„Kvietimą koncertuoti Izraelyje gavome 2021 metų rugsėjo mėnesį iš karto po premjeros LR Prezidento rūmų kieme. Tuomet Holokausto 80-mečiui skirtame koncerte dalyvavęs knygos „Tylos uždanga“ autorius iš Vokietijos Jobstas Bittneris buvo sužavėtas Jievaro Jasinskio kūriniu ir pakvietė mus 2023 metų gegužės mėnesį atvykti į Izraelio valstybės 75-mečiui skirtą tarptautinę konferenciją „Tautų maršas“ („March of the Nations“) bei jos programoje atlikti „Simfoniją iš Šiaurės Jeruzalės““, – pasakoja projekto idėjos autorius ir prodiuseris Tadas Daujotas.

Izraelyje koncertas įvyks gegužės 18 dieną Jeruzalės teatre, o Vilniuje lygiai po savaitės – gegužės 25 dieną šv. Kotrynos bažnyčioje. Abu koncertai bus išskirtiniai, nes tiek vieno, tiek kito renginio metu kūrinys bus nuspalvintas visiškai naujomis spalvomis. Izraelyje skambės nauja „Simfonijos iš Šiaurės Jeruzalės“ aranžuotė skirta visam simfoniniam orkestrui ir solistams. Kūrinį atliks Jeruzalės simfoninis orkestras bei kviestiniai muzikantai iš Lietuvos ir Izraelio, dainuos žymus litvakų tenoras Rafailas Karpis. Diriguos pats kompozitorius Jievaras Jasinskis.

„Labai džiaugiuosi, kad turime galimybę „Simfoniją iš Šiaurės Jeruzalės“ atlikti Izraelyje. Iš tiesų man didelė privilegija bendradarbiauti su Jeruzalės simfoniniu orkestru. Esu ne kartą dirigavęs savo kūrinius, tačiau žinant, jog tą reikės daryti Jeruzalėje, jaučiu malonų jaudulį, tiek dėl dirigavimo orkestrui, tiek dėl pačio fakto, kad šis mano kūrinys skambės būtent Jeruzalėje. Labai džiaugiuosi, jog tai įvyks, nes tai yra pats geriausias projekto sėkmės patvirtinimas – iš Šiaurės Jeruzalės į Jeruzalę“, – mintimis dalijasi kompozitorius Jievaras Jasinskis.

Analogų neturinčiame kūrinyje klasikinė muzika persipina su egzotiškomis Artimųjų Rytų melodijomis, lietuvių liaudies motyvais, klezmerio bei džiazo elementais. Tai šiuolaikiškas, bet tuo pačiu ir archajiškų muzikos atspalvių turintis projektas, kuriame didingai skamba senoviniai hebrajiški ragai šofarai, o į orkestro skambesį subtiliai įsiliejančios kanklių ir birbynės melodijos persipina su Artimųjų Rytų muzikiniais sąskambiais.

„Simfonija iš Šiaurės Jeruzalės“ vainikuos Izraelio valstybės 75-mečiui skirtos tarptautinės konferencijos „Tautų maršas“ programą. Renginyje dalyvaus Izraelio valdžios atstovai, Holokaustą išgyvenę žydai, tarptautinių organizacijų atstovai bei kiti garbūs svečiai. Organizatoriai tiki, kad šio unikalaus kūrinio atlikimas drauge su Jeruzalės simfoniniu orkestru bei solistais iš Lietuvos ir Izraelio susilauks didelio tarptautinio dėmesio bei aukščiausiu lygmeniu reprezentuos Lietuvos kultūrą.

Praėjus vos kelioms dienoms po to kai solo partijas atliekantys instrumentalistai bei tenoras Rafailas Karpis grįš į Lietuvą, gegužės 25 dieną Šv. Kotrynos bažnyčioje nuskambės dar kitokia kūrinio aranžuotė, kurią papildys daug gausesnis lietuvių liaudies instrumentų skambesys. Drauge su klasikos muzikantais gros net 5 birbynės, lumzdelis bei 4 kanklės. Kūrinį atliks Vilniaus m. savivaldybės šv. Kristoforo kamerinis ir valstybinio ansamblio „Lietuva“ orkestrai bei kviestiniai muzikantai iš Lietuvos ir Izraelio. Jungtiniam kolektyvui diriguos maestro Modestas Barkauskas. Renginys yra įtrauktas į Vilnius 700 programą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją