dantės poetiniai tekstai nenuskambės, tačiau žiūrovas lietuvių, ukrainiečių, baltarusių, lenkų, rusų kalbomis išgirs devynis skirtingų laikotarpių ir šalių poetus, kurie buvo priversti palikti tėvynę ir kurti emigracijoje. Tai – Adomas Mickevičius, Natalija Gorbanevskaja, Jurgis Baltrušaitis, Ovidijus, Jevgenas Malaniukas, Ivanas Elaginas, Larisa Genijuš, Levas Losevas, Tomas Venclova, Konstantinas Kavafis, Liūnė Sutema, Paulis Celanas, kuriuos įžodins vedliai į emigracijos poezijos pasaulį – VST aktoriai.

Diktatoriškų režimų persekiojimai, mėginimas išvengti kalėjimų ir mirties privertė poetus prisiimti pabėgėlio, nepritapėlio schizmą, kuri paprastai nepaiso nei tautybės, nei socialinių sluoksnių. Bėglio tragizmą galima sieti su biblinio egzodo tradicija, remtis į didžiuosius klajūnus – mitinį Odisėją ar nostalgijos kamuojamus Dantę ir Ovidijų. Šiandienos realybė rodo, jog visi šie reiškiniai yra realūs: iš autoritarinės Baltarusijos dėl grėsusių represijų į užsienį pasitraukė didžioji dalis poetų, rašytojų, aktorių (beje, VST glaudžiasi iš Gardino teatro pabėgę ir į kolektyvą „Teatr Avgusta“ susibūrę aktoriai ), dalis inteligentijos paliko ir agresorę Rusiją... Jau nekalbant, kad dalis ukrainiečių inteligentijos vis dar apkasuose, fronte.

„Špakounik“ – kvartirnikai teatro kavinėje „Balkonas“

„Žodžio teritorijos“ dalis „Špakounik“ – VST aktorės Anastasijos Špakovskajos inicijuotas poetinių muzikinių susitikimų ciklas pakvies klausytojus gegužės 18-20 dienomis į kvartirnikus teatro kavinėje „Balkonas“.

„Špakounik“ (blr. шпакоўня (шпакоўніца) – inkilas) – tai tiesioginė aliuzija į aktorės iniciatorės Anastasijos Špakovskajos pavardę, lyg „paukščių sąskrydis“ subursiantis žinomus baltarusių (ir ne tik) atlikėjus.

„Žiūrovams tai yra unikali galimybė artimiau susipažinti, pabendrauti su žymiais muzikantais, poetais, aktoriais. Tai – gyvas dialogas, gyva kūryba jaukioje namų aplinkoje. Kameriniai koncertai – lyg mažas kartu nugyventas gyvenimas, kai vienu įkvėpimu pakyli ant tos pačios bangos“ – A. Špakovskaja.

Teatro, kino ir TV aktorė A. Špakovskaja yra ir roko muzikantė, grupės „Naka“ lyderė, kompozitorė, poetė, režisierė. 2010 metais geriausių Baltarusijos roko muzikantų apdovanojimo ceremonijoje „roko karūnavimas“ pelniusi „Roko kunigaikštienės“ titulą. Grupė „Naka“, su kuria muzikuoja atlikėja ir kurios veikla Baltarusijoje buvo uždrausta, išsiskiria unikaliu skambesiu bei tekstais tiesos, laisvės temomis. Grupės lyderė A. Špakovskaja po 2020-ųjų protestų Baltarusijoje pasitraukė į Kijevą, vėliau dėl karo buvo priversta palikti ir savo namus Ukrainoje. 2022 m. ji tapo VST aktore, ir tais pačiais metais muzikine programa papildė tuometinį VST poezijos festivalį „Žodžio teritorija“.

Atstatyti sugriautą Poezijos planetą

Gegužės 20 d., sekmadienį vyks literatūrinė programa vaikams ir visai šeimai.

VST duris atvers jaukus „Pasakų namelis“ (11.00 ir 12.00 val. Mažojoje salėje). Kartu su teatro aktoriais Viktorija Mirošnikova ir Igoriu Abramovičiumi 5-9 metų vaikai turės galimybę pasinerti į fantazijų, žaidimų ir stebuklingų istorijų pasaulį. Interaktyvioje erdvėje, kupinoje muzikos, šviesų ir spalvų, vaikai klausysis poezijos bei patys skaitys eiliuotas istorijas apie gyvūnus, nykštukus, katiną Markizą ir naujus Pagranduko nuotykius.

Žaismingas vyksmas „Poezijos planeta“ (14.00 val. Didžioji salėje ir teatro koridoriuose) 7-12 metų vaikus ir jų tėvelius įsuks į teatrinį poetinį nuotykį, kuris suteiks išskirtinę galimybę geriau pažinti VST erdves ir sužinoti daug naujo apie eilėdarą. Dalyviai kartu su išdykėliu poetu leisis į kelionę, kupiną susitikimų, užduočių, bandant atstatyti sugriautą Poezijos planetą.

POETINIS VYKSMAS „ŽODŽIO TERITORIJA“ PROGRAMA

Poetinė muzikinė kompozicija „Žodžio teritorija: emigracijos poezija“ (rež. Andrius Darela).
Gegužės 18 d. 18.30 val. Vilniaus senasis teatras (Mindaugo g. 8, Vilnius) M8 salė.
Renginys yra tarptautinio poezijos festivalio „Poezijos pavasaris“ dalis.
(Renginys nemokamas)
Plačiau čia.

Muzikiniai poetiniai vakarai, kvartirnikai, teatro balkone:
(Vilniaus senojo teatro kavinė „Balkonas“, J. Basanavičiaus g. 13)
Renginiai nemokami. Būtina registracija.

Gegužės 18 d. 20.00 val. Jelena Želudok (Ščiučinščina), Jelena Zui-Voitechovskaja, duetas „Tapočkinai“ ir jauna dainininkė Atesta.
Plačiau čia.

Gegužės 19 d. 21.00 val. – susitikimas su grupe „Ketevan“ ir Aleksandru Denisovu (Dziaciuki). Plačiau čia.

Gegužės 20 d. 20.00 val. „Nakapiano“ – baltarusių roko grupės „Naka“ akustinis projektas.
(A. Špakovskaja, I. Klimenko ir Aleksandras Pomidorovas).
Plačiau čia.

Vaikų sekmadienio programa:

„Pasakų namelis“ gegužės 20 d. 11.00 val. ir 12.00 val. (Mažoji salė)
Dalyviai: Viktorija Mirošnikova, Igoris Abramovičius. (Trukmė – 45 min.; bilieto kaina – 5 Eur)
Plačiau čia.

„Poezijos planeta“ gegužės 20 d. 14.00 val. (Didžioji salė ir teatro koridoriai)
Dalyviai: Viktorija Mirošnikova, Nikolaj Antonov, Vera Stasenia, Jekaterina Makarova, Anžela Bizunovič, Larisa Popova, Maksim Tuchvatulin , Igoris Abramovičius. (Trukmė – 1 val.; bilieto kaina – 7 Eur). Plačiau čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją