Lietuvos rašytojų sąjunga atrankai buvo pateikusi Kotrynos Zylės apsakymų knygą apie mitines būtybes „Siela sumuštinių dėžutėje“ (2021). Atrankos komisija pažymėjo itin išskirtinę šios knygos vietą šiuolaikinėje vaikų literatūroje. Rašytoja čia meistriškai sujungia praeities paveldą su dabarties realijomis ir atveria naują pasaulio pažinimo erdvę.

Autorė pasitelkia mitologiją, tačiau priartina ją prie šiuolaikinio pasaulio, prie paties vaiko tikrovės. Mitinės būtybės veikia šių dienų vaiko kasdienybėje: miesto baseine, troleibuse, daugiabučio kieme.

Dar viena jos knyga, už kurią skiriama premija, – „Geriausia diena“. Tai neįprastos formos paveikslėlių knygelė apie du viename daugiaaukštyje gyvenančius vaikus ir jų emocijas. Komisija išskyrė subtilų tekstą ir išraiškingas iliustracijas, kurias sukūrė Inga Dagilė.

„Meno bangos“

Ignaliniečių viešoji įstaiga „Meno bangos“ (vadovas Marius Kraptavičius, projektų vadovė Gintarė Adomaitytė), komisijos nuomone, išskirtinis reiškinys, pirmenybę teikiantis regionų vaikų ir paauglių švietimui ir skaitymo skatinimui. „Meno bangos“ vaikams sistemingai organizuoja įvairius renginius, susitikimus su menininkais, savo interneto svetainėje aktyviai skelbia straipsnius kultūros, literatūros ir kitų meno formų temomis bei aktualijomis.

2022 m. su Lietuvos kultūros tarybos parama buvo įsteigta nauja rubrika „Apie knygas mažiems ir jauniems“. Svetainėje rašantys autoriai skiria dėmesio tiek pačioms knygoms, tiek vertėjams, tiek autoriams. Išskirdama „Meno bangų“ veiklą ir išrinkdama šią įstaigą laureate, komisija pažymėjo, kad ji reprezentuoja Lietuvos kultūrinį gyvenimą ir aktualijas už didmiesčių ribų, o tai labai svarbi ir reikalinga misija.

Vaikų literatūros premiją yra įsteigusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Šia premija norima paskatinti, kad rastųsi daugiau kokybiškų kūrinių vaikams ir paaugliams, taip pat norima įvertinti švietimo, visuomeninių ar privačių įstaigų, asmenų indėlį populiarinant vaikų literatūrą, ugdant estetines, bendražmogiškas ir pilietines vertybes, skleidžiant originalias kūrybos iniciatyvas.

Premija teikiama kasmet, minint Tarptautinę vaikų knygos dieną. Premija – 100 BSI (bazinė socialinė išmoka), t. y. 4900 Eur.

Šios premijos laureatais yra tapę Kęstutis Kasparavičius, Vytautas V. Landsbergis, Vytautė Žilinskaitė, Ramutė Skučaitė, Violeta Palčinskaitė, Ignė Zarambaitė, dailininkė Zofija Vainilaitienė, Tomas Dirgėla ir daugelis kitų vaikų literatūros rašytojų, skaitymo skatintojų ir populiarintojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją