„Recycled Colours“ – septintoji asmeninė J. Tarabildos paroda, kurios kūriniai atlikti naudojant dažų likučius, susikaupusius menininko studijoje per kelerius pastaruosius metus, tapant ant drobės. Tačiau autorius tapybos darbais jų siūlo nevadinti, pridurdamas, kad vienintelis matomas paties menininko buvimo įrodymas tampa dažų tepimas teptuku.

Kaip parodos anotacijoje rašo meno kritikė Rosana Lukauskaitė, naujausia J. Tarabildos paroda „Recycled Colours“ kūrybą kviečia vertinti kaip nuolatos atsinaujinantį energijos šaltinį ir nagrinėja, kaip perdirbimas gali turėti tiek ekologinę, tiek ir estetinę prasmę.

„Iškyla klausimas, ar į spalvų paletes panašūs darbai yra tik meninio kūrinio išvirkštiniai atspindžiai, ar jie taip pat gali tapti savarankiškais meno objektais, turinčiais savo reikšmę ir vertę. Ši dviprasmiškumo samprata sukuria sąveiką tarp meno kūrinio ir žiūrovo, pabrėždama meno subjektyvumą ir įvairovę, – teigia menotyrininkė. – Menininkas, kuris pasirenka kvestionuoti mūsų pačių fantaziją ir meno viršenybės traktavimą, suteikia dažų likučiams naują prasmę ir tai, kas iš pradžių atrodė kaip paprastas spalvų eksperimentas, tampa filosofine meno ribų ir galimybių metafora, leidžiančia mums tyrinėti meno esmę, meno kūrimo procesą ir meninės patirties vertę.“

J. Tarabilda yra Vilniaus dailės akademijos skulptūros katedros absolventas, savo kūrybą pristatantis tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Menininkas dėmesį skiria ne tik tapybai, bet ir fotografijai, videokūriniams ir objektams, sudarydamas kompleksinį ir įtemptą kūrybos lauką.

2017 metais konkurse „Jaunojo tapytojo prizas“ J. Tarabildos kūrinys buvo įvertintas publikos prizu, o 2020-aisiais kūrėjas žiūrovų buvo išrinktas geriausiu menininku meno mugėje „ArtVilnius’20“. J. Tarabildos kūrinių yra įsigijęs MO muziejus ir privatūs kolekcininkai iš Lietuvos, Latvijos, Vokietijos, Izraelio, JAV, Estijos bei Jungtinės Karalystės. Menininkui atstovaujanti galerija „Meno niša“ jo kūrybą sėkmingai pristatė ir šiuolaikinėse meno mugėse „viennacontemporary“ Austrijoje, „Positions Berlin“ Vokietijoje, „ArtVilnius“ Lietuvoje.

„Džiaugiuosi šiuo bendradarbiavimu ir „Look“ galerija bei jų pasitikėjimu manimi kaip menininku, taip pat už suteiktą galimybę pristatyti naujausius savo kūrinius“, – apie būsimą parodą pasakojo J. Tarabilda.

Pasak Vilniaus miesto galerijos „Meno niša“ vadovės Dianos Stomienės, vienas iš svarbių galerijos tikslų – tarptautinis bendradarbiavimas, ypač tarp Baltijos šalių galerijų ir menininkų.

„Labai džiaugiamės pratęsdami bendradarbiavimą su „Look“ galerija, kurioje 2021 metais vykusi Jurgio paroda „Lines and Dots“ sulaukė didelio susidomėjimo. Tęsdami bendradarbiavimą, praėjusiais metais „Meno nišoje“ taip pat surengėme „Look“ menininko latvio Jānio Šneiderio parodą „Smėlio knyga“, – apie Baltijos šalių bendradarbiavimą pasakojo D. Stomienė, pridurdama, kad ši Rygos galerija, vis pažįstamesnė Lietuvoje, praėjusiais metais pirmą kartą dalyvavo ir meno mugėje „ArtVilnius“.

J. Tarabildos paroda „Recycled Colours“ Rygos „Look“ galerijoje (Ģertrūdes iela 62A) veiks iki balandžio 22 dienos. Vilniaus miesto galeriją „Meno niša“ remia Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją