Paroda veiks iki balandžio 30 d.

Itin retai savo kūrybą viešai eksponuojantis menininkas dar mažiau linkęs „eksponuoti“ savo gyvenimą. O iš tiesų – visas jo gyvenimas ir yra kūryba. Beveik neišeinantis iš savo dirbtuvės, užimančios kone pusę kaimiško medinuko Vilniaus priemiestyje, menininkas nuolat tapo, kaip jis pats sako, pro dirbtuvės langą matomą Riešės peizažą. Į pastarąjį įsilieja karvė, pianistas, Marselio Diušano (Marcelio Duchamp'o) objektai, Nojus iš Mikelandželo Buonaročio (Michelangelo Buonarroti) kūrinio, kitų pasaulinių šedevrų interpretacijos, abstrahuotos, mitologizuotos figūros, kylančios nuo šiuolaikinio pasaulio atsiskyrusio menininko vaizduotėje.

Menininkas tyrinėja kiekvieną pasirinktą temą ir motyvą nuosekliai, sluoksniuodamas atspalvį po atspalvio. Anksčiau tamsūs, monochromiški jo darbai, sunkiai įsileidžiantys motyvą, nebent tai būtų tas pats pianinas, prie jo klavišų palinkusi figūra (dažna dedikacija Igoriui Stravinskiui) ar grubi, ne kiekvienam atpažįstama obels šaka – pastaruoju metu įgyja daugiau šviesos. Persmelkti melsvų, pilkų, žydrų atspalvių kūriniai, nors ir įvardijami atrodytų banaliai, – peizažas su karve – interpretuodami garsius meno istorijos kūrinius tarsi tęsia Panašumo nepanašume istoriją (autoriaus sugalvotas pavadinimas, vartotas 2008, 2012 ir 2017 m. su tapytojais Algimantu Kuru ir Raimondu Martinėnu rengtoms parodoms ir personalinei parodai 2017 metais).

Viačeslavas Jevdokimovas-Karmalita gimė 1946 m. Chmelnickyje. Ukrainoje. Pseudonimas Karmalita – Viačeslavo Jevdokimovo mamos, gyvenusios Vakarų Ukrainoje, mergautinė pavardė. Šeima, kurioje jis augo, kilusi iš Vakarų Ukrainos, Galicijos. Čia persipina keletas kultūrų: lenkų, ukrainiečių, vengrų, rumunų ir žydų.

Pradžioje savo karjerą siejęs su kino režisūra, jaunystės klajonių atvestas į Lietuvą Viačeslavas pasirinko dailę. 1980 m. LTSR valstybiniame dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija) baigė freskos-mozaikos studijas. Šiuo metu gyvena ir dirba Riešėje, Vilniaus apskrityje.

Paroda veikia: I–VI 10:00–18:00 | Maironio g. 6, Vilnius (VDA Senųjų rūmų II kiemas)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją