Šiandien Vokietijos Vysbadeno mieste prasidedantis festivalis „Go East“ rodys filmą „Per Arti“ konkursinėje programoje. 23-ius metus vykstantis festivalis kasmet rodo geriausius filmus iš Centrinės ir Rytų Europos ir būti atrinktam į šio festivalio konkursinę programą yra didelis įvertinimas filmui.

Balandžio 27-ąją prasidedantis festivalis Lisabonoje „IndieLisboa“ demonstruos filmą „Per Arti“ programoje „Smart 7“. Ši programa – tai 7 Europos kino festivalių bendras projektas, kuriuo siekiama, kad jaunų režisierių filmai būtų matomi visos Europos festivaliuose. Į „Smart 7“ programą A. Urbaitės debiutą pasiūlė festivalio „Kino pavasaris“ programos sudarytojai. Dar du festivaliai, į kuriuos filmas vyks pagal „Smart 7“ programą – tai birželį vyksiantys „Film Madrid“ Ispanijoje bei Transilvanijos kino festivalis Rumunijoje.

„Labai džiaugiamės Europos festivalių iniciatyva „Smart 7“ ir tai, kad „Per Arti“ pateko į šį septynetą. Tai didelė paskata debiutuojančio režisieriaus filmui ir puiki galimybė pasirodyti kitų šalių žiūrovams ir kartu pozityvus impulsas europietiško kino populiarumui skatinti,“ – sako filmo „Per Arti“ prodiuserė Živilė Gallego.

„Per arti“ (angl. Remember to Blink) pasaulinė premjera įvyko A klasės Varšuvos tarptautiniame kino festivalyje 2022-ųjų rudenį, iškart po to filmas rodytas A klasės Talino tarptautinio kino festivalio „Juodosios naktys“ Baltijos šalių konkursinėje programoje.

Filmo „Per arti“ išskirtinumas – jis sukurtas dviem kalbom – lietuvių ir prancūzų. Pagrindinius vaidmenis filme atlieka perspektyvi lietuvių aktorė Dovilė Kundrotaitė ir prancūzų aktoriai Anne Azoulay bei Arthur Igual. Filmo „Per arti“ vaikus įkūnija neprofesionalūs aktoriai Inesa Sionova ir Ajus Antanavičius.

Filmas pasakoja apie prancūzus Žakliną ir Leoną, kurie įsivaikina lietuvius vaikus ir laikinai į šeimą priima studentę Gabrielę, kad padėtų vaikams susišnekėti ir mokytų juos prancūzų kalbos.

Ilgainiui Gabrielė ir Žaklina pradeda konkuruoti dėl vaikų dėmesio ir prieraišumo, peržengdamos ribą tarp meilės ir egoizmo.

Filmo operatorius – Julius Sičiūnas, filmo dailininkė – Justė Vazgytė, kostiumų dailininkė – Monika Vėbraitė, muziką kūrė – Domas Strupinskas. Filmą prodiusavo – Živilė Gallego iš kompanijos „Fralita Films“.

Filmo režisierės A.Urbaitės pirmasis studentiškas darbas „Etiudas“ pelnė pripažinimą 2013-aisiais, o 2015-aisiais pirmasis režisūrinis trumpo metro debiutas „Tiltai“ buvo apdovanotas „Sidabrine gerve“, taip pat pripažintas geriausiu Baltijos šalių trumpuoju filmu Šiaurės šalių kino forume „Scanorama“.

Filmo „Per arti“ gamybą iš dalies parėmė Lietuvos kino centras, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją