Bendradarbiaudama su Hirshhorno muziejumi pirmą kartą projektą „Menų naktis“ pristato Europos Sąjungos delegatūra Vašingtone. Šis renginys skirtas meninės raiškos svarbai visuomenėje. Projekte Lietuvai atstovauja Bostone reziduojantys ir Masačusetso technologijos institute dirbantys menininkai Nomeda ir Gediminas Urbonai. Jų pristatoma „Pelkių observatorija“ – tai meninis instrumentas, padedantis pažvelgti į „ateitį“ ir įsitraukti į hipotetiškos „šešėlinės biosferos“ – žmonijai nepažįstamų gyvybės formų – paieškas. Šiuo projektu menininkai siekia katalizuoti vaizduotę naujam sambūviui ir bendrumui – naujo tipo sensorikai ir santykiams su mus supančia gyvąja bei negyvąja aplinka.

Padedant papildytai realybei Seagrassessador, Cocomolko, Carboni, Tortotubus, Nucleo-Flocularia, Cementa, Udarnik, Foudge-Locus ir kiti dvidešimt šeši ekomonstrai sąveikauja tarpusavyje, kuria simpoetinius santykius su realiu ir virtualiu pasauliu. Sąveikoje susikuriančios penkios kompozicijos – „Anglies dioksido koralas“, „Metano debesis“, „Atomo žiedas“, „Sieros spiečius“ ir „Fosforo samanos“ atliepia antropogeniniams veiksniams, įrašiusiems savo poveikį Gotlando saloje ir Baltijos jūroje.

„Pelkių observatorija“ – tai instrumentariumas pelkių supratimui reabilituoti, AR programėlė, inicijuota bendradarbiaujant su Visbio miesto mokyklos mokiniais ir mokytojais. Jie prisidėjo kuriant išgalvotas būtybes, tapsiančias ateities miesto gyventojų palydovais.

Projektas siūlo naujo tipo sensorinę viešąją erdvę, kurioje žmonės ir daugiau nei žmonės susitinka hibridiniame tikrovės ir vaizduotės pasaulyje (pasitelkiant technologijos sąsajas). Projektas sukurtas Švedijos viešojo meno agentūros ir Baltijos meno centro užsakymu, išplėtotas su Gotlando salos regiono planavimo administracija. Gotlando pelkių observatorija tęsia nuolatinį menininkų domėjimąsi pelke kaip biotopu ir kaip koncepcija ar metafora, per kurią galime pažvelgti į pasaulį ir mūsų tarpusavio ryšius.

Šis unikalus vieno vakaro renginys suburs menininkus iš 9 Europos Sąjungos valstybių pasidalinti savo kūrybiniais ir filosofiniais atsakymais į aktualiausias mūsų dienų problemas. Menininkai ne dalyvaus pokalbių cikle temomis nuo klimato kaitos, karo ir lyčių lygybės, bet ir pristatys naujausią savo kūrybą. Visą vakarą Hirshhorno muziejaus vidiniame kieme vyks interaktyvūs pasirodymai, skambės muzika, bus pristatomos videoprojekcijos. Renginys pristatomas bendradarbiaujant Vokietijos, Estijos, Prancūzijos, Italijos, Lietuvos, Lenkijos, Portugalijos, Suomijos ir Švedijos ambasadoms, taip pat „Alliance Française“ bei Lietuvos kultūros institutui.

Jau penkis dešimtmečius Vašingtono širdyje įkurtas Hirshhorno muziejus yra viena svarbiausių šiuolaikinio meno ir kultūros erdvių, vienas lankomiausių modernaus meno muziejų JAV. Hirshhornas yra sukaupęs vieną svarbiausių pokario meno kolekcijų pasaulyje ir siekia šiuolaikiniams menininkams suteikti platformą tyrinėti naujus kūrimo būdus, pasitelkiant performansą, skaitmeninę mediją, vaizdo įrašus ir technologijas.

Renginį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros institutas ir LR ambasada Vašingtone.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją