Parodos pavadinimas neatsitiktinis – šiuo vokišku žodžiu, reiškiančiu tapytoją, Petrą Vaitiekūną vadino jį sekantys KGB agentai. Fiziką baigęs P. Vaitiekūnas sovietmečiu dalyvavo slaptoje pasipriešinimo veikloje – leido nepriklausomą pogrindinę spaudą (rus. samizdat) ne tik iš Lietuvos, bet iš įvairių kitų šalių.

Parodoje „Maler“ pateikiama didelė dalis per daugiau nei 40 metų nutapytų Petro Vaitiekūno darbų. Parodą organizuoja Andrejaus Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras. Tai yra vienas iš renginių, skirtų paminėti A. Sacharovo gimimo metines. Programoje numatytos dar dvi parodos, tarptautinė konferencija ir klasikinės muzikos koncertas.

Dažniausiai P. Vaitiekūnas tapo peizažus, abstrakcijas ir žmones. Kartais atpažįstamus, kartais – nebūtinai. Pats kartą yra pasakęs: „Man patinka chaosas. Noriu iš chaoso ką nors ištraukti: ar netikėtą figūrą, ar netikėtą spalvų derinį, ar emociją, pojūtį, judesį.“

„Petro tapyba tikra, subtilaus kolorito, su gilia spalvos ir komponavimo jausena, ir lyriška, ir dramatiška, figūratyvi, daugiausia portretai – raiškūs, konkrečių žmonių su taiklia piešinio deformacija, pabrėžiančia charakterį... Moterų ciklas ir jų simbolių ženklai, svajojimas apie jas ar prisiminimai... Mažytės kompozicijos su žmonių santykiais – laiko ženklai, kada autorius tapė, to neviltybės ir rezignacijos laiko, Sąjūdžio, rusenusio ir nešioto, nuo vaikystės, iš tėvų, iš senelio, iki didžiojo Persitvarkymo Sąjūdžio, kuris ir nutraukė fizikos mokslų daktaro tapybą, tapybą sau tos poetinės jausenos judesį, tikros kūrybos, kai kuriama ne dėl parodų, ne dėl garso, o iš keisto pašaukimo, kuris – iš vidaus, ar kokio gilaus įspūdžio ar sukrėtimo stimuliuotas“ – apie P. Vaitiekūno tapybą rašė dailininkas Alvydas Šaltenis.

Paroda susijusi ir su ankstesnėmis P. Vaitiekūno veiklomis bei turi kilnų tikslą. Penki atrinkti tapybos darbai dalyvaus aukcione, kuriame paveikslus galės įsigyti visi norintys. Taip pat vyks „tylusis aukcionas“, kuriame bus galima įsigyti dar bene dvidešimt P. Vaitiekūno darbų, siūlomą kainą užrašant ant lapelio. Visos už paveikslus gautos pajamos bus skirtos psichologinės pagalbos su įvairiomis karo traumomis susiduriantiems ukrainiečiams teikimui.

Rotušėje tuo pat metu vyks dar dvi parodos: „Plyta po plytos“ ir „Karo anatomija: Ukraina“.

Dailininkų asociacija Kultūrinių iniciatyvų grupė „Kvadratas“ pakvietė Ukrainos keramikus įgyvendinti bendrą paramos Ukrainai projektą – meninę instaliaciją „Plyta po plytos“. Šią instaliaciją sudaro keramikinių plytų meninės interpretacijos. Plytos žiūrovui pateiktos viena šalia kitos, kaip skirtingų charakterių Ukrainos žmonės tragedijos akivaizdoje – tvirti ir vieningi. Instaliacijos „Plyta po plytos“ kūrime dalyvauja 31 Ukrainos keramikas, eksponuojama 40 kūrinių.

Vilniaus rotušės buvusiose Turizmo informacijos centro patalpose gegužės 3 d. taip pat duris atvers Ukrainos karo artefaktų paroda „Karo anatomija: Ukraina“. Parodoje bus eksponuojami protestų ir karo Ukrainoje artefaktai – nuo 2014 m. Maidano protestų iki Krymo aneksijos ir karinių konfliktų Donecke ir Luhanske bei įvykių, kurie vyko vos prieš kelis mėnesius didelio intensyvumo karo zonose.

Parodas „Maler“, „Plyta po plytos“ ir „Karo anatomija: Ukraina“ aplankyti galima nuo gegužės 4 d. pirmadieniais – penktadieniais nuo 11.00 iki 19.00 val. ir šeštadieniais nuo 10.00 iki 17.00 val. Parodų lankymas nemokamas.

Aukcionas, kuriame bus galima įsigyti P. Vaitiekūno tapybos darbų ir Ukrainos keramikų kūrinių bei taip paaukoti Ukrainai, vyks gegužės 19 d., penktadienį, 16:30 val. Vilniaus Rotušėje (Didžioji g. 31, Vilnius). Dalyvauti aukcione bus galima iš anksto užsiregistravus internetu čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją