Globalėjanti kultūra suteikia puikias sąlygas kūrybiškoms asmenybėms dalintis idėjomis ir mokytis vieniems iš kitų, taip pat puoselėti ir skleisti savo kultūrą. Tūkstančiai talentingų žmonių visame pasaulyje svajoja gyventi ir dirbti svetur, tačiau dėl įvairių socialinių, politinių ir ekonominių priežasčių negali to padaryti, teigia Europos kultūros sostinės „Tartu 2024“ organizatoriai. Apie tai ir bus kalbama Tartu forume, į kurį susirinks dalyviai iš 20 skirtingų Europos šalių, daugiausiai delegacijos iš buvusių ar būsimų Europos kultūros sostinių.

„Mobilumo svarba, į kurią dėmesį turėtų atkreipti kūrybiški žmonės ir politikos formuotojai, yra labai didelė. Pastebime, kad globalėjanti kultūra kūrybiškiems žmonėms leidžia ne tik dalintis žiniomis ir mokytis vieniems iš kitų, bet ir puoselėti savo kultūros išskirtinumą. Siekiant Europos kultūros sostinės projekto sėkmės, turime skatinti menininkų mobilumą“, – sako Tartu mieste vyksiančio forumo organizatorė Angela Ader.

Europos kultūros vadybininkai skiria daug dėmesio pasauliniam judėjimui ir kūrybinėms rezidencijoms, kuriose susiburia kuriantys menininkai. Dažnu atveju bendra kūryba, dalijimasis naujais sumanymais arba nuomonėmis ir pastabomis apie kolegų darbus, padeda tobulėti ir sukurti dar įdomesnius meno kūrinius.

Kaip pašalinti kliūtis kultūriniam mobilumui? Kaip jį skatinti ir kokią įtaką gyvenimui ateityje turės kultūrinė globalizacija? Atsakymų į šiuos klausimus forumo dalyviai iš visos Europos ieškos jau gegužės 18–19 dienomis Estijos nacionaliniame muziejuje ir spaudos bei popieriaus meno centre „TYPA“.

„Kalbant apie tarptautinius santykius kultūroje, turime daug kuo vieni su kitais pasidalinti. Pats tai patyriau kuriant „Kaunas 2022“ programą. Nuostabu, kad „Tartu 2024“ organizuoja „Kultuurikompass“ forumą, kuris yra kaip platforma susitikti menininkams ir kolegoms iš visos Europos“, – teigia „Kaunas 2022“ kuratorius, forumo pranešėjas Gediminas Banaitis-Skrandis.

Pirmąją tarptautinio kultūros forumo dieną Estijos nacionaliniame muziejuje dalyviai išgirs ekspertinius pranešimus ir galės dalyvauti trijose diskusijų grupėse, kuriose bus pristatyta kūrybinių rezidencijų įvairovė. Muziejuje bus įrengta ekspozicijų erdvė, kur dalyviai galės susipažinti su įvairiomis mobilumo ir kūrybinių rezidencijų galimybėmis Europoje. Forumo atidarymo transliaciją taip pat bus galima stebėti internetu.

Antrąją forumo dieną dalyviai galės susitikti su kūrybinių rezidencijų ir Europos kultūros sostinės atstovais meno centre „TYPA“. Renginio metu vyks kūrybinės dirbtuvės, diskusijos, taip pat ekskursijos į kūrybines rezidencijas Tartu mieste ir pietų Estijoje.

Forumo pranešėjai: Gediminas Banaitis-Skrandis („Kaunas 2022“), Irmeli Kokko (kūrybinių rezidencijų ekspertė, Suomija), Bojana Panevska („On the Move“, Olandija), Terje Toomistu (Tartu universitetas, Estija), Kendal Henry („CEC ArtsLink“, Jungtinės Amerikos Valstijos), Marie Le Sourd („On the Move“, „Res Artis“, Prancūzija), Marie Fol („On the Move“, „Res Artis“ Prancūzija / Belgija), Mikko Fritze („Tallinn 2011“ Suomija / Vokietija), Baiba Bartkevica („Liepaja 2027“, Latvija), Kati Torp („Tartu 2024“, Estija) ir kiti.

Dalyvavimas pirmoje forumo dienoje nemokamas. Norintys dalyvauti antroje forumo dienoje bilietus gali įsigyti čia.

Daugiau informacijos apie forumą čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją