„Man nesuprantami tokie inspekcijos vadovo teiginiai, man nesuprantama, kaip ši inspekcija, būdama pavaldi Kultūros ministerijai rašo raštus, formuluoja tam tikras pozicijas, kreipiasi į Seimo komitetą, kreipiasi į kitas tris ministerijas, Kultūros ministeriją paliekant iš esmės už borto“, – ketvirtadienį Seime vykusios Vyriausybės valandos metu teigė S. Kairys, atsakydamas į „laisviečio“ Vytauto Mitalo klausimą.

Ministras akcentuoja nemanąs, kad Valstybinė kalbos inspekcija turėtų užsiimti politikos formulavimu.

„Nemanau, kad politikos formulavimas yra irgi būtent inspekcijos funkcija, tuo labiau, kad Vyriausybė savo laikinai sprendimais ir sprendžia tas problemas, kurios gal kažkiek nesutampa su pačiu kalbos įstatymu. Tai, mano galva, į įstatymą žiūrėti yra viena, bet į bendrą paveikslą yra visai kas kita. Tai, mano galva, į įstatymą žiūrėti yra viena, bet į bendrą paveikslą yra visai kas kita“, – pridūrė jis.

S. Kairys tikina dar ketvirtadienį ketinantis aptarti susidariusią situaciją su Valstybinės kalbos inspekcijos vadovu.

„Ir su šiuo vadovu dar šiandieną laukia pokalbis. (Reikia – ELTA) truputėlį pasitikinti, ar vienodai matome situaciją, ar vienodai viską suprantame, nes ne kalba yra pavojuje, o žmonės“, – sakė ministras.

ELTA primena, kad Valstybinės kalbos inspekcijos raštą dėl valstybinės kalbos reikalavimų taikymo Ukrainos karo pabėgėliams problemos sukritikavo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. Pasak jos, kalbos inspektoriai, užuot dėmesį skyrę policinėms priemonėms, galėtų imtis iniciatyvų, kad padėtų kalbą norintiems išmokti žmonėms.

A. Armonaitė pridūrė, kad Lietuva pirmą kartą per pastaruosius 33 metus tapo imigracijos, o ne emigracijos šalimi ir paragino būti supratingesniais ir empatiškesniais tiems, kas pasirinko ją savo naujais (galbūt laikinais) namais.

Valstybinės kalbos inspekcijos vadovą sukritikavo ir premjerė Ingrida Šimonytė. Pasak jos, įstaigos vadovo pasisakymai ne laiku ir ne vietoje sukėlė įtampą ir yra nepagarbūs nuo karo pabėgusių žmonių atžvilgiu.

Savo ruožtu Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka teigia, kad šiuo metu karo pabėgėlių iš Ukrainos lietuvių kalbos mokymui skiriami ištekliai yra per maži. Todėl, pasak inspekcijos viršininko, ukrainiečiai nespės per Vyriausybės nustatytą 24 mėnesių laikotarpį išmokti lietuvių kalbos reikiamu lygiu. A. Valatka pabrėžia, kad valstybinės kalbos mokėjimas yra būtinas, kad ukrainiečiai galėtų būti pilnavertiškai integruoti.