Šio kolektyvo ištakos siekia praėjusį šimtmetį. Vieno ryškiausių bulgarų ir Rytų Europos saksofonininkų Anatolijaus Vapirovo suburtas kolektyvas pirmą kartą džiazo gerbėjams pasirodė 1997 m. Mulhauzo džiazo festivalyje Prancūzijoje. Tiesa, tuo metu jis vadinosi Naujuoju Europos saksofonų kvartetu arba „N.E.S.Q“. Ansamblio sudėtyje be paties Anatolijaus saksofonus pūtė italas Gianni Gebbia bei lietuviai – Petras Vyšniauskas ir Vytautas Labutis.

Ryškiomis melodijomis, dažnai padvelkiančiomis Pietų ir Rytų Europos folkloro paveldu, polifoninėmis faktūromis ir švelniai melancholiška įvairiausių tonacijų saksofonų – nuo soprano iki baritono – kuriama atmosfera pasižymėjęs kolektyvas atrado kelią į daugelio muzikos gerbėjus širdis.

„N.E.S.Q“ tęsė koncertinę veiklą, grojo ne viename Italijos ir Bulgarijos džiazo festivalyje, tačiau dėl kiekvieno iš narių užmojų ir muzikinių ieškojimų kituose kolektyvuose, kvartetas pamažu apsiklojo laiko dulkėmis.

2022-aisiais atėjo metas jas nupūsti. „N.E.S.Q“ transformavosi į „E.I.S.Q“ − A. Vapirovą ir P. Vyšniauską pakeitė nemažiau talentingi pūtikai – Simonas Rose‘as ir Warnfriedas Altmannas. Tais pačiais metais kolektyvas surengė išskirtinį koncertą Magdeburgo džiazo festivalyje parodydami, jog praėję metai nė kiek nepaveikė jų meistrystės. Priešingai – kvarteto muzika pasiekė naują brandos etapą.

G. Gebbia, V. Labutis, W. Aaltmannas ir S. Rose‘as – tai keturios ryškios, laisvos, nevaržomos ir savita muzikine filosofija spinduliuojančios asmenybės. Tai improvizatoriai, kuriems scenoje nėra nieko neįmanomo. Turėdami itin platų, tarpžanrinių patirčių lauką ši ketveriuke geba sukurti nepaprastai įtraukų ir fantaziją įaudrinantį muzikinį potyrį. „E.I.S.Q“ kūryba – tai tarsi genialiai suregzti Umberto Eco romanų siužetai, kuriuose skaitytojas po įnirtingo klaidžiojimo skirtingomis istorinėmis epochomis yra pribloškiamas netikėtos atomazgos.

Kovo 29-osios „E.I.S.Q“ pasirodymas „Improdimensijoje“ – unikali proga išgirsti šį netikėtai 2022 m. atgimusį kvartetą. Deja, taip pat netikėtai šis kolektyvas, vienijantis skirtingų Europos kampelių saksofonininkus, gali vėlei ilgam išnykti iš melomanų radarų. Nepraleiskite progos tapti istorijos dalimi!

Koncertą iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją