Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro pranešime spaudai teigiama, jog Lietuvos publika jau pažįsta Árpádo Schillingo ir „Krétakör“ kūrybą – Naujosios dramos akcijoje ir „Sirenų“ festivalyje buvo parodyti tarptautinį pripažinimą pelnę spektakliai „Baalas“, „Juoda šalis“ („Blackland“) ir „Žuvėdra“.

Ir šie spektakliai, ir Schillingo idėja surengti Vilniuje bendrą lietuvių ir vengrų aktorių projektą sukėlė didelį mūsų teatralų susidomėjimą. Jame dalyvauti atrinkti aktoriai Saulius Balandis, Jolanta Dapkūnaitė, Dainius Gavenonis, Gytis Ivanauskas, Viktorija Kuodytė, Arūnas Sakalauskas ir Rimantė Valiukaitė.

Schillingo vadovaujama jungtinė aktorių grupė Vilniuje ieškos medžiagos bendroms improvizuotoms istorijoms, kurios bus repetuojamos ir pristatytos publikai balandžio 26-ąją 21 valandą Nacionalinio dramos teatro mažojoje salėje.

Vienas aktualiausių ir problematiškiausių šiuolaikinio teatro kūrimo būdų yra susijęs su skirtingų šalių menininkų bendradarbiavimu.

Išpopuliarėjus tarptautiniams projektams, atsiranda būtinybė ieškoti jų įgyvendinimo būdų, pagrįstų kūrybinės motyvacijos ir ilgalaikės partnerystės kriterijais. Jų neįmanoma rasti be pačių menininkų suinteresuotumo, kuris vienintelis gali pateisinti tarptautinės paramos ir koprodukcijos modelius. Čia nėra taisyklių, nes kiekvienas atvejis savaip unikalus.

„Vilniaus susitikimas“ yra pirmą kartą Lietuvos teatre įgyvendinamas tokio pobūdžio kūrybinis projektas, kuriame dalyvauja aukščiausio lygio menininkai. Anot Schillingo, jam „svarbiau kurti bendro džiaugsmo akimirkas negu išreikšti savo vizijas“, ir „Vilniaus susitikime“ jis kartu su jungtine aktorių grupe per dešimt bendro darbo dienų tikisi geriau „suprasti jų vertę“.

„Vilniaus susitikimas“ pradės jau aštuntus metus Teatro ir kino informacijos ir edukacijos centro rengiamą tarptautinį festivalį Naujosios dramos akcija, kuris siekia pristatyti įdomiausius šiuolaikinės dramaturgijos ir teatro reiškinius bei diegti naujas idėjas Lietuvos teatre. Šių metų festivalio temos – tarptautinis kūrybinis bendradarbiavimas ir naũjos dramaturgijos formos. Festivalyje dalyvauja garsūs Suomijos, Didžiosios Britanijos, Vengrijos, Vokietijos ir Lietuvos teatro menininkai. NDA’06 pristatys net tris festivalio inicijuotus bendrus tarptautinius projektus, kuriuos rengia žinomi Lietuvos ir užsienio teatro menininkai. Pagrindiniai NDA’06 renginiai vyks gegužės 12-28 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją