Dvi intensyvios dienos naujai teorijai ir praktikai

Renginį pradės dvi paskaitos Kompozitorių namuose (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius). Vieną jų skaitys Londono meno galerijų „Serpentine“ tyrimų ir plėtros skyriaus vadovė Victoria Ivanova, kitą – Madride įsikūrusio fondo „TBA21–Acedemy“ kuratorė Sofia Lemos.

Kompozitorių namai pasirinkti neatsitiktinai – tai vieta, kuri savo atmosfera įkraus visą renginį. Šiame pokario modernistinės architektūros šedevru laikomame pastate, suprojektuotame architekto Vytauto Edmundo Čekanausko, persipina miesto erdvė, jautrumas aplinkai ir žmogiškas mastelis.

Simpoziume bus keliami klausimai, kaip pažangiosios technologijos – tokios kaip blokų grandinė ir decentralizuotos autonominės organizacijos (DAO) – gali pakeisti suvokimą apie aplinką ir perkonfigūruoti meno institucijų veiklą. Kūrybinių dirbtuvių metu specialistai išsamiai nagrinės besiformuojančiomis technologijomis grįstus ateities planus, aplinkosaugos problemas, naujas institucines formas ir to, kaip šie sudėtingi dalykai nepastovioje geopolitinėje tikrovėje dera su tvarumo idėja. Dirbtuves moderuos meno institucijų veikimo modelius iš pagrindų peržiūrintys ir perkuriantys „Trust“ (Berlynas) ir „Gallery Climate Coalition“ (Londonas).

Registraciją į kūrybines dirbtuves galite rasti „Rupert“ internetiniame puslapyje, simpoziumo programos aprašyme.

Žemės dieną – saulėlydžio diktuojama meninė programa

Prasmingas sutapimas – baigiamieji simpoziumo renginiai vyks balandžio 22 d., kai pasaulyje minima Žemės diena. Šią dieną „Rupert“ komanda kartu su dalyviais kvies žiūrovus pasidalyti su tvarumu susijusiomis mintimis ar baimėmis, apibendrinti per paskaitas ir dirbtuves išsikristalizavusias idėjas. Sutemus Valakampiuose (Vaidilutės g. 79) prasidės meninė programa, kurią ruošia menininkai: Jasper Griepink, HASHIA, Jenna Sutela, Barnettas Cohenas, Marissa Lee Benedict ir Davido Ruetero duetas ir Ngoc Nau.

„Meninę programą sudarys trys nauji, konkrečiai vietai pritaikyti performansai ir trys instaliacijos, tyrinėjančios unikalias „Rupert“ erdves. Vieną vakarą su pastatu ir jo aplinka bendraujantys menininkai iškvies tris senąsias Valakampių dvasias – mistinę, „queer“ ir šiurpią technologinę. Eidami takeliais miglotose pievose ir klausydamiesi blokų grandinių kaminų dūzgesio, „Įžeminti“ iš atspindžių nepermatomose balose spės ateitį“, – meninę programą pristato „Rupert“ alternatyvios edukacijos ir viešosios programų kuratorius Tautvydas Urbelis.

Meninė simpoziumo programa tyrinės fantastines išgyvenimo erdves, kuriose nuolatinius ekonominio nerimo prisiminimus keis patrauklūs pasakojimai apie giminystės ryšius. Spręsdami kūrybines įtampas tarp technologijų, mokslo ir gamtos, menininkai išnaudos ir įgalins turimą infrastruktūrą bei „Rupert“ supančią aplinką. Renginyje kūrėjai naudos dirvožemį, persijos decentralizuotas daleles ir ves žiūrovus per judančius pasaulius.

Pasibaigus patyriminei vakaro programai, „Rupert“ organizuojamo simpoziumo programa bus baigta. Norintieji pratęsti pratęsdami verbalinį ir neverbalinį bendravimą galės dalyvauti išskirtinio kolektyvo „Isla to Isla“, švenčiančio penkerių metų jubiliejų, renginyje, vyksiančiame Vilniaus naktinėtojų ir klubinėtojų pamiltame klube „gallery 1986“.

Tikimasi, kad simpoziumas pasiūlys naujus mąstymo būdus

Per simpoziumą įvairiomis priemonėmis bus ieškoma įkvėpimo ir atsakymų, slypinčių tarp skaitmeninių erdvių decentralizavimo ir aplinką tausojančio meno kūrimo klausimų. „Įžeminti“ sieks įveikti ginčytinų ideologinių pozicijų labirintą, išryškinti, kaip kartu tvarumo link tiek skaitmeninėje erdvėje, tiek už jos ribų gali veikti meno institucijos ir menininkai. Užuot siekus moralinių ar technologinių sprendimų, kolektyviai bus ieškoma bendrų jungčių.

Šis renginys – tarsi tramplynas, nuo kurio atsispyręs kiekvienas kaip individas ar organizacija galės peržiūrėti ir permąstyti savo veikimo būdus, ieškoti sprendimų arba tolimesnių diskusijos formų.

***
Dalyviai: Victoria Ivanova („Serpentine Galleries“), Sofia Lemos („TBA21–Acedemy“), Lina Martin-Chan ir Calumas Bowdenas („Trust“), Aoife Fannin („Gallery Climate Coalition“), Jasper Griepink, HASHIA, Jenna Sutela, Barnettas Cohenas, Marissa Lee Benedict ir Davidas Rueteris, Ngoc Nau.
„Įžeminti“ komanda: Viktorija Šiaulytė, Tautvydas Urbelis, Eglė Kliučinskaitė, Rugilė Miliukaitė, Karolina Augevičiūtė, Simona Šulnytė, Augustė Verikaitė, Eglė Pundzevičiūtė.

Simpoziumą „Įžeminti“ remia – Vilniaus miesto savivaldybė, Nordic Culture Point, „Tech Zity“. Institucinis partneris – Lietuvos kompozitorių sąjunga.

Simpoziumas yra dalis ilgalaikio tarptautinio projekto „tvari institucija“, įgyvendinamo kartu su partneriais „E-WERK Luckenwalde“ (Vokietija) ir „LUMA Arles“ (Prancūzija).

Projektą „tvari instituciją“ finansuoja Europos Sąjunga, Teltow-Fläming, Lietuvos kultūros taryba.
Čia išreikštos nuomonės ir požiūriai yra tik autoriaus (-ių) ir nebūtinai atspindi Europos Sąjungos ar kitų finansavimą teikiančių institucijų nuomonę. Nei Europos Sąjunga, nei finansavimą suteikusi institucija negali būti laikomos už jas atsakingos.
***
Simpoziumo „Įžeminti“ programa:

Balandžio 20 d.

Paskaitos,
18:00 – 20:00
Vieta: Kompozitorių namai (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius)

Pranešėjos:
Victoria Ivanova („Serpentine Galleries“)
Paskaitos tema: Infrastruktūros praktika: 2023 m. būklės atnaujinimas

Sofia Lemos (TBA21–Academy)
Paskaitos tema: Regeneracinė praktika: telkimas, kelio ieškojimas ir prasmės kūrimas

Balandžio 21 d.

Kūrybinių dirbtuvių programa
10:00 – 17:00
Vieta: Rupert (Vaidilutės g. 79, Vilnius)

Kūrybinėse dirbtuvėse ieškosime, kaip pasitelkdami pažangias technologijas galime keisti mūsų aplinkosauginį suvokimą ir pertvarkyti meno institucijų veiklą.

Moderatoriai:
🔗‍ Trust (Berlin): Lina Martin-Chan ir Calum Bowden
🔗‍ Gallery Climate Coalition (London): Aoife Fannin

SVARBU! Vienose dirbtuvėse gali dalyvauti iki 20 dalyvių, tad jei jums ar jūsų draugams, kolegoms būtų aktualu ir įdomu sudalyvauti, organizatoriai prašo užpildyti registracijos formą. Dirbtuvės vyks anglų kalba.

10:00 – 13:00
Postkapitalistinių hidrų projektavimas: kolektyvinių kūnų įgarsinimas su „Trust“
Dirbtuves moderuos: Lina Martin-Chan ir Calumas Bowdenas

14:00 – 17:00
Atsakomybės už aplinką link: poveikio vertinimas ir veiksmai kultūros sektoriuje su „Gallery Climate Coalition“ (GCC)
Dirbtuves moderuos: Aoife Fannin

Balandžio 22 d.

Baigiamoji diskusija su simpoziumo dalyviais ir meninė programa,
Vieta: Rupert (Vaidilutės 79, Vilnius)
Durys: 18:30
Diskusijos pradžia: 19:00
Meninės programos pradžia: 20:00

Dalyvaujantys menininkai:
Jasper Griepink
HASHIA
Jenna Sutela
Barnett Cohen
Marissa Lee Benedict ir David Rueter
Ngoc Nau

AFTERPARTY
Oficialus simpoziumo „Įžeminti“ baigiamasis vakarėlis: Isla to Isla: 5 years of adventures RIGHT_BRACKETLEFT_BRACKET @ Gallery 1987 (Kauno g. 32, Vilnius).

Pilną programą galite rasti „Rupert“ internetiniame puslapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją