Valerijus Morozovas, daugumai gerai žinomas gydytojas, skaitytojams siūlo savo knygą „Sveikatos mitai ir paklydimai“. Kaip sakė V Maksvytė, jis yra gydytojas su šypsena ir neįtikėtinu humoro jausmu, kuris lydi ir šią knygą nuo pat pirmo puslapio.

„Gydytojas kalbasi su tokiu menamu pacientu Vaclovu – jie diskutuoja apie viską, nuo tyrimų, nuo pirmo kraujo lašo, kuris paimamas, iki mitybos, judėjimo, kepenų valymo, organizmo stiprinimo ir panašiai. Šios knygos pagrindinė žinutė galbūt yra išlaikyti sveiką kritinį mąstymą, nepulti vartoti visko iš eilės, tikintis, kad yra kažkoks aukso raktas, aukso receptas, kuris viską išspręs, o aš nieko nedarysiu, ir sugrąžinimas prie to, ką aš turiu ir galiu pats padaryti dėl savo sveikatos, tiek emocinės, tiek fizinės“, – pasakojo literatūros ekspertė.

Sveikatos mitai ir paklydimai

„Geras sudėliojimas į dėžutes, nes informacijos yra labai daug, žmonės tikrai prisiguglina nuo diagnozių iki vaistų, kokius mums patiems reikia vartoti, o V. Morozovas moko, kaip visoje šitoje informacijos gausoje išlaikyti tą sveiką protą ir iš tikrųjų geriausiu būdu pasirūpinti savimi, kad jaustumeisi geriausiai, kaip yra įmanoma, neslėpdamas, kad yra ir suinteresuotų pusių šiame žaidimo lauke, kurios nori kažką parduoti ir įsiūlyti“, – kalbėjo ji.

Nuo kūno keliaujant prie emocijų ir psichikos verta į rankas paimti geštalto terapeutės, psichologės Rasos Andrikienės naują knygą „Labirintuose“.

„Pirma jos knyga „Gyvenimas be šešėlio“ skaitytojų buvo su džiaugsmu sutikta, suskaityta, aptarta ir dabar Rasa tęsia savo kaip autorės kelią, ir „Labirintuose“ laikosi panašaus formato kaip pirmoje knygoje, tai yra, pasakoja tam tikras jos realių, tikrų pacientų istorijas ir tada pateikia savo pačios komentarą. Tai yra nuo vaikystės traumų iki santykių, nuo smurto ir pasveikimo po jo, iki profesinių kažkokių dalykų ir tokių smulkių niuansų“, – pasakojo V. Maksvytė.

Rasa Andrikienė. Labirintuose

Pasak jos, tai tikrai lengvai skaitoma knyga. „Rasa turi tą lengvą ranką, bet kartu yra ir pateikiama informacija, kuri labai naudinga, raktai, kaip spręsti tam tikrus dalykus, kada iš tikrųjų jau nėra kitos išeities kaip tik ateiti į psichoterapeuto kabinetą, o kada dar galima užbėgti problemai už akių ir pastebėti pirmuosius požymius, kas mano santykiuose, mano gyvenime yra negerai ir nelaukti iki tos paskutinės minutės, kad nebegaliu“, – kalbėjo ji.

„Būtent tas tikrumas, kad knyga neperkrauta kažkokiais moksliniais tyrimais ar sausa informacija, bet tikromis, gyvomis istorijomis, suteikia tą skaitymo malonumą“, – sakė V. Maksvytė.

Aptarus kūną ir psichinę sveikatą, galima keliauti prie labai konkrečių įrankių, ką galiu padaryti dabar, kad jausčiausi puikiai.

„Man atrodo, pavasaris yra metas, kai mums visiems pradeda trūkti vitaminų, norisi tos saulės, bet dar jos ir šilumos per mažai, tad kur gauti ir pasipildyti resursus? Sharon Salzberg yra visame pasaulyje žinoma meditacijų mokytoja, viena pirmųjų, kuri meditacijas iš Rytų kultūrų pradėjo integruoti į Vakarus, konkrečiai į Ameriką ir apskritai vakarietišką gyvenimą. Ji yra daugiau nei dešimt knygų parašiusi, dirbusi įspūdingiausiuose projektuose, sukaupusi milžinišką patirtį kaip specialistė. „Laimė ir meditacija“ yra jos labai praktiška knyga: turime informacijos ir kas yra meditacija, kaip ji veikia, kuo ji naudinga, bet kartu yra ir 28 dienų programa su labai konkrečiomis meditacijomis, kai kurios turi ir audioįrašus, yra nuorodos, galima perklausyti. Tos meditacijos sutelktos į labai konkrečias sritis, pavyzdžiui, susitelkimas, kūnas, emocijos – tarsi žingsnis po žingsnio, laipsnis po laipsnio mus pamažu, labai švelniai per tas 28 dienas veda į tą ramybės, džiaugsmo, pasitenkinimo gyvenimu, prasmės jausmą“, – pasakojo V. Maksvytė.

Laimė ir meditacija

„Tikrai labai rekomenduoju tiems, kurie dabar ieško to konkretaus įrankio, nors, aišku, paskaityti ir šiaip galima – lengvai smagiai skaitoma knyga. Tai ne tik meditacijos vadovėlis, bet ir pratybos, įrankiai: jei dar pasitelki šalia audio, gali keliauti per meditaciją su mokytojos palyda, tad randi, ką gali padaryti čia ir dabar, namie, kad jaustumėmės geriausiu įmanomu būdu“, – sakė ji.

Galiausiai – sunki, bet labai svarbi tema, kurią Paulas Conti nagrinėja savo knygoje „Trauma – nematoma epidemija“.

„Autorius yra amerikiečių psichoterapeutas, labai įdomios biografijos žmogus, pradėjęs kaip verslininkas, o jau paskui, ne iš karto po mokyklos, nutaręs stoti į mediciną, ją baigęs, tapęs mediku, dirbęs kaip neurologas ir įvairiose kitose srityse, o galiausiai pradėjęs dirbti kaip psichoterapeutas. Apie ką jis kalba, kad trauma, kuri galėjo įvykti labai anksti, labai ankstyvoje vaikystėje, kurios gal niekas iki šiol neatpažino ir nevertina kaip traumos ar tokio svarbaus įvykio, ji to konkretaus žmogaus gyvenime iki šiol gali būti likusi nematoma, bet daryti milžinišką poveikį tam, kaip jis mąsto, kaip jis jaučiasi, kaip jis kuria santykius su žmonėmis, visai jo gyvenimo kokybei“, – pasakojo V. Maksvytė.

Trauma – nematoma epidemija

„Man atrodo, kad šiuolaikinis mokslas ir neuromokslai labai gražiai atveda mus į tą žmogaus pradžią ir moko mus atpažinti, tarsi mes sirgdami ar turėdami kažkokių psichologinių problemų susiduriame su padariniais, o kur yra priežastis? P. Conti sako, kad trauma veikia kaip virusas – plika akimi nematai, bet savo žalingą darbą ji daro kiekvieną dieną nuo tada, kai ji įvyko, ir jeigu ji nebuvo pastebėta ir išgydyta tuo metu, ji pakeičia visą žmogaus gyvenimą iki tol, kol mes bet kuriuo metu – čia geroji žinia – galime stabtelti, grįžti, atpažinti, kas yra įvykę ir švelniai gydyti traumą“, – kalbėjo literatūros ekspertė.

Šios knygos autorius yra sulaukęs daugybės gerų atsiliepimų, netgi garsioji Lady Gaga, kaip rašoma ant knygos viršelio, dėkoja jam už išgelbėtą gyvybę.

„Džiaugiuosi, kad visgi keliaujam nuo padarinių prie raktų: kai randame raktus, tikrai galime gyvenime daug ką pakeisti. To ir linkiu pavasarį visiems“, – šypsojosi V. Maksvytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją