Šią savaitę Lietuvos sostinę pasiekė paskutiniai būsimos parodos audiniai. Didžiulis, iki šiol už Vavelio sienų nė viename kitame pasaulio muziejuje nerodytas tokios apimties Žygimanto Augusto gobelenų rinkinys į Vilnių buvo vežamas dalimis. Specialų transportą, skirtą gabenti muziejines vertybes, per Lenkiją ir Lietuvą lydėjo ginkluotos apsaugos ir policijos ekipažai.

„Apie šią parodą svajojome daug metų. Vavelio karališkoji pilis atsiuntė geriausią dovaną Vilniaus jubiliejaus proga ir už tai nuoširdžiai dėkojame, – sako Valdovų rūmų muziejaus generalinis direktorius dr. Vydas Dolinskas. – Tokia didelė unikalių istorinių audinių kolekcija ne tik niekada nebuvo išvežta iš Vavelio per pastarąjį šimtmetį, bet turbūt ir nebus išvežta per ateinančius 100 metų. Įprastai parodoms skolinami vos du, trys mažesni audiniai.“

Šįkart į Vilnių atvežta beveik 40 Žygimanto Augusto kolekcijos gobelenų, pristatančių visas serijas. Tarp jų yra net 9 didelio formato figūriniai audiniai. Vilnos ir šilko siūlais, aukso ir sidabro gijomis gobelenus audė net aštuonios Briuselio dirbtuvės, o visą kolekciją suformuoti Žygimantui Augustui užtruko apie dešimtį metų.

Po kelionės neįkainojamos vertybės „ilsėjosi“. Šiomis dienomis Lenkijos ir Lietuvos tekstilės restauratoriai, dailės tyrinėtojai juos nuodugniai apžiūri, o tada kabina. Šis lėtas procesas Valdovų rūmų muziejuje dar truks iki kitos savaitės.

„Neeilinei parodai skyrėme visą Atkurtų interjerų nuolatinės ekspozicijos trečiąjį aukštą, – sako vienas iš parodos kuratorių Marijus Uzorka. – Įsivaizduokite, juk iš 1500 kvadratinių metrų ploto erdvių reikėjo išnešti bemaž visus nuolatinės ekspozicijos paveikslus, baldus, gobelenus... O eksponuojant didžiulius, jautrius ir itin vertingus audinius reikia ne tik specialių žinių, bet ir ypatingo atsargumo, kruopštumo – Žygimanto Augusto gobelenų kolekcija yra brangiausia Lenkijos nacionalinė meno kolekcija, vertingiausia Lenkijos ir Lietuvos istorinė relikvija.“

Žygimanto Augusto gobelenai laikomi vienu vertingiausių monumentalių meninių audinių rinkinių pasaulyje. Jie primena ir Krokuvos bei Vilniaus klestėjimo periodą – Renesanso epochą.

Parodos globėjai – Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda ir Lenkijos Respublikos Prezidentas Andrzej Duda. Parodos organizatoriai – Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Vavelio karališkoji pilis – Valstybiniai meno rinkiniai (Krokuva, Lenkija), Adomo Mickevičiaus institutas (Varšuva, Lenkija). Parodos partneriai –Lenkijos Respublikos ambasada Lietuvos Respublikoje, Lenkijos institutas Vilniuje. Parodos rėmėjas – Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją