Administracinė teisena nutraukta – nesant nusižengimo

Menininkės išplatino viešą kreipimąsi, nes, autorių manymu, tai yra tiesiogiai susiję su visuomenės interesu, demokratinių vertybių gynimu kultūros ir meno srityje.

Viešame pasisakyme pranešama, kad Eglės Grėbliauskaitės atžvilgiu priimtas nutarimas administracinio nusižengimo byloje Vilniaus miesto apylinkės teismo 2022-03- 02 nutarimu (Skundas Nr. II-70-1123/2022; Teisminio proceso Nr. 4-68-3-02121-2021-2) buvo panaikintas kaip neteisėtas ir nepagrįstas, ir administracinė teisena nutraukta, nesant menininkės veiksmuose administracinio nusižengimo sudėties.

Pirmą suderinto renginio dieną ėmėmės spektaklio scenografijos instaliavimo – dengėme P. Cvirkos paminklą dirbtinių samanų sluoksniu, kuris simbolizavo praėjusį laiką ir būdus, kaip visuomenei gydytis savo totalitarizmo ideologija užkrėstas žaizdas ir tapti tvirtu demokratijos principais veikiančiu kūnu. Gyventojai ir miesto svečiai buvo kviečiami į skverą apmąstyti savo santykio su kasdienybe ir istorine atmintimi. Tačiau tos pačios dienos vakare sulaukėme savivaldybės atstovo skambučio, kuriuo buvo pareikalauta nutraukti renginį“, – prisiminė menininkės.

Vilniaus miesto apylinkės teismas 2022-03-02 nutarime konstatavo, kad Eglė Grėbliauskaitė neturėjo tikslo organizuoti renginio be leidimo, elgėsi sąžiningai ir buvo suklaidinta pačios Vilniaus miesto savivaldybės administracijos darbuotojų.

Menininkų kūriniai neturėtų būti naikinami be teisinio pagrindo

Teismui pripažinus, kad menininkių veiksmai organizuojant renginį buvo sąžiningi ir teisėti, šie įvykiai, anot jų, nebegali būti vertinami kitaip nei neteisėtas galios pozicijos panaudojimas, visuomenės klaidinimas, žodžio laisvės pažeidimas ir meninės raiškos cenzūra.

Nemalonu, kad šiandien, 2023 metais, Europos Sąjungos šalies sostinės administracijos aukščiausiems pareigūnams reikia priminti, jog Lietuva yra demokratinė teisinė valstybė, kurioje kultūros profesionalai ir menininkai neturėtų būti verčiami paklusti nepagrįstiems politikų įgeidžiams, menininkų kūriniai neturėtų būti naikinami be teisinio pagrindo, o jų reputacija neturėtų būti menkinama viešose kalbose ir pasisakymuose spaudai“, – pranešime pažymėjo kūrėjos.

Reikalauja paneigimo

Meninė raiška, anot jų, nėra galios sistemos įrankis demokratinėje valstybėje.

Laisva, demokratiška meno raiška gali atlikti lemiamą vaidmenį puoselėjant laisvą pilietinę visuomenę, nes skatina kūrybiškumą, pilietinį aktyvumą, bendravimą ir bendradarbiavimą. Pagarba profesionalų ir ekspertų kuruojamų sričių autonomijai yra svarbi demokratiškos visuomenės vertybė. Tai reiškia, kad galios pozicijoje atsidūręs asmuo savo vadovaujamame darbe remiasi ir pasitiki srities ekspertais bei laikosi teisės aktų. Pagarba kiekvieno valstybės piliečio teisėtam veiksmui yra neatsiejama nuo brandžios demokratinės valstybės charakteristikos“, – tęsė menininkės ir pridūrė, kad deja, šioje istorijoje Vilnius miesto savivaldybė neišlaikė demokratijos išbandymo menu ir tuo pademonstravo, kad, šiandien aktyvūs kultūros kūrėjai negali būti tikri, ar kruopščiai suplanuotas renginys neteisėtai ir neprisiimant atsakomybės, bet kuriuo metu savivaldybės nebus atšauktas, o organizatorius nubaustas ir nukreiptas tiesos ieškoti teisminiuose procesuose.

Menininkės ragino savivaldybės atstovus per 7 kalendorines dienas nuo šio kreipimosi paneigti garbę ir orumą žeminančius bei dalykinę reputaciją pažeidžiančius teiginius, paskleistus viešumoje, kad viešai atsiprašytų.

Viešą kreipimąsi menininkės išplatino vaizdo įraše:

Valdas Benkunskas: dar kartą atsiprašome už tuomet įvykusius nesklandumus

Reaguodamas į menininkių mestus kaltinimus dėl garbės ir orumo įžeidimo naujai išrinktasis Vilniaus meras Valdas Benkunskas – atsiprašė.

„Prisimenant 2021 m. lapkritį, menininkių atsiprašėme už nesusipratimus derinant prašymą dėl akcijos P. Cvirkos skvere. Meninė akcija buvo įrašyta į renginių kalendorių neįvertinus pasiruošimo P. Cvirkos paminklo perkėlimui darbų plano. Dar kartą atsiprašome už tuomet įvykusius nesklandumus ir tikimės, kad galėsime bendradarbiauti ateityje sklandžiau“, – paprašytas pakomentuoti susidariusią situaciją sakė V. Benkunskas.

Delfi portalui savivaldybės atstovai teigė, kad į gautą menininkių teisinę pretenziją Vilniaus miesto savivaldybė atsakys artimiausiu metu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją