Be to, tradiciškai, iš visų į metraštį bei parodą patekusių nuotraukų patys konkurso dalyviai išrinko jiems labiausiai patikusį kadrą, kurio autoriui – Modestui Rolandui Patašiui atiteko „Kolegų prizas“ už pasaką primenančią rytiniame rūke paskendusio Kauno nuotrauką.

Renginyje dalyvavo bei teikė apdovanojimus Vilniaus vicemerė Simona Bieliūnė, Lietuvos kariuomenės atstovas, Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, ištikimas „Lietuvos spaudos fotografijos“ konkurso rėmėjas UAB „Foto123“ vadovas Andrius Repšys, Lietuvos Meno Kūrėjų Asociacijos prezidentas Jonas Staselis, ilgametis konkurso mecenatas, advokatas Gintautas Bartkus, Lietuvos žurnalistų sąjungos Spaudos fotografų skyriaus pirmininkė Evgenia Levin bei vertinimo komisijos nariai.

Šių metų konkursinės nuotraukos pasižymi temų įvairove – nuo karo Ukrainoje ir jo atgarsių Lietuvoje, iki savanoriavimo globos namuose, nuo Lietuvos sportininkų pergalių, iki sraiges auginančių fermų, nuo Lietuvoje besiglaudžiančių pabėgelių kasdienybės iki šiukšlių išvežimo korupcijos tyrimų.

Konkurso žiuri narys J.Staselis pastebi: „Džiugu, kad ir tiriamoji žurnalistika pateko į šių metų Spaudos fotografijos metraštį, nors klausimų dėl to, kaip vertinti video kamerų sukurtus vaizdus, gali kilti, tačiau fotožurnalistika apima ne tik linksmus ir lengvus mūsų gyvenimo įvykius, bet ir tamsiąsias jo puses, o tai užfiksuoti kartais tenka pasitelkti ir fotožurnalistikai gal kiek neįprastus įrenginius“.

Iš Danijos sveikinimus fotografams atsiuntė ir komisijos narys Mikkel Hørlyck pridurdamas, jog, jo manymu, stipriausias lietuviškos fotografijos bruožas yra nuoširdumas, ir pabrėžė, kad Lietuvos fotografai pasieks dar daugiau, jei drąsiai imsis jiems įdomių temų bei kurs ilgalaikius santykius su fotografuojamais žmonėmis.

„Tikime, jog mūsų jau dvidešimt antruosius metus rengiamas konkursas ir paroda skatina ne tik spaudos fotografų bendruomeniškumą, bet ir padeda jauniems ar būsimiems fotografams atrasti fotožurnalistikos ir spaudos fotografijos svarbą bei žavesį. Iš savo patirties galiu pasakyti, kad žinia apie patekusį į parodą kadrą suteikia fotografui šiek tiek daugiau motyvacijos, pasitikėjimo savimi bei postūmio ir toliau kurti išskirtinius darbus bei dalintis jais ne tik su Lietuvos žiūrovais, bet ir teikti juos tarptautiniams konkursams“ – teigia Lietuvos Žurnalistų Sąjungos Spaudos fotografų skyriaus pirmininkė Evgenia Levin.

Konkurso komisijos nariai – profesionalūs fotografai Mikkel Hørlyck (Danija), Sergey Mihalenko (Baltarusija), muzikantas, prodiuseris bei aktorius Andrius Mamontovas, žurnalistas, laidų vedėjas Edmundas Jakilaitis, žurnalistė, socialinių mokslų daktarė Audronė Nugaraitė bei Lietuvos Meno Kūrėjų Asociacijos prezidentas, kultūros prodiuseris Jonas Staselis su ypatingu dėmesiu iš bene 3000 konkursui pateiktų kadrų šiemet išrinko arti 80 pavienių nuotraukų bei 5 fotoreportažus ir fotoistorijas.

Visus šiuos kadrus Vilniaus Rotušėje galima apžiūrėti gegužės 3–27 dienomis. Vėliau paroda keliaus į Birštoną, Marijampolę ir kitus Lietuvos miestus.

Konkurso „Lietuvos spaudos fotografija 2023“ nugalėtojai:

Naujienos (temos rėmėjas Nacionalinė žurnalistų kūrėjų asociacija)

Paulius Peleckis

BNS, Getty Images, LitCollective

Mykolo Majausko atleidimo iš Lietuvos Respublikos Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko pareigų dėl nepasitikėjimo svarstymas. Valdantiesiems neatėjus balsuoti slaptas balsavimas žlugo. M. Majauskas pats pasitraukė iš pareigų, o kitą dieną pranešė kandidatuosiantis į Vilniaus miesto mero postą. Gruodžio 6 d.

Gyvenimas (temos rėmėjas Vilniaus miesto savivaldybė)

Ramūnas Danisevičius
Lietuvos rytas

Žmogus, atėjęs pas paminklų meistrą. Viskas yra laikina, išskyrus šviesą.

Portretas

Benas Gerdžiūnas
LRT, benasge.com

Ukraina: Donbasas. Aleksas, praleidęs tris dienas tranšėjose, grįžta į apšaudomą bazę už trijų kilometrų nuo fronto linijos. Netoli Lymano, Donecko sritis, 2022 m. gruodis.

Kultūra ir pramogos

Saulius Žiūra
Vilniaus miesto savivaldybė

Pasikinkius vandenį

Šiuolaikinio Kauno mito trilogijos antra dalis: SANTAKA. Kaunas 2022 – Europos kultūros sostinė. Didysis metų renginys.

Kariuomenė (temos rėmėjas LR Krašto apsaugos ministerija):

Ieva Budzeikaitė
Lietuvos kariuomenė
www.budzeikaite.lt

Prieš prasidedant tarptautinėms, jungtinės paramos ugnimi valdymo specialistų pratyboms – atvirų durų dienos visuomenei. Nuotraukoje vietinis miestelio gyventojas stebi karinių orlaivių pasirodymą, skirtą visuomenei. 2022 m., Slovėnija.

Sportas (temos rėmėjas Foto123.lt):

Augustas Četkauskas

2022 05 11. Brazilija. Caxias do Sul. Pasaulio kurčiųjų sporto žaidynės. Graikų romėnų imtynių iki 60 kg finalas. Irano sportininko Bakhshi Mehdi ir turko Kiraz Kursat šokis.

Gamta ir jos apsauga

Saulius Žiūra
Vilniaus miesto savivaldybė

Medžiai, dirbamos žemės lauke Alytaus raj.

Reportažas ir fotopasakojimas

Benas Gerdžiūnas
LRT, benasge.com

Ukraina: ir tada jie atėjo
2022 m. pradžioje pasaulio akys nukrypo į 100 000 Rusijos karių, susirinkusių prie Ukrainos sienų. Kaip po pusmečio atskleis žiniasklaida, Maskva jau buvo nusprendusi įsiveržti į Ukrainą. Skaičiavimas iki invazijos dienos prasidėjo.

Kolegų prizas (rėmėjas advokatas Gintautas Bartkus):

Modestas Rolandas Patašius
Lrytas.lt

Lyg pasiklydę danguje

Kaune būna rytų, kai virš Neries pakilęs tirštas rūkas užgožia visą upės pakrantę bei šalia esančius namus. Jis kartais pakyla taip aukštai, kad lieka kyšoti tik Prisikėlimo bažnyčios bokštas. Ir visą šį pasakišką peizažą dažnai pagyvina pasimetę, lyg ieškantys žemės paukščiai. Jie lyg „vyšnia ant torto“ toje paslaptingoje gamtos ir žmogaus rankų sukurtoje harmonijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją