Šventinė ceremonija prasidėjo muzikiniu Rūtos Mur pasirodymu. Po jo renginio svečius sveikindamas festivalio direktorius Algirdas Ramaška kalbėjo, kad šio festivalio vienas iš efektų toks, kad sukelia jausmą, kad kino festivalis prilygsta nacionalinei šventei.

Festivalyje taip pat pratęsta pernai pradėta tradicija ir skirta Vidos Ramaškienės fondo premija, kuri šiemet atiteko prodiuserei Klementinai Remeikaitei.

Prodiuserė Marija Razgutė džiaugėsi, kad festivalis atidaromas lietuvišku filmu ir kad taip lietuviškas kinas deramai įvertinamas, taip pat, kad dėmesys trumpametražiams filmams leidžia atsiskleisti daugiau talentų.

Režisierius Vytautas Katkus prisipažino, kad nors Kanuose gauti apdovanojimą, be abejo, smagu, tačiau Lietuvoje jis gauna kur kas daugiau dėmesio, tad neslėpė susijaudinimo pristatydamas savo filmą.

Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ šiemet didžiuosiuose ekranuose parodys ne tik daugiau nei 100 filmų, bet ir kurs nepaprastą kultūros šventę. Žiūrovų lauks ypatingos patirtys: devynių valandų trukmės seansas MO muziejuje, šviesa ir dūmais specialią salę užpildysiantis eksperimentinis filmas-instaliacija, istorija apie vyriausią Lenkijos „drag“ karalienę, o po jos – vakarėlis su šio filmo herojumi ir dar daugiau.

„Kino pavasario“ turinio ir programos vadovė Aistė Račaitytė anksčiau pasakojo, kad programoje šiemet laukia 74 ilgametražiai ir 53 trumpametražiai filmai, kurių kūrėjai ryškūs savo meistriškumu, savitumu, užmojais, drąsa, formų įvairove.

Šiemet lietuvių kurti filmai festivalyje užims ypatingą vietą – bus parodyta net 18 filmų, iš kurių – 15 nacionalinių premjerų.

Dalis jų jau spėjo parsivežti prestižinių festivalių apdovanojimų, kiti su žiūrovais pirmą kartą susitiks „Kino pavasaryje“. Tarp jų – ir filosofo Nerijaus Mileriaus mirties kino ekrane ir teatro scenoje tyrinėjimas dokumentiniame filme „Gyvenimas po mirties“ su visiems gerai pažįstamais aktoriais Juozu Budraičiu, Rasa Samuolyte, Dainiumi Gavenoniu ir Luku Malinausku.

Lietuvos žiūrovai taip pat išvys ir Varšuvos kino festivalyje pirmą kartą pristatytą debiutuojančios režisierės Austėjos Urbaitės dramą „Per arti“, pasakojančią apie tėvystę, įsivaikinimą bei kultūrų skirtumus.

Festivalio žiūrovai galės pirmieji apsilankyti ir specialiajame išankstiniame režisierės Elenos Kairytės filmo „Roberta“, stebinčio Z kartos merginos gyvenimą, seanse, o „Cineuropa“ apdovanojimą pelniusiame Irmos Pužauskaitės filme „9-tas žingsnis“ stebėti iš alkoholio liūno lipančio tėvo ir jo dukters santykius. Greta festivalį atidarysiančio V. Katkaus filmo „Uogos“ bus parodyti ir du ankstesni jo filmai „Kolektyviniai sodai“ bei „Miegamasis rajonas“ – visi jie sudaro savotišką triptiką.Šiais metais „Kino pavasaris“ džiaugiasi ir itin stipria konkursine programa, kurioje dalyvauja 10-ies režisierių iš Europos pirmieji arba antrieji ilgo metro filmai. Pasak programos sudarytojų, šie kūrėjai ir kūrėjos stebina užmojais, ankstyvu meistriškumu ir autoriniu savitumu. Nors juos skiria pasirinktos temos, bet vienija šviesus, skvarbus žvilgsnis bei ypatingas gebėjimas įtraukti žiūrovą į pasakojimą, o kūrėjai žiūrovams dovanoja naują žvilgsnį ir žada įdomią europietiško autorinio kino ateitį.

Konkurse dalyvauja režisierės Lea’os Glob filmas „Apolonija, Apolonija“ (Apolonia, Apolonia), Pierre’o Földes „Aklas gluosnis, mieganti moteris“ (Blind Willow, Sleeping Woman), Damiano Kocuro „Duona ir druska“ (Bread and Salt), Gentiano Koçi „Nauji batai ir puodelis kavos“ (A Cup Of Coffee And New Shoes On), stilingas, abejingų nepaliksiantis Berlyne Sidabriniu lokiu už išskirtinį meninį indėlį jo operatorei Hélène Louvart apdovanotas Giacomo Abbruzzese „Disko berniukas“ (Disco Boy), žiūrovą į posovietinės stagnacijos metus pirmąjį Ukrainos nepriklausomybės dešimtmetį nukeliantis Philipo Sotnychenko filmas „La Palisiada“ (La Palisiada), Andrea Bagney juosta „Ramona“ (Ramona), festivalio atidarymo filmas Charlotte Wells „Po saulės“ (After Sun), Austėjos Urbaitės drama „Per arti“ ir baskiškas Estibaliz Urresola Solaguren debiutas „20 000 bičių rūšių“ (20,000 Species of Bees), kurio pagrindinė aktorė aštuonerių Sofía Otero Berlyne pelnė Sidabrinį lokį už translyčio vaiko vaidmenį.

Geriausią filmą rinks tarptautinė žiuri, sudaryta iš žinomų kino pasaulio žmonių: Lenkijos menų organizacijos „Gutek Film“ meno vadovas, scenaristas Jakubas Duszynskis, tarptautinio kino festivalio „IndieLisboa“ direktorius Miguelis Valverde, montažo režisierė, aktorė Dounia Sichov, aktorė, profesionali šokėja Judith State ir režisierius, operatorius Laurynas Bareiša. 28–asis Vilniaus miesto kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks kovo 16–26 dienomis Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje. Daugiau apie festivalio programą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)