Renginį vedė aktoriai Džiugas Siaurusaitis, Toma Vaškevičiūtė ir Gytis Ivanauskas.

Pirmasis visus susirinkusius su ateinančia teatro diena pasveikino kultūros ministras Simonas Kairys. Jis vylėsi, kad rudenį Nacionaliniame dramos teatre statybininkus pakeis kūrėjai, bus atidaryta didžioji salė ir tai bus puiki dovana Vilniui, švenčiančiam 700 metų jubiliejų.

S. Kairys teigė, kad kurti, veikti, nepasiduoti šiandien yra svarbiau nei bet kada anksčiau.

„Linkiu, kad visos Lietuvos teatrų scenos taptų jungiančia platforma. Tegu joje sutelpa skirtingos kartos, skirtingi ieškojimai ir atradimai. Juk teatras yra gyvas organizmas. Čia visada bus pokyčių ir virsmo laikotarpių. Svarbiausia – kad ir tuos laikotarpius lydėtų pagarba, geranoriškumas ir bendra vizija. Šiandien ta vizija – laisvas, amžinąsias vertybes ir žmogaus teises apgynęs pasaulis. O teatras taip pat yra to pasaulio dalis“, – sakė S. Kairys.

Padėkos premija až viso gyvenimo indėlį į scenos meną skirta režisieriui Gyčiui Bernardui Padegimui.

„Kaip sakė klasikas, namai – tai ne pastatai, o žmonės. Linkiu visiems Lietuvos žmonėms kurti ir būti bendruose dvasios namuose, niekada nesunaikinamuose“, – atsiimdamas apdovanojimą kalbėjo režisierius.

Už dramaturgiją apdovanotas Mindaugas Nastaravičius, dėkodamas teatrams, su kuriais dirba, ir savo artimiesiems, pabrėžė kantrybės, kurios visiems reikia, svarbą. „Mano supratimu, būti nominuotam taip pat svarbu kaip tapti laureatu“, – sakė jis.

Atskira LATGA premija kaip populiariausiam 2022 m. autoriui skirta šiandien 50-ies metų jubiliejų švenčiančiam Mariui Ivaškevičiui.

Kadangi jam prisijungus nuotoliniu būdu trūkinėjo ryšys, savo sveikinimo žodį jis paskelbė feisbuke.

„Sveikinu visus Lietuvos teatralus su mūsų švente. Dėkoju Latgai už šį populiariausio autoriaus apdovanojimą. Man tai yra labai svarbus įvertinimas, laiko ir žiūrovų meilės įvertinimas. Dėkoju savo režisieriams, kurių dėka čia dabar kalbu (nors ir nekalbu) – mūsų grandams Rimui Tuminui ir Oskarui Koršunovui, „Madagaskaro“, „Mistro“, „Miegančių“, „Rusiško romano” aktoriams. Linkiu Lietuvos teatrui būti drąsiu, nepatogiu ir visapusiškai įvairiu. Puoselėkite dramaturgus, nes tai labai jautri teatro kultūra, kurią nepaprastai sunku užauginti ir labai lengva sunaikinti. Linkiu nepražiopsoti, kai užgims nauja Lietuvos dramaturgijos žvaigždė. Svarbiausia ją pamatyti (atpažinti), o po to paimti viską, ką ji gali duoti. Ir kad jau ceremonija buvo paankstinta viena diena ir netikėtai sutapo su mano paties 50mečiu, norėjau padėkoti savo mylimiems tėvams, mamai Julijai ir tėčiui Albertui už šį nuostabų gyvenimą, kurį jie man dovanojo. Jie visada buvo ir yra mano užnugaris ir stuburas. Mama, Tėti, aš jus labai, labai, labai, labai Myliu!“ – rašė jis.

Kaip socialinio rezonanso spektaklis apdovanotas „Žuvies akis“ kurtas spektaklis „Nemiga“, kurį lietuviai kūrė kartu su ukrainiečiais. „Karo akivaizdoje mes nebemiegame, mes nuolatinėje būdravimo būsenoje“, – kalbėjo idėjos autorė Goda Giedraitytė, skirdama apdovanojimą Ukrainai, vis dar tebekovojančiai už mūsų laisvę.

Geriausiu jaunuoju aktoriumi paskelbtas Mantas Bendžius.

Boriso Dauguviečio auskaras už naujų sceninės išraiškos formų paieškas skirtas Operomanijos prodiuserei Anai Ablamonovai, kuri dėkojo komisijai už dėmesį šiai profesijai.

Geriausias spektaklis vaikams ir jaunimui – Šviesos ir materijų spektaklis „Tunelis“, kurį kartu kūrė Klaipėdos lėlių teatras ir Liublianos lėlių teatras.

Geriausias objektų ir lėlių spektaklis – Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Apie pasaulį“.

Andrius Stasiulis apdovanotas už geriausią videografiją ir šviesų dizainą spektakliams „Indigo. Das Schliemann Project“ (Šeiko šokio teatras) ir „Dona Kichotė“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

Už scenografiją ir kostiumų dizainą apdovanotos Sigita Šimkūnaitė ir Sandra Straukaitė, dirbusios su spektakliais „Edžio pabaiga“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir „Indigo. Das Schliemann Project“ (Šeiko šokio teatras). S. Straukaitė tikino, kad mažų darbų joms nebūna ir visus jos atliekančios labai nuoširdžiai.

Už muziką apdovanotas Mantvydas Leonas Pranulis, kūręs muziką spektakliui „Sala, kurios nėra“ (Juozo Miltinio dramos teatras, Panevėžio muzikinis teatras).

Už choreografiją apdovanojimas skirtas Agnijai Šeiko už šokio spektaklio „Indigo. Das Schliemann Project“ choreografiją (Šeiko šokio teatras).

A. Šeiko kalbėjo, kad šiuolaikinis šokis yra kaip lakmuso popierėlis, kiek laisvėja mūsų bendruomenė. „Mes lankstūs, galime šokti gatvėje, bet kur, bet gal laikas persvarstyti situaciją, gal laikas turėti ir nacionalinį šokį teatrą, likti lanksčiais, bet su tvirtu stuburu“, – sakė ji.

Kaip geriausias šokėjas apdovanotas Jeronimas Krivickas už Kvedaro vaidmenį operoje-balete „Dievo avinėlis“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras), vaidmenį balete „Infra“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) ir Orfėjo vaidmenį tarpdisciplininio šiuolaikinio baleto spektaklyje „Orfėjas, Euridikė“ („Tarp tylos“).

Geriausia solistėGunta Gelgotė, kuriai apdovanojimas skirtas už Julijos vaidmenį operoje „Lokys“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

„Kad galiu žiūrėti į savo vaikus žaidžiančius, stovėti ant scenos, noriu padėkoti Ukrainos didvyriams, kad jie kovoja su tuo raudonu lokiu“, – kalbėjo ji.

Geriausiu aktorių ansambliu paskelbta spektaklio „Laukys“ komanda (Juozo Miltinio dramos teatras).

Geriausiu aktoriumi tapo Mantas Zemleckas už Doriano vaidmenį spektaklyje „Dorianas“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras, Diuseldorfo teatras D‘Haus, agentūra „EDM“).

Geriausia aktorė – Dinga Kulionytė, kuriai apdovanojimas skirtas už Mašos vaidmenį spektaklyje „Žuvėdra“ (OKT / Vilniaus miesto teatras) ir tyrinėtojos Dignos, Yoko Ono vaidmenis spektaklyje „Lost Lost Lost“ (Klaipėdos dramos teatras).

Geriausia režisiere paskelbta Eglė Švedkauskaitė už spektaklį „Jauno žmogaus memuarai“ (Valstybinis jaunimo teatras).

„Ačiū Ričardui Gaveliui, kad nenutrenkė manęs žaibais už tai, ką dariau su jo kūriniu“, – kalbėjo ji, taip pat dėkodama visiems, kūrusiems kartu.

Profesionaliojo scenos meno vertinimo komisija šiemet išrinko „Auksinių scenos kryžių“ nominantus pagal atskiras kategorijas iš 102 pateiktų pasiūlymų. Premijomis siekiama įvertinti profesionaliojo scenos meno srities kūrėjų, tyrėjų ir kitų meno srities darbuotojų reikšmingiausius praėjusių metų darbus ir išskirtinius profesinius laimėjimus.

Konkursui pateiktus darbus vertino: Margarita Alper, Raimonda Bitinaitė-Širvinskienė, Eglė Gudžinskaitė, Sigita Ivaškaitė, Monika Jašinskaitė, Lina Klusaitė, Martynas Petrikas, Evgeniya Shermeneva ir Janina Stankevičienė.

Šių metų nominantai ir laimėtojai (paryškinti)

DRAMATURGIJA

ŽYGIMANTAS KUDIRKA

Už dramaturgiją korporatyvinei distopijai / probiotinei ekotopijai balsams „Puikus naujas kūnas“ (Operomanija);

MINDAUGAS NASTARAVIČIUS

Už dramaturgiją spektakliams „Miškelis“ (Klaipėdos jaunimo teatras) ir „Jauno žmogaus memuarai“ (Valstybinis jaunimo teatras);

PAULINA PUKYTĖ

Už dramaturgiją spektakliui „Scilė nori būti žmogumi“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras);

DOVILĖ ZAVEDSKAITĖ Už dramaturgiją spektakliui „Pirk dramblį“ (Bad Rabbits, OKT / Vilniaus miesto teatras).

SOCIALINIO REZONANSO SPEKTAKLIS

KAUNO ASAMBLĖJA (Nacionalinis Kauno dramos teatras, Porte Parole);

NEMIGA (Žuvies akis);

SIRENŲ TYLA (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);

SPEKTAKLIS, KURIS NEĮVYKO (Vilniaus senasis teatras).

JAUNOJI MENININKĖ / JAUNASIS MENININKAS

Aktorius MANTAS BENDŽIUS

Už Berniuko vaidmenį spektaklyje „Pirk dramblį“ (Bad Rabbits, OKT / Vilniaus miesto teatras);

Šokėjas MARIUS EIDRIGEVIČIUS

Už spektaklio „Vyrsmas“ idėją ir atlikimą (Low Air Vilniaus miesto šokio teatras, Kauno miesto kamerinis teatras);

Scenografai JURGIS PAŠKEVIČIUS ir MONIKA JANULEVIČIŪTĖ

Už scenografiją spektakliui „Jauno žmogaus memuarai“ (Valstybinis jaunimo teatras);

Režisierės ir aktorės ARMANDA RUDELYTĖ, MINGAUDĖ KOTRYNA ZUJUTĖ, VAIVA ONA MAKŪNAITĖ, RUGILĖ JANKAUSKYTĖ

Už dokumentinio spektaklio garsinio pasivaikščiojimo „Iš|m(i)estas“ idėją ir įgyvendinimą (Menų spaustuvė);

Aktorius DOMANTAS STARKAUSKAS Už Treplevo vaidmenį spektaklyje „Žuvėdra“ (OKT / Vilniaus miesto teatras).

BORISO DAUGUVIEČIO AUSKARAS už naujų sceninės išraiškos formų paieškas

Operomanijos prodiuserė ANA ABLAMONOVA;

Audioserialo „Šiaurės miestelis“ kūrybinė grupė: dramaturgės BIRUTĖ KAPUSTINSKAITĖ ir TEKLĖ KAVTARADZĖ, režisierius RIČARDAS MATAČIUS, prodiuserė RASA KREGŽDAITĖ;

Meno ir mokslo laboratorijos ir Urbanistinio draustinio renginių ciklo MMLAB erdvėje autoriai: režisierius, aktorius PAULIUS MARKEVIČIUS, prodiuserė RUSNĖ KREGŽDAITĖ;

Dramaturgė GABRIELĖ LABANAUSKAITĖ.

SPEKTAKLIS VAIKAMS IR JAUNIMUI

Spektaklis-žygis BRŪZGYNŲ EILĖS (Teatro istorijos);

Įtraukusis šokio spektaklis neregiams ir silpnaregiams NEREGĖTAS PASAULIS (šokio teatras „Dansema“);

Šviesos ir materijų spektaklis TUNELIS (Klaipėdos lėlių teatras, Liublianos lėlių teatras);

Baletas UŽBURTOS AKYS (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

OBJEKTŲ IR LĖLIŲ SPEKTAKLIS

APIE PASAULĮ (Vilniaus teatras „Lėlė“);

DEIVIŲ ARCHEOLOGIJA (Stalo teatras, Lvivo lėlių teatras „Ir žmonės, ir lėlės“);

NYKSTANTYS ŽMOGELIUKAI (Kauno valstybinis lėlių teatras);

PASIRINKIMAS (Vilniaus teatras „Lėlė“).

VIDEOGRAFIJA IR ŠVIESŲ DIZAINAS

ARVYDAS BUINAUSKAS

Už šviesų dizainą spektakliui „Orfėjas, Euridikė“ („Tarp tylos“);

VYTAUTAS JAŠAUSKAS, RIČARD ŽIGIS, MYKOLAS BUDRAITIS, AXEL MARTINEZ

Už videografiją spektakliui „Boksas“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);

KŪRYBINĖ GRUPĖ

Už filmą spektakliui „Scilė nori būti žmogumi“ (Valstybinis Vilniaus mažasis teatras);

ANDRIUS STASIULIS

Už šviesų dizainą spektakliams „Indigo. Das Schliemann Project“ (Šeiko šokio teatras) ir „Dona Kichotė“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);

VILIUS VILUTIS

Už šviesų dizainą spektakliui „Pasirinkimas“ (Vilniaus teatras „Lėlė“).

SCENOGRAFIJA IR KOSTIUMŲ DIZAINAS

SIGITA ŠIMKŪNAITĖ

Už scenografiją spektakliui „Dona Kichotė“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);

SIGITA ŠIMKŪNAITĖ IR SANDRA STRAUKAITĖ

Už scenografiją ir kostiumų dizainą spektakliams „Edžio pabaiga“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir „Indigo. Das Schliemann Project“ (Šeiko šokio teatras);

BIRUTĖ UKRINAITĖ

Už scenografiją spektakliui „Undinė“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);

RENATA VALČIK

Už scenografiją ir kostiumų dizainą spektakliui „Laukys“ (Juozo Miltinio dramos teatras).

MUZIKA

RITA MAČILIŪNAITĖ

Už muziką spektakliui „Pasirinkimas“ (Vilniaus teatras „Lėlė“);

AGNĖ MATULEVIČIŪTĖ

Už muziką spektakliui „Jauno žmogaus memuarai“ (Valstybinis jaunimo teatras);

MANTVYDAS LEONAS PRANULIS

Už muziką spektakliui „Sala, kurios nėra“ (Juozo Miltinio dramos teatras, Panevėžio muzikinis teatras);

JŪRA ELENA ŠEDYTĖ IR ALBERTAS NAVICKAS

Už muziką spektakliui „Orfėjas, Euridikė“ („Tarp tylos“).

CHOREOGRAFIJA

AGNIETĖ LISIČKINAITĖ

Už choreografiją spektakliui „Laukys“ (Juozo Miltinio dramos teatras);

BIRUTĖ LETUKAITĖ

Už šokio spektaklio „(M)eilės (m)eilėse“ choreografiją (Kauno šokio teatras „Aura“, Kauno rajono muziejus, NIKO naujų idėjų kamerinis orkestras);

MARTYNAS RIMEIKIS

Už tarpdisciplininio šiuolaikinio baleto spektaklio „Orfėjas, Euridikė“ choreografiją („Tarp tylos“);

AGNIJA ŠEIKO

Už šokio spektaklio „Indigo. Das Schliemann Project“ choreografiją (Šeiko šokio teatras);

GAJ ŽMAVC

Už šokio spektaklio „Dona Kichotė“ choreografiją (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras).

ŠOKĖJA / ŠOKĖJAS

DIEGO VEGA ALCALA

Už vaidmenį šokio spektaklyje „(M)eilės (m)eilėse“ (Kauno šokio teatras „Aura“, Kauno rajono muziejus, NIKO naujų idėjų kamerinis orkestras);

ANNA CHEKMAROVA

Už vaidmenį šokio spektaklyje „Dona Kichotė“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);

OKSANA GRIAZNOVA

Už vaidmenį šokio spektaklyje „La Calash La Latin-LT“ (Granhøj Dans, Šeiko šokio teatras);

MARINE FERNANDEZ

Už vaidmenį šokio spektaklyje „(M)eilės (m)eilėse“ (Kauno šokio teatras „Aura“, Kauno rajono muziejus, NIKO naujų idėjų kamerinis orkestras);

JERONIMAS KRIVICKAS

Už Kvedaro vaidmenį operoje-balete „Dievo avinėlis“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras), vaidmenį balete „Infra“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras) ir Orfėjo vaidmenį tarpdisciplininio šiuolaikinio baleto spektaklyje „Orfėjas, Euridikė“ („Tarp tylos“).

SOLISTĖ / SOLISTAS

MARIJA ARUTIUNOVA

Už Elisabeth vaidmenį miuzikle „Elisabeth“ (Kauno valstybinis muzikinis teatras);

KAMILĖ BONTÉ

Už Gabijos vaidmenį operoje-balete „Dievo avinėlis“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras);

GUNTA GELGOTĖ

Už Julijos vaidmenį operoje „Lokys“ (Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras);

MONIKA PLEŠKYTĖ

Už Džildos vaidmenį operoje „Rigoletas“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Maskato karališkosios operos teatras ROHM);

STEPONAS ZONYS

Už Tito vaidmenį operoje-balete „Dievo avinėlis“ (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras, Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras).

AKTORIŲ ANSAMBLIS

Aktorių ansamblis spektaklyje GUAŠAS (Valstybinis jaunimo teatras);

Aktorių ansamblis spektaklyje JAUNO ŽMOGAUS MEMUARAI (Valstybinis jaunimo teatras);

Aktorių ansamblis spektaklyje KŪNAI (Juozo Miltinio dramos teatras);

Aktorių ansamblis spektaklyje LAUKYS (Juozo Miltinio dramos teatras);

Aktorių ansamblis muzikiniame performanse SPORTO GRUPĖ (Operomanija).

AKTORIUS

ALBINAS KĖLERIS

Už Maestro vaidmenį spektaklyje „Sala, kurios nėra“ (Juozo Miltinio dramos teatras, Panevėžio muzikinis teatras);

AURELIJUS POCIUS

Už vaidmenį spektaklyje „Pelikanas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras, Lietuvos nacionalinis dramos teatras, rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“);

GEDIMINAS RIMEIKA

Už Tsigano vaidmenį spektaklyje „Boksas“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);

MANTAS ZEMLECKAS

Už Doriano vaidmenį spektaklyje „Dorianas“ (Nacionalinis Kauno dramos teatras, Diuseldorfo teatras D‘Haus, agentūra „EDM“).

AKTORĖ

JOLANTA DAPKŪNAITĖ Už Martos vaidmenį spektaklyje „Sieros magnolijos“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);

DIGNA KULIONYTĖ

Už Mašos vaidmenį spektaklyje „Žuvėdra“ (OKT / Vilniaus miesto teatras) ir tyrinėtojos Dignos, Yoko Ono vaidmenis spektaklyje „Lost Lost Lost“ (Klaipėdos dramos teatras);

ALVYDĖ PIKTURNAITĖ

Už vaidmenį spektaklyje „Pelikanas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras, Lietuvos nacionalinis dramos teatras, rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“);

AISTĖ ŠEŠTOKAITĖ

Už Katarinos Blum vaidmenį spektaklyje „Prarasta Katarinos Blum garbė“ (Valstybinis Šiaulių dramos teatras).

REŽISŪRA

NAUBERTAS JASINSKAS

Už spektaklius „Edžio pabaiga“ (Valstybinis jaunimo teatras) ir „Pelikanas“ (OKT / Vilniaus miesto teatras, Lietuvos nacionalinis dramos teatras, rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“);

EGLĖ KIŽAITĖ

Už spektaklį „Pirk dramblį“ (Bad Rabbits, OKT / Vilniaus miesto teatras);

OLGA LAPINA

Už spektaklį „Laukys“ (Juozo Miltinio dramos teatras);

ANTANAS OBCARSKAS

Už spektaklį „Boksas“ (Lietuvos nacionalinis dramos teatras);

EGLĖ ŠVEDKAUSKAITĖ

Už spektaklį „Jauno žmogaus memuarai“ (Valstybinis jaunimo teatras).